Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pri omikronu tudi za prebolevnike ključno cepljenje. Število covidnih bolnikov na intenzivni negi vztraja nad 200. Prazniki brez masovnih druženj


Kot je v izjavi za javnost danes povedala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, mineva natanko dve leti od ene prvih omemb novega koronavirusa v članku. Dodala je, da si takrat verjetno nihče ni predstavljal, kakšne razežnosti bo dosegel virus. “Sedaj v nekem krču pričakujemo še en dvig števila primerov, ko smo bolj ali manj vsi – ne samo zdravstveno osebje -, ampak praktično vsi prebivalci utrujeni. In bi si želeli živeti normalno življenje,” je dejala.

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je k temu dodala, da je doslej veljalo, da imajo najboljšo zaščito prebolevniki, ki so ob tem tudi cepljeni, a je to veljalo predvsem za različico delta, pri omikronu pa je zaščita pri prebolevnikih slabša. Poudarila je pomembnost poživitvenega odmerka in dodala, da je potrebno glede nasveta za poživitveni odmerek ločevati, kdaj so bile osebe cepljene in kdaj so zbolele. “Če gre za prebolele v letu 2020, ki so bili potem cepljeni spomladi, potem je minilo že toliko časa, da bi bilo dobro narediti poživitveni odmerek. Drugače je, če je bila okužba oz. cepljenost nedavno.” temu je dodala, da laboratorijski testi kažejo, da ima proti omikronu nekaj večji učinek cepivo Moderne v primerjavi s cepivom Pfizer. V vsakem primeru pa je za zaščito proti omikronu kot kaže najbolj pomemben tretji odmerek, ne glede na to, za katero cepivo gre.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je med drugim dejala, da je strokovna skupina predlagala strožje ukrepe, kot jih je naposled sprejela vlada. Kljub temu se ji zdi, da bo za nadaljnji razvoj epidemije ključno predvsem upoštevanje ukrepov ter odgovornega obnašanja vsakega posameznika. Dejala je tudi, da je inkubacijska doba pri omikronu krajša kot pri delti, pri kateri je bila ta okoli 5 dni.

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb je izrazil zaskrbljenost, da bi nova različica virusa prinesla ponoven večji porast hospitaliziranih. Število teh se v zadnjih dneh sicer hitro manjša, stanje na intenzivni negi pa je na nekakšnem platoju in vztraja pri nad 200 bolniki.

Vlada je v zadnjih dveh dneh sprejela nekatere ukrepe za preprečitev povečanja prenosov okužb med prazničnim časom, in sicer:

  • po novem izjeme od napotitve v karanteno na domu samo še za osebe, ki so prejele poživitveni odmerek cepiva v skladu z navodili in priporočili NIJZ
  • določa se omejitev števila strank v prodajalnah, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga, na kvadraturo na 10 m2 na stranko, obrat pa mora imeti ob tem na vhodu jasno navedeno, koliko strank je lahko v notranjosti
  • na silvestrovo bodo lahko lokali odprti brez omejitve, a bo za vstop vanje potreben negativen hitri ali PCR-test
  • silvestrovanj na prostem ne bo
  • če osebe, ki bodo želele na silvestrovo vstopiti v lokal, ne bodo predložile izvida hitrega ali PCR-testa, morajo gostinci zagotoviti možnost hitrega testiranja na licu mesta
  • živa glasba v lokalih bo dovoljena
  • na božični večer in na silvestrovo bodo dovoljena zasebna zbiranja oseb iz do treh gospodinjstev
  • hitri testi so po novem veljavni 24 ur, PCR-test pa 48 ur
Epidemija ustvarja nekakšen plato

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 84.584 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.203 okužb, kar je 6,1 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.281 oseb.

Opravljenih je bilo 79.587 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.997 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.203 okužb z deležem pozitivnih izvidov 24,1 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 1.101 okuženih oseb (včeraj 1.114). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 785 (včeraj 791).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 16.576 (včeraj 16.700).

Hospitaliziranih je 614 covidnih bolnikov oz. 10 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 204 potrebuje intenzivno covid nego oz. 1 več kot dan prej. Gibanje števila bolnikov se v zadnjih dneh oblikuje v nekakšen plato z nad 200 bolniki in ne sledi padanju števila bolnikov na navadnih oddelkih. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 18 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 27 let. Včeraj sta umrla 2 bolnika s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.530 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 100 okužb (prejšnji teden 106). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 16, sledijo Velenje 14, Laško 6, Šentjur 6, Šmarje pri Jelšah 6, Žalec 6, Braslovče 5, Rogaška Slatina 5, Slovenske Konjice 5, Kozje 4, Vitanje 4, Ljubno 3, Nazarje 3, Podčetrtek 3, Polzela 3, Šoštanj 3, Vojnik 3, Prebold 2, Bistrica ob Sotli 1 (posavska regija), Dobrna 1, Gornji Grad 1, Luče 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 89,9 (včeraj 90,6).

V posavski regiji (včeraj 60 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 1 okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 52,0 (včeraj 53,6).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 48 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 47). 17 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 4 bolnike s hudim potekom covida-19, odpustili so 3 prebolevnike.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.247.536 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 70 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.185.924 oz. 56 % vseh prebivalcev (66 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik.

ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: UKC LJ