Prvič čez 7000, na Celjskem pa prvič čez 1000 okužb. SB Celje razglasila tretjo fazo načrta, okuženih 40 zaposlenih

12. 1. 2022 14:36

Danes smo v Sloveniji prvič od začetka epidemije potrdili čez 7000 okužb in vse kaže, da bomo kmalu presegli tudi mejo 10.000 dnevnih okužb. Kljub temu, da naj bi bila možnost hospitalizacije pri okužbi z različico omikron okoli 70 % manjša, pa bi utegnilo izjemno hitro širjenje okužb, in posledično velika masa obolelih, povzročiti hitro polnjenje bolnišnic, ki so že sedaj preobremenjene in kadrovsko zdesetkane. Na pomanjkanje kadra v bolnišnicah trenutno vplivajo tudi okužbe med zaposlenimi. Zadeve so resne tudi v SB Celje, v kateri se, kot so nam povedali, odsotnosti osebja zaradi okužb z novim koronavirusom postopno povečujejo. “Od 3. 1. 2022 smo jih zabeležili skupno 40 (tako medicinski kot nemedicinski del). Čeprav število izolacij ni tako zelo veliko, pa vsaka odsotnost povečuje kadrovsko stisko, ki jo imamo pri zdravnikih in zdravstveni negi tudi sicer,” je pojasnila Danijela Gorišek, tiskovna predstavnica celjske bolnišnice.

Ker bi dodatne odsotnosti zaradi karantene predpisane zaradi visoko tveganega stika lahko zelo okrnile izvajanje zdravstvenih storitev, so v Splošni bolnišnici Celje prejšnji teden razglasili tretjo fazo našega načrta za delovanje v epidemiji nalezljive bolezni, ki omogoča, da zaposlene obravnavajo v skladu z novimi Priporočili za obravnavo zdravstvenih delavcev s sumom na okužbo ali po izpostavitvi okužbe SARS-CoV-2. Ta omogočajo, da lahko v primeru velikega kadrovskega izpada, v delovnem procesu obdržijo zdravstvene delavce, ki so imeli visoko tvegane stike, vendar ne kažejo znakov okužbe, pojasnjuje Danijela Gorišek in dodaja, da lahko takšni zaposleni delo opravljajo pod določenimi pogoji, kot je redno testiranje, zaščita s posebno osebno varovalno opremo in samozaščitni obnašanje med odmori za malico in v garderobi. “Odločitve glede vključenosti zaposlenih, ki so imeli visoko tvegan stik, v delovni proces sprejemamo individualno, glede na izpostavljenost ter glede na specifičnost delovnega procesa,” zaključi.

85 % hospitaliziranih necepljenih, pozivi k udeležbi na Dnevih cepljenja

Ker bolnišnične postelje v okoli 85 odstotkih polnijo necepljeni posamezniki, je odločitev za cepljenje in odziv na Dneve cepljenja, ki bodo potekali konec tedna, še toliko pomembnejša. Kot poudarjajo tudi strokovnjaki in pristojni, je namreč cepljenje najvarnejši način zaščite pred hudim potekom bolezni in hospitalizacijo. Po Sloveniji bodo zato konec tedna znova organizirani dnevi cepljenja. Potekali bodo pod geslom »Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej.«. Tokratni dnevi cepljenja bodo od četrtka, 13. januarja do sobote, 15. januarja 2022.

Vsi cepilni centri bodo v teh treh dneh odprti od 8. do 20. ure, naročanje pa ne bo potrebno. Prav tako bo cepljenje organizirano v covidnih bolnišnicah. Mobilne enote bodo lokalna skupnost, združenje upokojencev Slovenije, gospodarstvo ali nevladne organizacije organizirale po potrebi v sodelovanju s cepilnim centrom, civilno zaščito in rdečim križem.

Cilj tako kot ob prvi akciji ostaja enak: s prvim, drugim ali tretjim odmerkom precepiti čim več ljudi. Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020. V prihajajoči grožnji omikrona je to še sporočilo še toliko bolj močno.

Tudi ZD Šmarje pri Jelšah bo na več lokacijah izvajal Dneve cepljenja. Urnik in lokacije najdete tukaj.

Tudi v Cepilnem centru ZD Celje bodo med 13. in 15. januarjem potekali Dnevi cepljenja. Urnik in vse ostale informacije najdtete tukaj.

Prvič čez 7000 okužb

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 99.136 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno rekordnih 7.420 okužb, kar je 81,7 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okužena 4.084 oseb. To je največje število dnevno potrjenih okužb v Sloveniji.

Opravljenih je bilo 84.322 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 14.814 molekularnih PCR testov, pozitivnih je bilo 50,1 % izvidov PCR testov.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 4.367 (včeraj 3.891) okuženih oseb. 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 2.142 (včeraj 1.879).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 45.459 (včeraj 39.906).

Hospitaliziranih je 538 covidnih bolnikov oz. 15 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 154 potrebuje intenzivno covid nego oz. 6 manj kot dan prej. Sprejeli so jih 47 obolelih, odpustili pa 50 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 27 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 16 let. Včeraj je umrlo 13 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.679 bolnikov s covidom-19.

V primerjavi z vrhunci širjenja okužb v preteklih epidemičnih valovih, imamo v bolnišnicah okoli pol manj hospitaliziranih bolnikov, kar deloma kaže na manj nevarno različico omikron ter učinek precepljenosti (predvsem visoke precepljenosti pri rizični populaciji), čeprav je skupna precepljenost še vedno na prenizki ravni. V bolnišnicah bi imeli veliko manj hospitaliziranih zaradi covida-19, če bi bila precepljenost višja. Podatki Sledilnika Covid-19 namreč kažejo, da je med vsemi hospitaliziranimi bolniki s covidom-19, več kot 80 % necepljenih.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj prvič potrjenih čez tisoč okužb, in sicer 1.256 okužb (prejšnji teden 545). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 267 (največ doslej), sledijo Šentjur 158 (največ doslej), Velenje 107 (največ doslej), Žalec 91 (največ doslej), Slovenske Konjice 79 (največ doslej), Šmarje pri Jelšah 61 (največ doslej), Vojnik 56 (največ doslej), Vitanje 40 (največ doslej), Rogaška Slatina 38, Štore 38 (največ doslej), Šoštanj 35 (največ doslej), Braslovče 32 (največ doslej), Zreče 28, Podčetrtek 24 (največ doslej), Polzela 22, Kozje 21 (največ doslej), Laško 21, Gornji Grad 16, Prebold 16, Mozirje 15, Nazarje 14, Dobrna 11, Rogatec 11, Rečica ob Savinji 10, Šmartno ob Paki 10, Dobje 9 (največ doslej), Ljubno 9, Tabor 6, Luče 5, Vransko 5, Solčava 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 550,6 (včeraj 448,6).

V posavski regiji (včeraj 144 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 132,3 (včeraj 126,3).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 38 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 37). 11 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego (včeraj 13), sprejeli so 10 covidnih bolnikov, odpustili so 6 prebolevnikov, v SB Celje so umrli 3 bolniki s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.254.613 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 70 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.197.788 oz. 57 % vseh prebivalcev (67 % vse odrasle populacije). Podatki o številu cepljenih se zadnje dva dni ne osvežujejo.

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj in testiranj

Urnik hitrega testiranja, ki ga opravljajo v ZD Šmarje pri Jelšah in ZP Rogaška Slatina, najdete tukaj.

ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Urnik hitrega testiranja, ki ga izvajajo v ZD Šentjur, najdete tukaj.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X