Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Epidemiologi predlagajo izjemo od karantene edino za cepljene s poživitvenim odmerkom. Omikron potrjen tudi v savinjski regiji


V današnji izjavi za javnost je predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel povedal, da je bilo danes zjutraj v Sloveniji potrjenih že 51 primerov okužb z različico omikron. Potrjene so bile v vseh statističnih regijah, razen Goriški, vendar je zelo verjetno že prisoten tudi tam. Med okužbami so zaznani tudi že lokalni prenosi, torej med osebami, ki niso potovale v tujino in niso bile v stiku z nikomer, ki bi okužen pripotoval iz tujine. Fafangel je poudaril, da je treba ukrepe prilagajati številu okužb, saj epidemiološka služba ne more več ločiti, ali gre za sum okužbe z omikronom ali ne. Rezultati sekvencioniranja oz. odkritja nove različice pridejo namreč do epidemiologov skoraj vedno prepozno. Epidemiološka stroka zato predlaga, da bi bila odslej edina izjema od karantene v primeru visoko tveganega stika cepljenost s poživitvenim odmerkom. Prav tako si želijo, da bi časovna omejitev digitalnega potrdila za cepljene z osnovno shemo čim prej začela veljati. Vlada je sicer konec preteklega tedna potrdilo omejila na 270 dni, vendar odločitev stopi v veljavo šele s 1. februarjem.

Fafangel je še povedal, da je doslej znano, da je omikron zelo hitro širi in že prevzema mesto različici delta. Dodal je, da se sicer nakazuje, da bi lahko potek bolezni pri tej različici bil blažji, vendar v tem trenutku, ko na voljo še ni dobrih podatkov, bi kakršnokoli neukrepanje bilo kockanje. “V epidemiji smo se naučili neštetokrat, to je mogoče ključno sporočilo za danes, da je pravočasno ukrepanje pomembnejše od čakanja na 100-odstotne podatke, preden se ukrepa. To je stališče, ki smo ga epidemiologi vedno zagovarjali in ga zagovarjamo tudi pri omikronu,” je poudaril in dodal, da je običajno iz epidemiološkega vidika različica, ki je veliko bolj nalezljiva, tudi če se izkaže, da je blažja za prebolevanje, zaradi veliko višjih številk naenkrat okuženih hujša, tako glede splošnega bremena na zdravje prebivalstva kot tudi pritiska na zdravstveni sistem.

Dodal je, da je trenutno najboljši ukrep še vedno cepljenje in pozval vse, ki se še niso cepili, da to storijo čim prej oz. tisti, ki so že cepljeni, da čim prej prejmejo poživitveni odmerek. Slednjega predvsem tisti nad 50 let, saj jim zaščita začne upadati hitreje kot mlajšim. Poudarja še, da nas samo cepljenje ne bo pripeljalo čez val, zato je treba, predvsem med prazniki upoštevati tudi ostale varnostne ukrepe. To je druženje v manjših skupinah, na odprtem ali z rednim prezračevanjem, samotestiranje pred takšnim dogodkom in upoštevanje priporočil stroke. “S tem lahko tveganje bistveno zmanjšamo. Zadeve ne bomo ustavili, lahko pa jo vsaj obvladujemo,” je še zaključil.

Vlada naj bi sicer v četrtek predstavila ukrepe med prazniki. Predvsem naj bi se osredotočali na omejitev določenih prazničnih aktivnosti, povezanih s silvestrovanji. Obeta se najmanj omejitev druženj, končne odločitve pa naj bi bile sprejete ta teden. Že v petek je vlada sicer odločila, da morajo javni uslužbenci v času praznikov na dopust ali pa bodo poslani na čakanje na delo.

Epidemija ustvarja nekakšen plato

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 115.838 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.555 okužb, kar je 9,4 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.716 oseb.

Opravljenih je bilo 110.865 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.973 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.555 okužb z deležem pozitivnih izvidov 31,3 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 1.186 okuženih oseb (včeraj 1.209). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 846 (včeraj 865).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 17.844 (včeraj 18.244).

Hospitaliziranih je 665 covidnih bolnikov oz. 31 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 205 potrebuje intenzivno covid nego oz. 10 manj kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 18 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 28 let. Včeraj je umrlo 5 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.512 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 149 okužb (prejšnji teden 174). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 42, sledijo Slovenske Konjice 14, Šentjur 12, Velenje 12, Žalec 10, Vojnik 9, Šmarje pri Jelšah 7, Zreče 7, Nazarje 4, Polzela 4, Prebold 4, Braslovče 3, Rečica ob Savinji 3, Šmartno ob Paki 3, Gornji Grad 2, Kozje 2, Laško 2, Ljubno 2, Solčava 2, Luče 1, Mozirje 1, Rogaška Slatina 1, Štore 1, Vransko 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 96,9 (včeraj 100,4).

V posavski regiji (včeraj 66 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 52,9 (včeraj 55,0).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 60 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 62). 20 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 5 bolnikov s hudim potekom covida-19, odpustili so 7 prebolevnikov.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.243.261 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.180.685 oz. 56 % vseh prebivalcev (66 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik.

Med 20. 12. in 23. 12. 2021 bodo tudi na Kozjanskem in Obsotelju potekali Dnevi cepljenja – več tukaj

ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: pixabay