Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koronačas spreminja navade bralcev: kaj in kako berejo Slatinčani


V Knjižnici Rogaška Slatina sicer v koronskem času po besedah mag. Koražije beležijo manjši obisk in izposojo, zaznavajo pa tudi upad števila članov. S pri tem dodaja, da je tudi število novo vpisanih članov zelo lepo in spodbujajoče za nadaljnje delo.

Ta čas pa očitno spreminja tudi bralne navade članov, saj zaznavajo večjo izposojo e-knjig: »Bralci še vedno povejo, da imajo raje pristen stik s knjigo, da jo torej morajo prijeti v roke, vonjati vonj po tisku in papirju, ampak da so pa e-knjige dobra alternativa v času, polnem omejitev. Sicer pa težko pričakujemo, da ta situacija mine, da bomo spet lahko z različnimi aktivnostmi privabljali ljudi v knjižnico in skrbeli za kulturni utrip v občinah. Me pa veseli, ko ljudje povedo, da pogrešajo naše odmevne dogodke in da komaj čakajo, da se bomo spet družili kot nekoč.«

Sicer so morali v knjižnici tudi v lanskem letu precej dogodkov prestaviti na splet. Upajo, da bodo letos lahko več dogodkov priredili v živo s publiko, zlasti si prizadevajo, da bi lahko izpeljali vsaj tradicionalne dogodke, kot so Noč z Andersenom, zaključki bralnih projektov in zaključek festivala Mali Pranger ‒ Ela. Kot pretekla leta pa lahko nemoteno tečejo vsaj bralni projekti. V Rogaški Slatini so ta čas še v teku Ježkov nahrbtnik za najmlajše, ŠOK za najstnike in Branje brez meja za odrasle. Seveda si želijo, da bi v njih sodelovalo čim več bralcev, posebej veseli pa so novih udeležencev.

Mag. Nataša Koražija o knjigah, ki se ta čas največ izposojajo v Knjižnici Rogaška Slatina in priporočilih, s katero knjigo se razvedriti v tem času:

»Zelo me veseli, da je trenutno izjemno povpraševanje do dveh knjigah domačinov, in sicer po knjigi Boč pod svinčeno točo, kjer je svoje spomine na 2. svetovno vojno zbral dr. Jože Lipnik, in pa znanstveni monografiji doktoranda Daniela Siterja z naslovom Rogaška Slatina pod kljukastim križem: Zdravilišče med okupacijo 1941-1945, katere predstavitev je bila minulo soboto na Aninem dvoru,« pravi vodja knjižnice.

Glede na to, da na Televiziji Slovenija poteka nadaljevanka Leninov park, posneta po predlogi istoimenske kriminalke Tadeja Goloba, se je izposoja njegovih knjig spet povečala. »Sicer pa v brošuri, ki jo vsako leto pripravimo kot priporočilni seznam za sodelovanje v bralni znački za odrasle, zberemo samo kakovostno, nominirano in nagrajeno gradivo, bodisi izvirno slovensko ali prevodno različnih žanrov in zvrsti.«

Sama trenutno bere kriminalko Lise Jewel z naslovom Brez nje in jo absolutno priporoča v branje. Prav tako zbirko biografij o življenjih velikih žensk (npr. Frida Kahlo, Edith Piaf, Coco Chanel, Marie Curie idr.). »Vedno pa rada v branje priporočam knjige naše velike popotnice Alme M. Karlin, katere obletnico smrti smo obeležili v minulih dneh,« še dodaja Koražija.

E. Š., foto: pixabay