Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nova slovenska aplikacija, ki pohitri izkazovanje PCT. Nadgrajena tudi aplikacija #OstaniZdrav (video)


Pred dnevi je začela delovati nova brezplačna slovenska mobilna aplikacija za preverjanje hrambo QR PCT kode. Imenuje se Marko PCT, in si jo lahko prenesete tukaj.

Cilj aplikacije je prihranek časa ob izkazovanju PCT kode, saj lahko uporabnik do le-te dostopa z enim samim klikom. Nastavitev kode je možna s skeniranjem katerega koli PCT potrdila, brez potrebe po registraciji. Pod kodo je možno prikazati tudi poljubno fotograijo.

Tudi NIJZ je sporočil, da je obnovil aplikacijo #OstaniZdrav.

Nova slovenska aplikacija za izkazovanje pogoja PCT je namenjena poenostavljenemu vstopu na kraje, kjer je izpolnjevanje tega pogoja treba izkazovati.

Marko PCT – naložite si jo lahko tukaj, kot so aplikacijo poimenovali ustvarjalci, za to, da prebiva v vašem pametnem telefonu potrebuje zanemarljivo malo pomnilniške nepremičnine. Poslanstvo aplikacije je izkazovanje pogoja PCT z maksimalno pospešitvijo dostopa do QR kode PCT, od zaklenjene naprave do prikaza na ekranu. Dovoljuje pa tudi nalaganja poljubne fotografije, ki bo prikazana pod QR kodo potrdila. Marko omogoča tudi enostavno menjavo QR kode s skeniranjem novega potrdila brez potrebe po prijavi, v prihodnjih različicah pa bo dovoljeval tudi personalizacijo ekrana, kjer je izpisana QR koda. Ob tem so vaši osebni podatki popolnoma varni, saj aplikacija ni povezana s spletom, podatki pa zato ostanejo zgolj na vašem telefonu. Aplikacija je popolnoma brezplačna in je plod dela IT entuziastov.

Ekipa, ki je razvila Marko PCT:

  • Razvoj: Miha Kočevar, Žiga Kramperšek, Val Skupina d.o.o.
  • Oblikovanje: Studio Ljudje, Ljudje d.o.o.
  • Tekstopisje: Jaka Peršon
  • Pravna pomoč: Teja Velkavrh

Tudi NIJZ nadgradil aplikacijo #OstaniZdrav

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so skupaj z Ministrstvom za javno upravo in Ministrstvom za zdravje pripravili nadgrajeno različico mobilne aplikacije #OstaniZdrav.

Funkcionalnosti, ki jih prinaša nadgrajena različica, zajemajo tri sklope, in sicer možnost ustvarjanja QR kode za organizatorje in obiskovalce različnih dogodkov z namenom zagotavljanja hitrega obveščanja in večje varnosti. Druga funkcionalnost nadgrajene različice omogoča nalaganje in hrambo potrdil za namen preverjanja izpolnjevanja pogojev PCT, to so EU digitalna covid potrdila (EU DCP). Kot zadnja novost pa je s hrambo EU DCP omogočeno tudi preverjanje njihove veljavnosti za namen prehajanja državnih meja s povezovanjem na spletno stran Re-open EU, ki ažurno objavlja pogoje za vstop v posamezne države članice EU, informacije o potrebnih dokazilih za izpolnjevanje pogojev PCT v državah članicah EU ter zagotavlja informacije o trenutni epidemiološki sliki v državah. Podrobnosti o novostih najdete tukaj oz. v videu spodaj.