Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Benjamin Verbič po prebegu iz obleganega Kijeva prišel v NK Celje, ki pa ga tudi že zapušča


Benjamin Verbič, slovenski nogometni reprezentant iz Vojnika, ki je svojo profesionalno kariero začel v NK Celje in nazadnje igral za kijevski Dinamo, je te dni, zaradi vojne v Ukrajini, preživljal travmatično obdobje. Z ukrajinsko ženo in še ne leto dni starim sinom je moral namreč hitro zapustiti vse bolj oblegano ukrajinsko prestolnico Kijev.

Prva skrb je bila pripeljati družino na varno, sedaj pa si mora urediti tudi nadaljnji nogometni status. Fifa je za nogometaše, ki igrajo v Ukrajini in Rusiji, vzpostavila posebna pravila, po katerih bodo lahko prestopali med klubi. Kje bo kariero nadaljeval Verbič, bo znano v naslednjih dneh. Mu je pa pomoč takoj ob prihodu ponudil domači NK Celje.

Za nogometašem iz Vojnika Benjaminom Verbičem so zelo dramatični dnevi. Še nekaj tednov nazaj je normalno treniral in igral s kijevskim klubom Dinamo, nakar ga je vojna, skupaj z ženo in slabo leto starim sinom, pognala v beg iz vojne vihre. Kot je te dni za več medijev razložil Verbič, sprva niti ni razmišljal, da bi zapustil Kijev. Ko pa je prišel klic s poljskega ministrstva, s katerim so bili obveščeni, da se iztekajo dnevi, ko bo ukrajinsko prestolnico še moč dokaj varno zapustiti, so z družino odšli proti Sloveniji. Na poti so Verbiču in družini izdatno pomagali poljski prostovoljci ter soigralec pri kijevskem Dinamu Tomasz Kedziora. “Šli smo na pot, težava je bila tudi to, da nismo imel polnega rezervoarja, k sreči pa so prostovoljci, ki so prišli za nami poznali ceste. Vozili smo tako po dnevi kot ponoči, res je bila dolga pot. Bilo je kar nekaj nevšečnosti, saj veste, ko je vojna, ima vsak svojo puško, pravila niso jasna … Hvala bogu, da se je vse srečno izšlo, bilo pa je zelo mučno, predvsem za mojo ženo, ki je imela praktično celoten dan sina v rokah. Ko smo prišli čez mejo, je bilo lažje. V prvem hotelu smo se nato lahko spočili in naspali,” je za Sport klub pred dnevi povedal Verbič. Dodal je, da je v teh dneh, ko so se v Kijevu začele razlegati eksplozije in na poti z vojnega območja, čutil strah in nelagodje, predvsem, ker je poleg sebe reševal tudi svojo družino.

Klubski status rešen, podrobnosti nadaljevanja kariere ostajajo neznanka

Ker ni znano, kdaj se bo v Ukrajini spet lahko varno igral nogomet na najvišji ravni, je novo poglavje dobila tudi nogometna kariera vojniškega nogometaša. Zadnjih nekaj dni je tako znova treniral v svojem matičnem klubu NK Celje, kamor so ga s strani celjskega kluba povabili takoj po prihodu v Slovenijo. Po naših informacijah pa naj bi sicer Celje te dni tudi že zapustil, saj naj bi bil njegov klubski status kmalu razrešen. Kje točno bo nadaljeval kariero še ni znano. Nam je pa njegov agent Amir Ružnić povedal, da bodo vse karierne neznanke glede Verbiča razjasnjene v naslednjih dneh. Trenutno namreč že urejajo prestop, Verbič pa bo do konca sezone igral pod posebnim statusom pravil Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je pred časom sporočila, da bo za nogometaše, ki igrajo v Ukrajini in Rusiji, prestopni rok odprt do 7. aprila.

Sprva neuradne informacije, da naj bi Benjamin Verbič kariero nadaljeval na Poljskem, pri varšavski Legii, so se po poročanju portala Celje.info izkazale za resnične. Več o tem tukaj.

B.S., foto: NK Celje