Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S Časovnim strojem za boljše medgeneracijsko sodelovanje


Že naši predniki so se zavedali pomena sodelovanja, povezovanja, deljenja znanj, izkušenj in veščin znotraj skupnosti. Te modrosti so skupaj s svojim znanjem in veščinami prenašali na svoje potomce, marsikaj pa so njihovi potomci naučili njih, ko so njihova znanja in veščine prilagajali svojim potrebam. Takšno, na stran odrinjeno medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje, spodbujamo s projektom »Korak nazaj, da gremo korak naprej« ali na kratko »Časovni stroj«. Projekt izvajamo organizacijski enoti Razvojne agencije Kozjansko – Mladinski center Šentjur in Ljudska univerza Šentjur, Kulturno umetniško društvo Epik teater in 360peskovnik Vid Slana s.p.

Medgeneracijsko druženje, izmenjava znanj in izkušenj za boljši jutri

S projektnimi aktivnostmi smo povezali mlade in starejše občane ter vse tiste vmes. Spodbujali smo prenašanje znanja in izkušenj med različnimi starostnimi in interesnimi skupinami in občane motivirali k aktivnemu povezovanju in mreženju. Starejši so svoja znanja in izkušnje prenašali na mlajše na medgeneracijskih delavnicah Rent-a-babi ali dedi, na stripovskih delavnicah, mladi so starejše učili uporabe pametnih telefonov. Skupaj so odkrivali divjo hrano v kulinariki, naravi prijazno vrtnarjenje s trajnicami in spoznavali zaščiteno floro Kozjanskega parka. Tematiko zdravja in narave so nagradili tudi s predavanjem o učinkoviti komunikaciji in o pomenu aktivnega poslušanja. Na pogovornih večerih so mladi predstavljali svoje podjetniške poti in hkrati motivirali mlajše generacije, da se sami opogumijo in stopijo na podjetniško pot ter starejše seznanili z novimi pristopi, ki jih mlajše generacije vpeljujejo v podjetništvo.

Starejše in mlade smo motivirali k skrbnemu, odgovornemu in inovativnemu ravnanju z okoljem. Ob svetovnem dnevu Zemlje so na predavanjih spoznavali ekologijo in ekološke pristope k trajnostnemu razvoju. Začela se je akcija pobiranja smeti v naravi, po metodi plogginga – medtem ko se rekreiraš, si vzameš čas in pobereš smeti ob poti. Več akcij izmenjave rabljenih predmetov, kot so stare vinilke, knjige ali stripi, je spodbujalo udeležence, da predmete, ki jih ne potrebujejo več podarijo. Otroke in mladino iz različnih lokalnih skupnostih smo medsebojno povezali in jih na delavnicah seznanili s konceptom upcycling-a. Na delavnicah so starim predmetom, ki bi sicer romali v smeti, z malo inovativnosti dali novo uporabno ali dekorativno vrednost.

Razvili smo nov turistični produkt

V okviru projekta smo razvili nov turistični produkt, ki bo popestril obstoječo turistično ponudbo Šentjurja. Zgodovino in zanimivosti Zgornjega trga v Šentjurju bomo odslej lahko spoznavali na drugačen, bolj pustolovski način. Če se boste odločili odigrati igro potrebujete vsaj še enega soigralca. Imeli boste do 60 minut časa, da rešite 10 nalog in odklenete 10 ključavnic. A bodite brez skrbi, saj je predznanje čisto odveč, skozi igro dobivate namige, da lahko rešujete uganke ali izzive. Z vsako odprto ključavnico spoznavate trško zgodovino in zanimivosti. Turistični produkt vsebuje elemente sobe pobega in iger misij ter spodbuja sodelovanje članov skupine, ki se odločijo odkleniti skrivnosti Šentjurja. Nastala je zabavna pustolovščina za družine in prijatelje – primerna je za starost od 13. leta naprej.

Z gledališko igro povezujemo različne generacije

S humorjem in kančkom satire novo nastale gledališke igre bomo nasmejali in povezali različne generacije. Spoznali bomo kako se v sodobnem, na trenutke popolnoma ponorelem svetu, znajdejo tako mladi kot starejši. Zanimiva medgeneracijska predstava prikaže stanje trenutnega sveta v primerjavi s »starim« načinom življenja. Časi se hitro spreminjajo in kar je nekoč bilo moderno in družbeno sprejemljivo, lahko danes deluje staromodno in celo absurdno. Ali se mlajše generacije znajo ustaviti in prisluhniti nasvetom predstavnikom starejših generacij? Ali starejše generacije razumejo izzive, s katerimi se soočajo mlajše generacije? Vse to bomo izvedeli z ogledom gledališke igre, ki si jo bo zaradi omejitev in smernic za preprečevanje širjenja koronavirusa mogoče ogledati na spletu.

S projektom »Korak nazaj, da gremo korak naprej« partnerji ustvarjamo pogoje za razvoj pestre in med seboj povezane lokalne skupnosti, ki sprejema različnost posameznikov in spodbuja inovativno razmišljanje in uvajanje novih pristopov v lokalno skupnost.