Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Leto Josipa Ipavca prineslo tudi notne zbirke Imel sem ljubi dve


Zadnje dni leta 2021, ki ga je Vlada RS razglasila za leto Josipa Ipavca, je izšla notna zbirka zborovskih del Josipa Ipavca Imel sem ljubi dve, ki so jo pripravili v Območni izpostavi JSKD v Šentjurju.

Notni zvezek obsega šest izvirnih zborovskih skladb, od tega štiri za moške zbore, ena za mešani in ena za ženski zbor ter štiri priredbe Josipovih del, ki so jih prispevali trije šentjurski skladatelji. Peter Tovornik je priredil najbolj znano Josipovo zborovsko delo Imel sem ljubi dve za mešani zbor, Matic Romih je za zborovsko izvedbo priredil samospev V pomladi, skladateljica Brina Zupančič pa je za mešani zbor napisala dve Josipovi nemški pesmi, ki jih je tudi ustrezno prevedla in sicer Frulingsnacht /Pomladna noč ter Hans und Grethe/Spogledljivka, prispevala pa je tudi zelo poglobljeno razmišljanje o oživljanju Josipovih samospevov za zborovske priredbe.

Glasbeni urednik zbirke je velik poznavalec slovenske zborovske glasbe Mitja Gobec. Za lično in praktično podobo notnega zvezka pa je poskrbel šentjurski oblikovalec mag. Peter Arlič.

“Zborovski opus dr. Josipa Ipavca je po obsegu skromnejši in manj znan, naša želja pa je, da bi se zbori bolj pogosto odločali za izvedbe njegovih del. Zato je izdaja notnega zbornika v letu, ko smo se z različnimi dogodki spominjali šentjurskega skladatelja, korak v smeri zastavljenega cilja. Sodelovanje domačih avtorjev pa dokaz, da je Šentjur še vedno glasbeno mesto, zaznamovano z družino Ipavec, bogato tradicijo druženja v pevskih zborih in ustvarjanjem glasbe,” so ob izidu zapisali na JSKD Šentjur.