Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Za uradno potrditev okužbe odslej dovolj pozitiven izvid HAG test. Naraščanje petega vala se upočasnjuje, bolnišnice pa se počasi spet polnijo


Po napovedih ministra za zdravje Janeza Poklukarja, bo od torka naprej za uradno potrditev okužbe z novim koronavirusom dovolj pozitiven izvid hitrega antigenskega testa (HAGT). Na PCR testiranje bodo bolniki odšli le še z napotilom osebnega zdravnika.

Protokol je naslednji:

  • Vsi pri katerih bo izvid testa pri pooblaščenem izvajalcu HAG-testov pozitiven, bodo smatrani kot potrjeno okuženi in bodo morali v izolacijo, slovensko digitalno covidno potrdilo s QR kodo pa dobijo po preboleli okužbi.
  • Če je izvid HAG-testa negativen in je oseba brez znakov okužbe, se razume, da ni okužena.
  • Če je izvid HAG-testa negativen, oseba pa ima znake okužbe dihal, potem se za 72 ur samoizolira kot pri drugih respiratornih okužbah. Če po tem času znaki okužbe izginejo, se šteje, da je bil izvid testa negativen in da covida-19 ni bilo. Če pa so po 72 urah še vedno prisotni simptomi, se znova opravi HAG-test pri izvajalcu in v primeru negativnega izida se razume, kot da oseba covida-19 nima, a se predlaga pregled pri izbranem zdravniku. Če pa je drugi izvid HAGT pozitiven se smatra, da gre za okužbo z novim koronavirusom in je treba ravnati enako, kot če bi bil izvid testa pozitiven že na začetku.
  • Na PCR-testiranje je treba oditi, kadar to presodi zdravnik, ki obravnava bolnika. V to skupino spadajo kronični bolniki, nosečnice, imunokompromitirani ljudje in otroci, ki imajo povečano tveganje za tvegan potek bolezni.
  • PCR-test se lahko izvaja tudi samoplačniško, sicer pa je ta metoda rezervirana za zdravnike, ki potrebujejo izvid za obravnavo bolnika.

“Naši laboratoriji so z reorganizacijo in zadnjimi močmi zmogli zagotoviti vse PCR-rezultate. Ukrepe bomo zdaj prilagodili, da bomo z virusom lažje živeli, zaščitili zdravstveni sistem, zaposlene v zdravstvu pred izgorelostjo, preprosto dostopnost prebivalcev do testov in načrtno porabo sredstev. V tem trenutku, ko je med ljudmi velika razširjenost obolevnosti, je sprememba protokola smiselna, a je začasen ukrep. Ko se bo virus v populaciji zmanjšal, bo to terjalo nove spremembe,” je med drugim na novinarski konferenci povedal minister Poklukar.

Ukrep sledi priporočilom stroke. Podobno postopajo tudi že v mnogih evrospkih državah.

Omikron spreminja tudi protokol poročanja zasedenosti bolnišničnih postelj

Število covidnih bolnikov v slovenskih bolnišnicah se je znova začelo povečevati. Vendar je zaradi milejšega poteka pri okužbi z različico omikron čedalje več bolnikov, ki imajo covid-19 kot pridruženo bolezen in so v bolnišnici zaradi svoje osnovne bolezni. Zaradi tega se bo spremenilo tudi sporočanje stanja zasedenosti bolniških postelj. Bolnišnice so sicer že pred dnevi prosili ministrstvo za spremembe pri obravnavah bolnikov – več tukaj.

Kot je povedal minister je trenutno hospitaliziranih 818 bolnikov s covidom-19, kar je 165 več kot prejšnji ponedeljek. Intenzivno nego potrebuje 138 bolnikov. Od skupnega števila hospitaliziranih je na navadnem covidnem oddelku 394 hospitaliziranih zaradi covida in 286 s covidom kot pridruženo boleznijo. V enotah intenzivne terapije pa je bilo 119 hospitaliziranih zaradi covida in 19 s pridruženim covidom. Od skupno 818 trenutno hospitaliziranih covidnih bolnikov, jih je zaradi covida-19 hospitaliziranih skupaj 513 oz. okoli 63 %.

Zaradi povečanja števila bolnikov so konec prejšnjega tedna na novo aktivirali Splošno bolnišnico Trbovlje, tako je trenutno aktiviranih 13 covidnih bolnišnic.

Število okužb se nekoliko upočasnjuje, bolnišnice se spet polnijo

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 64.126 testov (53.059 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 11.067 molekularnih PCR testov) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 8.575 okužb, kar je 2,0 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okužena 8.407 oseb. Včeraj je bilo pozitivnih 77,5 % izvidov PCR testov. Zadnja dva dni (včeraj je bil zabeležen prvi padec števila potrjenih okužb po božiču) nakazujeta, da se je morda peti val začel nekoliko umirjati.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 14.055 okuženih oseb (včeraj 14.025). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 8.179 okuženih oseb (včeraj 8.005).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 172.380 (včeraj 168.740).

Po podatkih Covid-19 Sledilnika je hospitaliziranih 818 covidnih bolnikov oz. 69 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 138 potrebuje intenzivno covid nego oz. 5 več kot dan prej. Bolnišnice so skupaj sprejele 97 obolelih, odpustile pa 20 prebolevnikov. Včeraj je umrlo 9 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.866 bolnikov s covidom-19.

Pogoji za prekinitev izolacije po 7. dneh (klik) in spremembe pogojev veljavnosti covidnih PCT potrdil (klik).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo potrjenih 1.088 okužb (prejšnji teden 1.249). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Velenje 161, sledijo Šentjur 120, Celje 119, Laško 103, Slovenske Konjice 70, Šmarje pri Jelšah 63, Žalec 62, Rogaška Slatina 59, Šoštanj 47, Zreče 44, Polzela 30, Vojnik 28, Šmartno ob Paki 23, Braslovče 22, Podčetrtek 18, Rogatec 18, Prebold 16, Kozje 15, Štore 11, Bistrica ob Sotli 10 (posavska regija – 306 okuženih), Mozirje 9, Vransko 9, Dobje 8, Vitanje 8, Dobrna 5, Gornji Grad 4, Tabor 4, Ljubno 3, Rečica ob Savinji 3, Luče 2, Nazarje 2, Solčava 2.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 81 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 81). 9 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego (včeraj 11), sprejeli so 6 covidnih bolnikov, odpustili so 6 prebolevnike.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.260.803 oseb. To je 60 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 70 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.209.942 oz. 57 % vseh prebivalcev (67 % vse odrasle populacije).

ZD Šmarje pri Jelšah te dni organizira cepljenje v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini in Podčetrtku. Urnik najdete TUKAJ.

Urnike cepljenja najdete tudi na spletni strani ZD Šmarje pri Jelšah in spletni strani ZD Šentjur.

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj in testiranj

Urnik hitrega testiranja, ki ga opravljajo v ZD Šmarje pri Jelšah in ZP Rogaška Slatina, najdete tukaj.

Na lokaciji hitrega testiranja v Šmarju omogočeno tudi PCR testiranje. Podrobnosti tukaj.

ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Urnik hitrega testiranja, ki ga izvajajo v ZD Šentjur, najdete tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.