Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V ZD Šentjur nekaj osebam pomotoma, namesto cepiva, vbrizgali fiziološko raztopino


V Zdravstvenem domu Šentjur so 36 osebam, namesto cepiva proti covidu-19, vbrizgali fiziološko raztopino, poroča radio Štajerski val. ZD Šentjur je dogodek potrdil, a so poudarili, da je šlo za napako, ki na srečo ni povzročila zdravstvene škode vpletenim. Te so o napaki tudi takoj obvestili, kakor tudi vse pristojne inštitucije.

Kot so za omenjeni radio pojasnili v ZD Šentjur, je Pfizerjevo cepivo v posameznih vialah, ki vsebujejo po 6 odmerkov. Pred uporabo je treba vsak odmerek razredčiti s fiziološko raztopino. Do napake je prišlo, ko so bile injekcije že napolnjene s fiziološko raztopino, cepivo pa še ni bilo dodano. Tako je nekaj ljudi, ki so prišli na cepljenje, dobilo le fiziološko raztopino, ki pa ni nevarna za zdravje. Kot je povedala direktorica doma Melita Tasić Ilić, so o napaki vse nemudoma obvestili, se jim opravičili in jih pozvali na ponovno cepljenje, na katerega so se odzvali vsi vpleteni. Prav tako so o napaki obvestili vse pristojne inštitucije.

ZD Šentjur je podal tudi uradno pojasnilo dogodka, ki ga v celoti objavljamo spodaj:

»Dne 14.01.2022 smo cepili s cepivom Pfizer v sklopu akcije dnevi cepljenja. Od 08.00 ure zjutraj do 20.00 ure zvečer je bilo cepljenih 126 oseb.

 V času cepljenja, vsake toliko časa preverjamo, pravilnost izvajanja cepljenja s preštevanjem porabljenega materiala – vial (stekleničke s cepivom) s številom cepljenih oseb.

 Ob vmesnem preverjanju stanja smo ugotovili, da so bile osebe cepljene samo s fiziološko raztopino, saj so bile uporabljene prazne viale napolnjene s fiziološko raztopino, se pravi uporabljena je bila samo fiziološka raztopina.

 To se je zgodili s šestimi vialami, kar pomeni, da je 36 oseb dobilo samo fiziološko raztopino.

 Nemudoma smo poklicali vse osebe, 34 smo jih obvestili takoj, dve osebi nista bili dosegljivi. Od teh smo eno osebo obvestili v soboto zjutraj in eno osebo 17.01.2022 na njegovem domu. Trideset oseb smo jih cepili že isti dan, se pravi 14.01.2022, štiri smo cepili v soboto 15.01.2022 in eno osebo 17.01.2022.

 Ena oseba je se odločila, da se bo cepila v naslednjem tednu.

 Ob prepoznavi nepravilnosti smo takoj naredili popravek v CRPP (centralni register pacientovih podatkov), pri tistih katerih se niso odzivali še isti dan. Napako smo sporočili na NIJZ.

 Vsem cepljenim osebam smo se opravičili, opisali kaj se je zgodilo. Vsem udeleženim smo zelo hvaležni, da so to sprejeli z razumevanjem in se takoj odzvali na ponovno cepljenje.«

Direktorica ZD Šentjur:

Melita Tasić Ilić, dr. med.