Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Rogaška Slatina letos za investicije namenja kar 9 milijonov evrov


Med občinami, ki so že pred novim letom sprejele proračun za letošnje leto, je tudi Rogaška Slatina. Proračun občine znaša 15,6 milijona evrov, za investicije pa namenjajo rekorden znesek, in sicer 9 milijonov evrov, kar predstavlja kar 58 odstotkov proračuna. Glavnina investicij obsega nadaljevanje že lani pričetih naložb na področju okolja, oskrbe starejših, cestne infrastrukture in področju športa.

»Rezultat takšnega obsega za investicije pomeni večletno združevanje sredstev za večje in pomembnejše investicije ter pridobitev dodatnih sredstev iz različnih ministrstev in Evropske unije,« o rekordno visokem investicijskem znesku v letošnjem občinskem proračunu pravi župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič.

Med letošnjimi največjimi projekti izpostavljajo dograditev čistilne naprave v Rogaški Slatini, ki jo s sedanjih 9.000 enot povečujejo za dodatnih 3.500 enot.

Prav tako se nadaljuje gradnja 24 oskrbovanih stanovanj, ki jih nameravajo namenu predati letos jeseni. Vrednost dvoletne investicije znaša 2,6 milijona evrov, v enakovrednem deležu jo bodo krili iz javnih sredstev in sredstev investitorja.

Novost letošnjega leta bodo tudi oskrbovana stanovanja.

Nadaljuje se tudi gradnja skoraj 1,9 milijona evrov vrednega nadhoda Sonce, ki zajema preko šest infrastrukturnih vodov v centru mesta in bo povezal

zdraviliško jedro z vznožjem Tržanskega hriba. Gre za reševanjem dolgotrajne težave z oteženim prečkanjem ceste in železniške proge. Nadhod bodo uporabljali pešci in kolesarji. Da pa bo olajšana navezava na že obstoječe kolesarsko omrežje ter bližnja parkirišča, bosta ob nadhodu igrajeni tudi dve dvigali, kateri bo možno uporabiti s kolesi.

Letos jeseni naj bi pričeli uporabljati nadhod Sonce.

Nadaljuje se tudi nekaj manj kot 600.000 evrov vredna gradnja centralnega parkirišča na jugovzhodnem delu zemljišča nekdanjega mizarstva, ki bo urejeno po sistemu P+R, kar pomeni parkiraj in se odpelji s kolesom, s čimer želijo zagotoviti ureditev mirujočega in ostalega prometa za potrebe Razglednega stolpa Kristal, katerega gradnja je predvidena za prihodnje obdobje. V okviru projekta bodo uredili 51 novih parkirnih mest za osebna vozila, od tega bodo 3 namenjena invalidnim osebam, 2 parkirni mesti bodo zagotovili za parkiranje turističnih avtobusov, projekt pa vključuje tudi izgradnjo dovozne ceste do parkirišča, 4 podporne konstrukcije ter ozelenitev okolice. Uredili bodo tudi avtomatizirano izposojevalnico koles s 15 priključki.

V razpisu je tudi izgradnjo daljinske kolesarske povezave in obnovo ceste na relaciji od Brezja do Zgodnjega Gabernika.

Večji zalogaj na cestni infrastrukturi je tudi izgradnja nove ceste iz zunanje obvoznice proti Svetemu Florijanu v dolžini dveh kilometrov. Vrednost investicije znaša 1,5 milijona evrov in jo v celoti krijejo iz občinskega proračuna, zato gradnja poteka po etapah.

Na Svetem Florijanu se bodo z novim šolskim letom razveselili telovadnice.

V gradnji je telovadnica pri podružnični osnovni šoli na Svete Florijanu. V nekaj manj kot milijon evrov vrednem projektu, ki ga v delu sofinancirata šolsko ministrstvo in Eko sklad,  bodo skupno pridobili 365 m2  uporabne površine, od tega bo 240 m2 namenjenih igralnim površinam, na katerih bodo uredili igrišča za igranje košarke, badmintona, odbojke, rokometa in nogometa ter posameznih gimnastičnih aktivnosti. Poleg tega bodo uredili še povezovalnih hodnik med novo telovadnico in podružnično osnovno šolo, v objektu pa bodo uredili tudi večji društveni prostor, ki bo služil različnim društvom za izvedbo aktivnosti. Del projekta zajema tudi ureditev zunanjega igrišča za vrtčevske otroke. Telovadnica bo grajena v skladu z najsodobnejšimi standardi energetske učinkovitosti, zato so dolgoročno predvideni nizki stroški obratovanja. Načrtujejo, da bo telovadnica v uporabo predana z novim šolskim letom.

Kot dodaja župan, pa načrtujejo še, da bo v kratkem objavljen tudi razpis za gradnjo daljinske kolesarske povezave iz občine proti sosednjim občinam Šmarje pri Jelšah in Rogatcu. Investicijo naj bi zaključili v letu 2023.

E. Š.