Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Občina Podčetrtek tudi s finančnimi spodbudami za študij v tujini


Na zadnji seji so občinski svetniki v Podčetrtku potrdili predlog pravilnika o sofinanciranju študija v tujini, s čimer bodo za svoje občane, ki nadaljujejo študij na dodiplomskem ali podiplomskem študiju v tujini, namenili subvencijo v višini do 1.500 evrov.

Župan Peter Misja pravi, da so se za ta korak odločili, ker v zadnjem času opažajo, da se vse več mladih odloča za študij v tujini, naloga občine pa je, da tovrstno izobraževanje podpre, saj gre na ta način tudi za promocijo Podčetrtka v svetu.

Dodaja še, da so nekateri občinski svetniki izrazili predlog, da bi s pravilnikom študente, ki bodo prejeli subvencijo občine, obvezali, da se po študiju vrnejo domov, vendar so na koncu odločili, da tega ne dajo v pravilnik, saj ne gre za tako velika sredstva za podporo, seveda pa si želijo, da bi študentje po končanem študiju s svojim znanjem pripomogli k razvoju domačega kraja in širšega območja.

Subvencijo za študij v tujini Občine Podčetrtek bodo lahko pridobili študentje s stalnim prebivališčem v občini, ki se izobražujejo na tujih izobraževalnih ustanovah s ciljem pridobitve javno veljavnega spričevala za dodiplomski in podiplomski oz. magistrski študij na področju glasbene umetnosti, družboslovja, naravoslovja in tehnike. Novi pravilnik še določa, da kandidat mora v času študija prebivati v tuji državi, v kateri se izobražuje, v tistem študijskem letu pa tudi ne sme biti v delovnem razmerju. Predmet subvencije ne bodo študiji, na katere študentje odhajajo preko akademskih izmenjav.

Sredstva se bodo dodeljevala na podlagi javnega razpisa. Upravičenci bodo dobili sredstva nakazana po predložitvi potrdila o uspešno opravljenem letniku. Kandidat bo letno lahko prejel največ 1.500 evrov.

Občina Podčetrtek je v letošnjem proračunu za ta namen planiranih 1.500 evrov sredstev. Župan ob tem dodaja, da bodo v primeru, da bo vlog več, zagotovili dodatna sredstva.