V Občini Kozje s proračunom napovedujejo »turbo« investicijsko leto

4. 1. 2022 8:31

Občine z obravnavo proračunov za leto 2022 napovedujejo izjemno investicijsko leto 2022, ki bo tudi na lokalni ravni volilno. Kaj novi proračun, ki na prihodkovni ravni znaša 5,3 milijone evrov, na odhodkovni pa je težak blizu 5,5 milijonov evrov, prinaša občanom Kozjega? Med večjimi investicijami bodo zagotovo državna naložba v izgradnjo doma starejših, v občini bodo dobili prvo kolesarsko stezo, starši pa se bodo razveselili novih oddelkov pri obstoječem vrtcu.

»Približno polovico vrednosti proračuna namenjamo investicijam, tako da pričakujemo eno izjemno investicijsko leto za Občino Kozje, saj bomo pristopili k številnim pomembnim investicijam na območju celotne občine,« pravi županja Milenca Krajnc.

Iz lanskega leta se nadaljujeta dve večji investiciji. Prva je gradnja nadomestnega mostu pri Levstikovem mlinu v Podsredi, ki je sofinancirana s strani Ministrstva za okolje in prostor. Nadaljuje se tudi projekt obnove atletske steze v Športnem parku Kozje, kjer bodo uredili atletsko stezo, ki bo zadostovala kriterijem

Nadaljuje se tudi posodobitev atletskega stadiona v Športnem parku Kozje.

Atletske zveze Slovenije. V sklopu projekta nameravajo urediti proge za tek na 100 metrov, proge za skok v daljino, progo za vorteks, tenis igrišče, razširili pa bodo tudi nogometno igrišče, s čimer bodo omogočili igranje nogometa na višjih ravneh.

Na področju cestne infrastrukture skupaj z Direkcijo za ceste se iz lanskega leta nadaljuje ureditev ceste Podsreda-Železno v dolžini 5 kilometrov. Direkcija bo pristopila tudi k projektu prestavitve avtobusnih postajališč v samem naselju v Podsredi, v sklopu tega bodo zgradili niše in uredili pločnik za pešce. V letu 2022 pa bodo pridobili tudi prvo kolesarsko stezo v občini, in sicer na odseku Podsreda–Železno.

Večji projekt bo po besedah županje Kranjčeve tudi ureditev krožišča pri bencinski črpalki. Projekt Direkcije za ceste in občine bo zajemal še porušitev obstoječega mostu in gradnjo nadomestnega mostu, pri tem pa tudi regulacijo dela reke Bistrice. Občina bo poskrbela tudi za gradnjo parkirnih mest pri Večnamenskem centru in gradnjo kolesarke infrastrukture in hodnika za pešce do navezave do krožišča pri poslovno obrtni coni.

Leto 2022 bo v Kozjem v znamenju izgradnje doma starejših.

Največji projekt v občini bo izgradnja doma upokojencev v Kozjem, delujočega kot dislocirane enote DU Šmarje pri Jelšah. V tri etažnem objektu bodo zagotovili 49 postelj, nekaj manj kot štiri milijone evrov vredno naložbo bo krila država, občina pa bo po poskrbela za urejanje dovozne ceste.

V domu naj bi zagotovili okoli novih 25 zaposlitev, zato bo občina že letos pričela z urejanjem novih stanovanj, saj pričakujejo, da vse zaposlitve ne bodo mogli izpolniti domačini. Kot pravi županja, občina trenutno pridobiva projektno dokumentacijo za gradnjo šestih stanovanjskih enot v Mačkovi hiši, pri realizaciji tega projekta pa si obetajo javno-zasebno partnerstvo.

Drugi večji projekt leta 2022 bo gradnja prizidka k vrtcu Zmajček Kozje, s katero bodo pridobili dva nova vrtčevska oddelka. Pri tem županja dodaja, da sedaj izvajajo vse aktivnosti, da bi pridobili začasne kapacitete za vrtčevsko varstvo, saj je nekaj otrok ob trenutnih kapacitetah ostalo brez vrtca.

Letos bodo pristopili tudi k sanaciji zemeljskega plazu pri stanovanjskem objektu v Zagorju, za kar se dogovarjajo za sofinanciranje z Ministrstvom za okolje in prostor. Županja še pravi, da bo leto zaznamovalo še veliko manjših projektov, ki bodo ugodno vplivali na prijetno življenjsko okolje občanov Kozjega.

Poračun za leto 2022 so v prvi obravnavi občinski svetniki v Kozjem sprejeli na sredini decembra, ta mesec bo sledila še druga obravnava.

E.Š.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X