Več požarov v naravi na Kozjanskem in Obsotelju

10. 2. 2022 9:14

Včeraj so interventne službe obravnavale več travniških požarov. Glavnina teh se je zgodila na območju Kozjanskega in Obsotelja.

Pristojne službe so včeraj obravnavale več travniških požarov. Glavnina teh se je zgodila na Kozjanskem. V nekaj primerih so požare že pred prihodom gasilcev pogasili lastniki zemljišč, v nekaj primerih pa so morali posredovati gasilci. V Hruševcu v občini Šentjur je občanu pri kurjenju odpadkov ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Šentjur in Slivnica so požar omejili in pogasili. V Hrastju v občini Šentjur so goreli suha trava in podrast v gozdu na površini približno 5000 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Loka pri Žusmu, Slivnica, Dobrina in Prevorje so požar omejili in pogasili. Travnik je zaradi kurjenja v naravi gorel tudi v Hrastju ob Bistrici v občini Bistrica ob Sotli. Gasilci PGD Bistrica ob Sotli so požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov omejili in pogasili. Pri Žahenbercu v občini Rogatec je zaradi neprevidnega kurjenja zagorela podrast v mešanem gozdu. Gasilci PGD Donačka Gora, Rogatec in Dobovec pri Rogatcu so požar na površini približno 5000 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Poleg požarov na Kozjanskem, so policisti požare v naravi obravnavali tudi v Vitanju in Podkraju. V Vitanju so obravnavali večji travniški požar. Povzročil ga je občan, ki je na svojem travniku zakuril podrast. Zaradi vetra se je požar razširil na sosednji travnik in gozd. Požar je zajel okoli 3 hektarje površine. Pri gašenju požara je sodelovalo okoli 40 gasilcev. V omenjenem primeru zbiramo obvestila v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti. V Podkraju v občini Žalec goreli podrast, grmičevje in drevesa v mešenem gozdu. Gasilci PGD Ponikva pri Žalcu in Velika Pirešica so požar na površini okoli 7000 kvadratnih metrov omejili in pogasili.

Pristojni opozarjajo

Pri požiganju trave, listja in vejevja se nemalokrat zgodi, da ogenj uide izpod nadzora in ogrozi zdravje in življenje ljudi. Sunki vetra ogenj v hipu razplamtijo in ga je težko ukrotiti.

Zato vse, ki nameravajo v teh dneh v naravnem okolju kuriti pristojne službe opozarjajo, da je v Uredbi o varstvu pred požarom v naravnem okolju določeno, da je potrebno kurišče v naravnem okolju urediti tako, da je obdano z negorljivim materialom, da je območje vsaj meter od zunanjega roba očiščeno vseh gorljivih snovi, kurišče mora ves čas kurjenja nadzorovati polnoletna oseba, po končanem kurjenju je ogenj potrebno popolnoma pogasiti. Prav tako je določeno, da se ob povprečni hitrosti vetra, večji od 20 km/h ali ob sunkih vetra močnejših od 40 km/h, ne sme začeti s kurjenjem oziroma je treba s kurjenjem takoj prenehati.

Vse, ki bodo v naslednjih dneh čistili vrtove, njive gozdove in odpadke sežigali, pozivajo naj spoštujejo predpise in naj bodo izjemno previdni. Posledice, ki jih povzroči ogenj, znajo biti izjemno hude.

*simbolična fotografija

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X