Prvi primeri omikrona v Sloveniji, z njim okužen tudi prebolevnik. Pogoj za obnovitev digitalnega covidnega potrdila poživitveni odmerek

14. 12. 2021 12:34

Da smo tudi v Sloveniji potrdili prve primere različice omikron je v Državnem zboru, kjer odgovarja na poslanska vprašanja, povedal že predsednik vlade Janez Janša. Za tem pa je vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec na novinarski konferenci predstavil nekaj več podrobnosti o prvih potrjenih primerih okužb z omikronom pri nas. Petrovec je povedal, da je bila različica omikron novega koronavirusa doslej potrjena v štirih vzorcih odvzetih osebam z območja Ljubljane. Dodal je, da so bile vse štiri osebe testirane na vstopni točki na Metelkovi ulici v Ljubljani, v obdobju med 29. novembrom in 6. decembrom. Ena od okuženih oseb je že lani prebolela covid-19.

Ker se o različici omikron še vedno ve premalo, čeprav prvi podatki nakazujejo, da gre za hitreje prenašajočo se in manj nevarno različico, je Petrovec dejal, da so pred nami verjetno težki dnevi, saj je okužba lahko že bolj razširjena. “Vse bi pozval k cepljenju, ki je edina zaščita, ki nam bo omogočila normalno življenje. Pozval bi tudi tiste, ki so bili pred najmanj šestimi meseci cepljeni z dvema odmerkoma, da se cepijo še s tretjim,” je dejal Petrovec. Prvi rezultati kažejo, da so cepiva učinkovita tudi proti različici omikron, vendar je zaščita manjša, zaradi česar se priporoča še poživitveni odmerek.

Na novinarski konferenci je spregovorila tudi koordinatorica programa cepljenja na NIJZ Marta Grgič Vitek. Najprej se je dotaknila začetka cepljenja otrok med petim in 11. letom starosti tudi v Sloveniji. Dejala je, da se cepljenje priporoča predvsem imunsko oslabljenim otrokom s kroničnimi boleznimi ter tistim otrokom, ki živijo z ljudmi s takšnimi zdravstvenimi stanji. Sicer pa pediatri svetujejo tudi cepljenje ostalim otrokom. Zagotavljajo, da je to varno, na drugi strani pa se tudi ne vem, kakšna dolgoročna tveganja za zdravje prinese morebitna okužba otrok z novim koronavirusom.

Poleg tega je povedala tudi, da se je posvetovalna skupina strinjala s predlogom Evropske komisije, po katerem bi bila veljavnost digitalnega covidnega potrdila za osebe, cepljene z osnovnim cepljenjem, omejena na 270 dni. Po tem času pa bi potrdilo nehalo veljati in bi bil za obnovitev potreben poživitveni odmerek. EMA je sicer glede poživitvenega odmerka tudi skrajšala obdobje med osnovnim cepljenjem in poživitvenim odmerkom. Za slednjega ni več pogoj pretek 6 mesecev, temveč ga je priporočeno dobiti po preteku od 3 do 6 mesecev od osnovnega cepljenja.

Epidemija še naprej upada

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 101.960 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.712 okužb, kar je 12,4 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.954 oseb.

Opravljenih je bilo 96.849 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.111 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.712 okužb z deležem pozitivnih izvidov 33,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 1.352 okuženih oseb (včeraj 1.386). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.013 (včeraj 1.050).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 21.362 (včeraj 22.129).

Hospitaliziranih je 817 covidnih bolnikov oz. 57 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 235 potrebuje intenzivno covid nego oz. 1 manj kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 27 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 20 let. Včeraj je umrlo 14 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.436 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 174 okužb (prejšnji teden 266). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 35, sledijo Žalec 19, Šentjur 18, Velenje 17, Slovenske Konjice 9, Laško 7, Ljubno 7, Vojnik 7, Mozirje 6, Prebold 6, Šmarje pri Jelšah 6, Braslovče 5, Polzela 5, Vransko 5, Gornji Grad 3, Solčava 3, Šmartno ob Paki 3, Šoštanj 3, Podčetrtek 2, Štore 2, Zreče 2, Kozje 1, Luče 1, Nazarje 1, Rogatec 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 112,9 (včeraj 126,0).

V posavski regiji (včeraj 81 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 71,6 (včeraj 69,4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 77 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 87). 22 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 2 bolnika s hudim potekom covida-19, odpustili so 12 prebolevnikov.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.238.752 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.171.573 oz. 56 % vseh prebivalcev (66 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: pixabay

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X