Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V nedeljo še nikoli toliko potrjenih okužb. Peti val že presegel vrh četrtega. Znaten porast hospitaliziranih


Zaradi omejevanja rasti števila okužb s COVID-19, s ponedeljkom, 10. 1. 2022, pri izvajanju javnega prevoza potnikov v Sloveniji v veljavo stopajo dodatne omejitve glede največje zasedenosti vozil.

Nov odlok določa, da morajo potniki za prevoz v notranjem cestnem prometu, ki se opravlja kot javni linijski prevoz, posebni linijski prevoz, stalni izvenlinijski prevoz, občasni prevoz, avtotaksi prevoz in kot posebna oblika prevoza ter prevoza potnikov v notranjem železniškem prometu, izvajalcu predložiti dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

V javnih prevoznih sredstvih stojišča niso dovoljena z izjemo mestnih avtobusov in vlakov, kjer so stojišča dovoljena z razdaljo najmanj 1 meter in so ustrezno označena. Pri prevozih, ki se izvajajo s kombiji, je lahko v vozilu prisotnih največ šest potnikov, pri čemer mora biti sedež ob vozniku prost. Še vedno je za vse potnike obvezna upraba zaščitne maske in spoštovanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Od danes v veljavi krajša karantena

Na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje je Vlada Republike Slovenije izdala Odlok o spremembi Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19. Odlok o izjemah od karantene na domu določa, da se osebo, ki je bila v visoko tveganem stiku s povzročiteljem COVID-19, ne napoti oziroma se ji ne odredi ukrep karantene na domu, če:

  • je prejela poživitveni odmerek cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer ali cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna,
  • je prebolela COVID-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni,
  • je prebolela COVID-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni in je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVID-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali cepiva Covaxin proizvajalca Bharat Biotech (Indija) oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje ali je prejela odmerek cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 10. januarja 2022.

Ob tem bo karantena tistim, ki ne bodo izpolnjevali pogojev za nobeno od izjem in bodo po visoko tveganem stiku napoteni v karanteno na domu, od sedaj ta trajala le sedem dni, in ne več deset dni.

V nedeljo še nikoli toliko potrjenih okužb

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 42.831 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 2.515 okužb, kar je 149,0 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okužena 1.010 oseb. To je štirinajsti zaporedni dan rasti števila okužb in največje število nedeljskih potrjenih okužb.

Opravljenih je bilo 37.598 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.233 molekularnih PCR testov, pozitivnih je bilo 48,1 % izvidov PCR testov.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 3.634 (včeraj 3.421) okuženih oseb. 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.719 (včeraj 1.634).

Že v sobto smo glede povprečnega števila potrjenih okužb presegli vrh in rekordno povprečje četrtega vala. V četrtem valu je vrh 7-dnevnega povprečnega števila okuženih znašal 3.344 oseb.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 36.526 (včeraj 34.705).

Hospitaliziranih je 572 covidnih bolnikov oz. 35 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 157 potrebuje intenzivno covid nego oz. 4 manj kot dan prej. Sprejeli so jih 51 obolelih, odpustili pa 9 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 22 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 18 let. Včeraj je umrlo 7 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.662 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih Sledilnika Covid-19 je med vsemi hospitaliziranimi več kot 80 % teh necepljenih.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 128 okužb (prejšnji teden 93). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 47, sledijo Velenje 12, Žalec 10, Laško 8, Šentjur 5, Šoštanj 5, Vojnik 5, Rogaška Slatina 4, Slovenske Konjice 4, Štore 4, Braslovče 3, Polzela 3, Šmartno ob Paki 3, Dobrna 2, Ljubno 2, Prebold 2, Šmarje pri Jelšah 2, Zreče 2, Bistrica ob Sotli 1 (posavska regija), Gornji Grad 1, Podčetrtek 1, Rečica ob Savinji 1, Vitanje 1, Vransko 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 447,6 (včeraj 442,3).

V posavski regiji (včeraj 62 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 1 okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 120,6 (včeraj 116,0).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 46 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 44). 13 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego (včeraj 15), sprejeli so 8 covidnih bolnikov, odpustili so 2 prebolevnika, v SB Celje so umrli 4 covidni bolniki.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.253.566 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 70 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.195.522 oz. 57 % vseh prebivalcev (67 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj in testiranj

Urnik hitrega testiranja, ki ga opravljajo v ZD Šmarje pri Jelšah in ZP Rogaška Slatina, najdete tukaj.

ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Urnik hitrega testiranja, ki ga izvajajo v ZD Šentjur, najdete tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.