Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina se blešči v več kot 8 kilometrih svetlobnih verig (foto, video)


V petek 3. decembra, smo praznovali Ta veseli dan kulture, mali kulturni praznik, ko se spominjamo rojstva našega pesnika Franceta Prešerna. Ta dan pa v mnogih mestih in krajih v zadnjem času izkoristijo za prižig decembrskih prazničnih lučk.

V petek zvečer se je v njih zableščala tudi Rogaška Slatina. Ob slavnostnem prižigu prazničnih lučk pa so obiskovalcem preko video projekcij na pročelju Grand hotela predstavili tudi del projekta digitalizacije kulturne dediščine.

Praznična okrasitev Rogaške Slatine je tudi letos podobna okrasitvi iz preteklih let. Središče občine krasi več kot 8 kilometrov svetlobnih verig in ostalih elementov, na močvirski cipresi ob Pegazovi ploščadi pa je zagorelo 13.000 lučk.

Slavnostni prižig je potekal včeraj ob 17. uri, ko je v Zdraviliškem trgu peščico občanov, ki so tja prišli bodisi naključno ali prav ob priložnosti prižiga prazničnih luči, pozdravil tudi župan mag. Branko Kidrič. Zaželel jim je, da lepo preživijo praznični december, v novem letu pa jim je voščil veliko zdravja, osebnega zadovoljstva in uspehov.

Glasen aplavz predstavitvi digitalizacije dediščine

Sledil je sprehod po Zdraviliškem trgu do bližnjega Grand hotela Rogaška Slatina, kjer je občina skupaj z Javnim zavodom za turizem in kulturo Rogaška Slatina ob prisotnosti kakšnih petdesetih občanov premierno predstavila projekt digitalizacije kulturne dediščine, poimenovan »Sprehod skozi čas – video mapping v Zdraviliškem parku«.

V projektu so, kot je zapisal direktor zavoda Dino Markovinovič, z uporabo najsodobnejših tehnologij na zanimiv, tehnološko napreden ter izobraževalen način predstavili zgodbo Rogaške Slatine. »Digitalne izkušnje bodo na zanimiv način dopolnile splošno zgodbo razvoja lokalne kulture, pomena zdravilne vode in drugih značilnosti Rogaške Slatine,« je zapisal.

Del predstavitve se navezuje na slikovite arkade Grand hotela Rogaška, ene izmed najbolj prepoznavnih mestnih znamenitosti, ki so skozi zgodovino gostile mnoge goste. Hkrati je to tudi prostor za posebne dogodke, zato so se odločili, da bodo prav na njihovo pročelje izvajali vizualno bogate večerne videoprojekcije, skozi katere predstavijo ključne poudarke, ki so zaznamovali in oblikovali Rogaško Slatino. To so povezanost mesta in turistične dejavnosti z mineralno vodo ter mednarodno priznana tradicionalna dejavnost oblikovanja kristalnega stekla.

Drugi del digitalizacije dediščine se navezuje na digitalno aplikacijo v Aninem dvoru. Tam si bodo obiskovalci odslej lahko izposodili tablico z naloženo aplikacijo, ki bo omogočala prikaz prostorsko umeščenih digitalnih vsebin. Te bodo za zdaj na voljo za uporabo pri obisku steklarske in vodne zbirke, aplikacija pa bo služila hkrati kot dodatna izobraževalna vsebina. Sestavni del projekta pa je bilo tudi izboljšanje lokalne kulinarične ponudbe na destinaciji Okusi Rogaške Slatine. Zasnovali so steklarsko južno, ki jo sestavlja štirihodni gastronomski meni iz lokalnih jedi, ki jih je po predlogi sestavil kuharski šef Tomo Žgajner, in sicer v dveh različicah, poimenovanih po glažarju in žlajferki – dveh likih iz preteklosti slatinske tradicije.

Za projekt so namenili 233.386 evrov. Glavnino so jih pridobili iz razpisnih sredstev ministrstva za kulturo, občina pa je za projekt zagotovila proračunskih 61.216 evrov.

Tudi v Rogaški Slatini okrnjen veseli december

Žal pa bo tako kot v mnogih mestih in občinah tudi v Rogaški Slatini letos že drugo leto zapovrstjo okrnjen veseli december, za kar so že odpovedali večino prireditev, ki jih pripravlja občina s soorganizatorji. Odpovedano je že denimo srečanje starejšim občanov, silvestrovanje na prostem ter decembrsko dogajanje z drsališčem na Evropski ploščadi. Pravijo pa, da bodo praznično dogajanje sproti prilagajali zdravstvenim razmeram.

V videoposnetku predstavljamo del video projekcij, ki so jih predstavili v okviru projekta digitalizacije kulturne dediščine.

In še nekaj fotografij:

/

E. Š.