Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako se na vseslovensko akcijo Dnevi cepljenja pripravljajo občine Kozjansko-Obsoteljskega ter kje in kdaj se boste lahko cepili


Medtem ko nova virusna mutacija Omikron razsaja po Evropi, se pri nas pripravlja vseslovenska akcija Dnevi cepljenja, katere geslo je »Stopimo skupaj!«.

Nosilec je Ministrstvo za zdravje, pomagajo pa vse ravni, operativno predvsem lokalne skupnosti. Namen je dvigniti precepljenost, ki je v Sloveniji nižja od povprečja Evropske unije. 

Akcija bo potekala od 19. do 23. decembra, cepljenje pa bo po en cepilni center na regijo izvajal tudi v nočnih urah.

Minister za zdravje, Janez Poklukar je pred strahom o novem valu okužb znova pozval k cepljenju in o akciji dodal: “Lokalne skupnosti smo nagovorili k skupni akciji, in sicer da se organizirajo in v lokalnem okolju izvedejo cepilno akcijo.”

Preverili smo, kako se v kozjansko-obsoteljskih občinah pripravljajo na sodelovanje v akciji, saj je pristop in izvedba prepuščena lokalnim skupnostim samim. 

Na občini Šmarje pri Jelšah pojasnjujejo: »Organizacija in izvedba cepljenja je v pristojnosti zdravstvene stroke, torej javnega zavoda Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah. V javnem zavodu so pripravili urnik cepljenja, ki je od torka, 14. 12. 2021, ko se je začela promocija Dnevov cepljenja na državni ravni, objavljen tudi na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

Brezplačno cepljenje je občanom vseskozi na voljo v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah. Odločitev za cepljenje naj temelji na preverjenih in strokovnih informacijah, odgovornost vsakega od nas in skupnosti kot celote pa je, da s spoštovanjem ukrepov in priporočil preprečimo širjenje okužbe.«

Občina Bistrica ob Sotli pa ob tem odgovarja, da so že od samega začetka pandemije vseskozi aktivni in obveščajoči na njihovi uradni Facebook strani, kjer pojasnjujejo,  kako pomembna sta zdravje in skrb zase ter soljudi v teh časih. »Prek teh medijev je prenos informacij najhitrejši. Poleg vseh informacij dobijo občani tudi koristne napotke ter odgovore na vprašanja. Tako bo tudi sedaj, ko bo potekala akcija Dnevi cepljenja.« je sporočila  Ana Berčko, predstavnica občine Bistrica ob Sotli.

Na kakšen način pa k akciji pristopajo v občini Rogaška Slatina in občini Podčetrtek?

»Akcija je koordinirana med JZ ZD Šmarje pri Jelšah, občinami Obsotelja in Kozjanskega in Ministrstvom za zdravje.  Razen objav na spletni strani zavoda, občine, bomo zagotovili še oglase na Štajerskem valu. Z jutrišnjim dnem bo vzpostavljena tudi nova enota za celodnevno brezplačno testiranje na lokaciji Mercator Ratanska vas.

Občanom poskušamo zagotoviti dostopnost do strokovnih gradiv in poudarjati tako osebno kot družbeno odgovornost in priporočilo za upoštevanje čim več ukrepov s strani čim več ljudi. Cepljenje deluje.« so zapisali v odgovor z občine Rogaška Slatina.

Več informacij lahko preverite na njihovi spletni strani https://www.rogaska-slatina.si/si/objave-in-napovedi/novice/12722-dnevi-cepljenja

V Podčetrtku pa prav tako niso sedeli križem rok. Vsem občanom so obvestilo o cepljenju nenaslovljeno poslali v pisni obliki,  o Dnevih cepljenja pa so krajane prav tako nagovorili tudi preko medijev.

a območju Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah bodo cepljenja potekala po naslednjem razporedu:
Od 19. do 23. decembra bodo v Sloveniji potekali dnevi cepljenja.

Na območju Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah bodo cepljenja potekala po naslednjem razporedu:
19. 12. 2021   ZP Rogaška 8:00 – 14:00
20. 12. 2021   ZD Šmarje 8:00 – 14:00
21. 12. 2021   ZD Šmarje 8:00 – 16:00
ZP Rogatec 16:00 – 20:00
22. 12. 2021   ZP Rogaška 8:00 – 20:00
ZP Bistrica ob Sotli 16:00 – 20:00
23. 12. 2021   ZP Rogaška 8:00 – 12:00
ZP Podčetrtek 13:00 – 20:00
ZP Kozje 16:00 – 20:00

Od občin Kozje, Šentjur, Rogatec in Dobje glede njihovih aktivnosti v Dnevnih cepljenja nismo dobili odgovora.

In kakšna je trenutna raven precepljenosti v naših občinah in Sloveniji nasploh?

Najvišji delež polno cepljenih občanov je v občini Šentjur z 53.1 % prebivalstva, sledi občina Šmarje pri Jelšah s 50.4 % precepljenimi krajani, nato občina Rogaška Slatina z 49.2 % prebivalci.

V Bistrici ob Sotli je polno cepljenih 48.7% krajanov, tik za njo je občina Podčetrtek z 48.4% cepljenega prebivalstva. Sledita ji občini Dobje in Rogatec z 45.6 %, zadnje mesto pa zaseda občina Kozje s 45.1 % polno cepljenih občanov.

Vseslovensko povprečje pa je vendarle višje kot na Kozjanskem, s 56 % cepljenega prebivalstva, kar predstavlja 1. 174. 559 Slovencev. Kot zanimivost pa – največ cepljenega prebivalstva domuje v občini Kranjska gora, ki zaseda prvo slovensko mesto, s kar 68.8 % cepljenih občanov.

N.O.