Najmanj okužb po novem letu. Sproščen dobršen del ukrepov: PCT po večini ni več potreben, lokali lahko obratujejo brez omejitev,…

21. 2. 2022 14:23

V soboto je vlada predstavila načrt sproščanja ukrepov. Od današnjega ponedeljka tako veljajo naslednji ukrepi:

 • higienski ukrepi: razkuževanje, varnostna razdalja;
 • uporaba zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih,
 • uporaba zaščitne maske v šolah, razen do sedaj veljavnih izjem, samotestiranje v šolah pa se ukinja,
 • izpolnjevanje pogoja PCT v nastanitvenih objektih dejavnosti zdravstva, pri izvajalcih socialno varstvenih storitev in programov, ki izvajajo nastanitev, in zavodih za prestajanje kazni zapora oziroma prevzgojnem domu;
 • od ponedeljka, 21. februarja, se ukinja brezplačno presejalno testiranje HAG in HAG za samotestiranje; proračun bo kril zgolj še testiranje HAG za dejavnosti, kjer se le to še naprej zahteva, za osebe, ki so bile pozitivne pri hitrem samotestiranju oz. kažejo znake bolezni ter osebe, ki želijo prekiniti izolacijo med 7. in 10. dnem po pozitivnem testu
 • določi se prenehanje veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19
 • odpravljajo se vse dosedanje epidemiološke omejitve tako v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu ter drugih storitvenih dejavnostih.
 • potrošnikom in zaposlenim tako ne bo potrebno več dokazovati pogoja PCT ob vstopu v podjetja, prodajalne ali trgovske centre, gostinske lokale ali pri koriščenju različnih storitvenih dejavnosti in v nastanitvenih obratih (hoteli, apartmaji…).
 • v trgovinski, turistični ali drugih storitvenih dejavnostih ne veljajo več omejitve dovoljenega števila ljudi, načina priprave, prevzema, strežbe ali uživanja hrane in pijače, delovnega časa ipd.
 • prav tako se po novem sprošča delovanje diskotek in nočnih klubov
 • oseb, ki so bile v visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, se ne bo več napotovalo v karanteno
 • preneha se tudi iskanje stikov in obveza obveščanja stikov prenaša na obolelega
 •  ob vstopu v državo ni več potreben pogoj PCT ter ni več napotitve v karanteno na domu
Vikend prinesel porast hospitaliziranih zaradi covida-19

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 35.000 testov (34.129 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 871 molekularnih PCR testov) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 2.003 okužb, kar je 45,0 % manj kot teden prej, ko je bilo s PCR testi potrjenih 3.643 okužb. Manj dnovno potrjeno okuženih je bilo letos le prva dva dni v letu. S HAGT je bilo včeraj potrjenih 1.909 okužb, s PCR testi pa 94 okužb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 79.662.

Število hospitaliziranih, katerih vodilna diagnoza je covid-19, je po podatkih Covid-19 Sledilnika 524 covidnih bolnikov oz. 17 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 113 potrebuje intenzivno covid nego (101 z vodilno diagnozo covid-19) oz. 2 več kot dan prej. Bolnišnice so včeraj skupaj sprejele 44 obolelih, odpustile pa 27 prebolevnikov. Včeraj je umrlo 18 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 6.221 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 202 okužb (prejšnji teden 442). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 46, sledijo Laško 17, Rogaška Slatina 17, Vojnik 14, Velenje 13, Šentjur 12, Slovenske Konjice 11, Šmarje pri Jelšah 10, Žalec 8, Kozje 6, Ljubno 5, Prebold 5, Šoštanj 5, Zreče 5, Braslovče 4, Mozirje 4, Gornji Grad 3, Polzela 3, Podčetrtek 2, Rečica ob Savinji 2, Solčava 2, Štore 2, Vitanje 2, Bistrica ob Sotli 1 (posavska regija), Dobje 1, Luče 1, Rogatec 1, Tabor 1.

Splošni bolnišnici Celje je po podatkih Covid-19 Sledilnika hospitaliziranih 42 bolnikov, katerih vodilna diagnoza je covid-19 (včeraj 41). 5 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno nego (včeraj 9), sprejeli so 0 covidnih bolnikov, odpustili so 7 prebolevnikov, v SB Celje sta umrla 2 covidna bolnika.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.263.534 oseb. To je 60 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 70 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.217.532 oz. 58 % vseh prebivalcev (68 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj in testiranj

Urnik hitrega testiranja, ki ga opravljajo v ZD Šmarje pri Jelšah in ZP Rogaška Slatina, najdete tukaj.

Na lokaciji hitrega testiranja v Šmarju omogočeno tudi PCR testiranje. Podrobnosti tukaj.

ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Urnik hitrega testiranja, ki ga izvajajo v ZD Šentjur, najdete tukaj.

Urnike cepljenja najdete tudi na spletni strani ZD Šmarje pri Jelšah in spletni strani ZD Šentjur.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: pixabay

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X