Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Večji investicijski projekti prinašajo rekorden proračun tudi v Bistrici ob Sotli


Občina Bistrica ob Sotli letos pričenja z obsežno obnovo vodovnega omrežja, pripravljajo pa se tudi na začetek izgradnje nove telovadnice in vrtca s podzemno garažo, kar v najmanjšo obsoteljsko občino prinaša tudi rekordno visok proračun za leto 2022. Pri prihodkih načrtujejo 4,6 milijona evrov, na odhodkovni ravni pa dobrih 5,3 milijona evrov.

Hidravlične izboljšave vodovnega omrežja, v sklopu katerih bodo zgradili več kot 20 kilometrov vodov ter za boljšo preskrbo z vodo tudi dodatni vodohran, v občinskem proračunu predstavljajo približno zajeten del sredstev. Projekt bo bistriška občna zaključila v prihodnjem letu, celotna vrednost pa znaša 2,7 milijona evrov, večji del so pridobili evropskih in državnih sredstev.

Še letos bi radi pričeli z gradbenimi deli za izgradnjo nove telovadnice in vrtca.

Več let trajajoči projekt bo tudi izgradnja nove telovadnice in vrtca. Projekt ocenjujejo na okoli 5 milijonov evrov, lani so na razpisu šolskega ministrstva uspeli pridobiti 1,6 milijona evrov, pospešeno pa še iščejo ostale vire financiranja, saj si želijo, da bi projekt zaključili do leta 2024.

Na cestni infrastrukturi bodo okoli 1500.000 evrov vložili v sanacijo in obnovo posameznih odsekov lokalnih cest, pri več teh si obetajo državno sofinanciranje.

V Bratuševi domačiji načrtujejo ureditev štirih stanovanj, od tega dveh varovanih stanovanj. Nekaj sredstev imajo planiranih tudi za obnovo šolskega igrišča.

Občinsko leto v Bistrici ob Sotli bo zaznamovalo še nekaj projektov. Kot je še dejal župan Franjo Debelak, je v izdelavi projektna dokumentacija za avtobusna postajališča, z Direkcijo za ceste pa se dogovarjajo o sanaciji ceste Podčetrtek-Bistrica ob Sotli-Bizeljsko in v tem sklopu tudi gradnjo pločnika v naseljih Dekmanca in Čehovec ter izgradnjo krožišča pri pokopališču.

Nadaljevale se bodo tudi aktivnosti za izgradnjo kolesarskih poti, saj kot pravi župan, bo v letu 2022 zaključena projektna dokumentacija za kolesarke tako v smeri Dekmance kot tudi v smeri Trebč, pričakujejo pa, da bo država lahko začela tudi z odkupi zemljišč in nato z gradbenimi deli.

Ob tem župan Debelak poudarja, da bodo tudi letos v enaki višini zagotovili sredstva za sofinanciranje dejavnosti društev, kot tudi sredstva za občinske razpise.

Občinski svet je proračun v prvem branju sprejel na decembrski seji, sedaj je proračun v javni obravnavi, v tem mesecu pa bo sledila še druga obravnava proračuna za letošnje leto.

E.Š.