Število hospitaliziranih padlo pod 800, aktivnih pa pod 20.000. Necepljenim verjetno ne bo treba plačevati zdravljenja

16. 12. 2021 14:06
Med 20. 12. in 23. 12. 2021 bodo tudi na Kozjanskem in Obsotelju potekali Dnevi cepljenja – več tukaj

Predsednica zdravniške zbornice in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je v nedavnem pogovoru na Valu 202 dejala, da meni, da bi bila participacija za hospitalizacijo necepljenega pravična rešitev. Predlog je v javnosti povzročil nemalo razburjenja, sedaj pa se je do njenega predloga opredelila še Komisija za medicinsko etiko. Na seji so tako sprejeli stališče, ki se glasi: “Ob spoštovanju etičnih vrednot slovenskega javnozdravstvenega izročila, načel družbene solidarnosti in pravičnosti ter upoštevanju aktualnih razmer v slovenski družbi menimo, da se je treba vzdržati ukrepov, ki bi sicer utegnili prispevati k učinkovitejšemu reševanju s covidom-19 povezanih težav, v slovenski družbi pa ne bi zmanjševali njene epidemijske razdvojenosti, ampak poglabljali obstoječe in odpirali nove izzive.”

Prostovoljnost cepljenja proti covidu-19 je povezana z odnosom vsakega posameznika do lastnega in družbenega zdravja, epidemija pa kot test družbene odgovornosti vsakomur in vsej javnosti nastavlja ogledalo. Ob dejstvu, da pri nas s prostovoljnim cepljenjem ni mogoče zagotoviti zadostne precepljenosti in solidarnost družbe ostaja tako na zdravstvenem kot na medosebnem področju še naprej resno omajana, komisija za etiko podpira vse zakonite preventivne javnozdravstvene ukrepe, s katerimi je epidemijo mogoče učinkovito omejiti,” so zapisali v izjavi.

Omikron se razmnožuje 70-krat hitreje od delte

Univerza v Hongkongu je predstavila izsledke raziskave, v kateri so preučevali najnovejšo različico novega koronavirusa, imenovano omikron. Ugotovitve kažejo, da se omikron po dihalnih poteh razmnožuje 70-krat hitreje od delte, a se v primerjavi s prvotno različico slabše razmnožuje v pljučnem tkivu, kar bi lahko nakazovalo na to, da povzroča lažji potek bolezni covid-19. Ob tem so opozorili, da resnosti bolezni določa tudi imunski odziv gostitelja na okužbo, ne samo sposobnost razmnoževanja virusa v telesu. Opažajo tudi, da lahko zelo nalezljiv virus, ki okuži veliko ljudi, povzroči hujši potek bolezni in smrt, čeprav je sam virus morda manj patogen, zato omikron na splošno verjetno pomeni veliko grožnjo. Tako nekatere evropske, kot tudi druge države po svetu že sprejemajo ukrepe pri poskusih zamejitve omikrona.

V Sloveniji je bilo sicer do 14. 12. 2021 zabeleženih 10 primerov potrjenih okužb z različico omikron. Gre za dva neodvisna skupka primerov. Okužene osebe so pripotovale iz Švedske in Združenih arabskih emiratov, so sporočili z NIJZ-a. Zaznali so tudi sekundarne primere prenosov znotraj teh dveh skupkov. V postopku epidemiološkega poizvedovanja so vsi oboleli poročali o lažjem poteku bolezni z blagimi simptomi. Epidemiološka preiskava je v teku, z identifikacijo visoko rizičnih kontaktov in svetovanjem ukrepov ob potrjeni okužbi in napotitvi v karanteno, so še zapisali.

Število hospitaliziranih najnižje po 6. novembru

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 94.853 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.345 okužb, kar je 20,3 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.688 oseb.

Opravljenih je bilo 89.930 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.923 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.345 okužb z deležem pozitivnih izvidov 27,3 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 1.258 okuženih oseb (včeraj 1.307). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 942 (včeraj 979).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 19.860 (včeraj 20.631).

Hospitaliziranih je 776 covidnih bolnikov oz. 28 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 237 potrebuje intenzivno covid nego oz. 6 več kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 20 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 28 let. Včeraj je umrlo 8 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.452 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 119 okužb (prejšnji teden 139). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 28, sledijo Velenje 14, Šentjur 12, Vojnik 8, Podčetrtek 6, Polzela 6, Laško 5, Braslovče 4, Zreče 4, Žalec 4, Ljubno 3, Prebold 3, Rogaška Slatina 3, Slovenske Konjice 3, Šmarje pri Jelšah 3, Luče 2, Mozirje 2, Solčava 2, Štore 2, Gornji Grad 1, Šmartno ob Paki 1, Šoštanj 1, Tabor 1, Vransko 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 105,6 (včeraj 108,4).

V posavski regiji (včeraj 57 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 59,6 (včeraj 62,4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 71 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 75). 23 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 7 bolnikov s hudim potekom covida-19, odpustili so 9 prebolevnikov, v SB Celje sta umrla 2 bolnika s covidom-19..

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.239.954 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.174.559 oz. 56 % vseh prebivalcev (66 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik.

V ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

 

Oznake: , , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X