Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V knjižnici Rogaška Slatina skozi zgodovino samostojne Slovenije preko poštnih znamk. Kmalu tudi z motivom letošnje jubilantke Ele Peroci


Kot vse sfere družbenega življenja tudi knjižničarsko dejavnost močno omejujejo trenutni ukrepi pred širjenjem koronavirusa. A v manjšem obsegu je moč najti kar nekaj raznovrstnih in zanimivih vsebin, ki jih ta čas knjižnice ponujajo bodisi preko virtualnih vsebin bodisi z ogledom v živo.

V Knjižnici Rogaška Slatina so na ogled ponudili obsežno zbirko znamk Pošte Slovenije ob 30- letnici samostojnosti naše domovine, ki jo je za ta namen knjižnici prispeval Vlado Kučan. Napovedujejo pa tudi lep nabor prihajajočih dogodkov, ki bodo v Rogaški Slatini in v Rogatcu tudi v znamenju 100. obletnice rojstev Ele Peroci in Jožeta Šmita.

Razstavo celotne zbirke uradnih znamk Pošte Slovenije ob 30-letnici njenega obstoja 1991-2021 iz zbirke predsednika Zbirateljskega društva Rogaška Slatina Vlada Kučana so v prostorih knjižnice Rogaška Slatina na ogled postavili 28. decembra, obiskovalci pa si jo lahko ogledajo vse do 28. februarja.

Gre za zelo obsežno razstavo vseh znamk, ki so izšle v 30 letih samostojnosti naše države,  dodali so ji tudi vse lokalne izdaje znamk ob pomembnih jubilejih in dogodkih na območju Rogaške Slatine. Kot so zapisali v Zbirateljskem društvu Rogaška Slatina, je Slovenija prvo znamko z motivom slovenskega parlamenta po osnutku arhitekta Jožeta Plečnika, izdala 26. junija 1991, tedaj še v neodvisni državi. Mednarodno priznano poštno znamko pa lahko izda le država, ki je samostojna in je članica svetovne poštne zveze.

Tudi mednarodni opazovalci so v času moratorija v Sloveniji prepovedali uporabo te znamke v notranjem in zunanjem prometu. Znamka je bila ponovno dana v promet 8. oktobra 1991. leta. V naslednjih letih je bilo v Sloveniji izdanih nekaj deset poštnih znamk, nadaljnje okoli sto, zadnja leta pa številka že presega številko tisoč znamk na leto. Z nekaj izmed teh obeležujemo tudi pomembne obletnice, praznike, športne uspehe, naravno in kulturno dediščino, znamenite osebnosti …

Leto v znamenju 100. obletnice rojstev Ele Peroci in Jožeta Šmita

Letošnje leto bo sicer v Rogaški Slatini v znamenju 10o. obletnice rojstva Ele Peroci, ob tem pa tudi v tamkajšnji knjižnici pripravljajo več dogodkov. Za 28. januar napovedujejo izid poštne znamke z njenim motivom:

»Skupaj z Zbirateljskim društvom RS smo se namreč prijavili na razpis Pošte Slovenija in z utemeljitvijo, zakaj si Ela zasluži svojo znamko, uspeli na tem razpisu. Ta dan pa bomo obeležili tudi s pisanjem razglednic znanim osebnostim. Razglednice bodo pisali slatinski osnovnošolci, bo pa na dogodku, ki bo potekal v naši knjižnici na omenjeni dan med 16. in 18. uro, eno izmed Elinih pravljic s pomočjo kamišibaja otrokom povedala domačinka Milica Koštrun.

Prav na rojstni dan Ele Peroci bomo za naše najmlajše, njihove starše in vse ostale, ki so jim pravljice blizu, organizirali igrano predstavo po predlogi ene izmed  njenih

28. januarja bo ob 100. obletnici rojstva v Rogaški Slatini rojene Ele Peroci izšla znamka z njeno podobo. (foto: Pošta Slovenij

pravljic. Od kulturnega praznika, 8. februarja, pa do svetovnega dneva knjige za otroke, 2. aprila, bo v naši organizaciji potekal vseslovenski natečaj za najboljšo pesem v sklopu festivala Mali Pranger – Ela, ki je poimenovan ravno po Eli Peroci,« povzame leto v znamenju Ele Peroci in prihajajoče dogajanje direktorica knjižnice mag. Nataša Koražija. Iz Zbirateljskega kluba Rogaška Slatina pa ob tem dodajajo, da bo izdaja znamke zelo velik dogodek, saj je za realizacijo tovrstne pobude potrebne nemalo energije, celoten postopek pa je trajal dve leti.

Februarja bomo obeležili tudi 100-letnico rojstva Jožeta Šmita. V spomin na v Tlakah pri Rogatcu rojenega pesnika, prevajalca, urednika in novinarja bo slatinska knjižnica v sodelovanju z Zavodom za kulturo turizem in razvoj Rogatec v tamkajšnjem muzeju na prostem, ki predstavlja njegovo rojstno domačijo, postavila knjigobežnico z izvodi vseh njegovih izdanih knjig. Ob tem bodo najmlajše povabili tudi na pravljične dogodivščine in delavnice. Jožeta Šmita bodo spoznavali tudi na drugih dogodkih v muzeju v toplejšem delu leta, še izpostavlja mag. Koražija.

S knjigobežnicami tudi po obsoteljskih občinah

Kot kaže, pa knjigobežnice postajajo vse bolj priljubljene tudi v naših krajih. Potem ko so jih lani dobili že po mnogih manjših krajih na Kozjanskem, se sedaj pripravljajo na postavitev knjigobežnic, to so lične hišice, ki na različnih kotičkih v naravi ponujajo podarim-dobim knjižico, tudi v Rogaški Slatini in Rogatcu:

»Gre za realizacijo že dlje časa načrtovanega projekta, ki ga je ravno tako zaustavila korona situacija. Knjigobežnice so že izdelane, gradivo zanje je že pripravljeno, v prihodnjih tednih nas čaka postavitev le-teh po zaselkih občin Rogaška Slatina in Rogatec. Z njihovo prisotnostjo »na terenu« želimo ob bližajočem se kulturnem prazniku občane spodbuditi k branju, jim branje na ta način še približati in posledično opozoriti na pomembno vlogo knjige v življenju posameznika,« o načrtu pove direktorica knjižnice.

Knjigobežnice, ali knjižnice “podarim-dobim” čakajo na namestitev po kotičkih v naravi v občinah Rogaška Slatina in Rogatec.

E. Š., foto: splet