Epidemija upada vse počasneje tudi zaradi predprazničnih druženj. Silvestrovanj na prostem verjetno ne bo

22. 12. 2021 13:08
Vlada je na dopisni seji že sprejela prve spremembe nekaterih ukrepov, celoten paket ukrepov bodo dorekli v četrtek. Na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) po novem izjema od napotitve v karanteno na domu velja samo še za osebo, ki je prejela poživitveni odmerek cepiva v skladu z navodili in priporočili NIJZ.

Poleg tega je vlada na področju trgovinske dejavnosti določila omejitev števila strank v prodajalnah, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga, na kvadraturo na 10 m2 na stranko. Hkrati se ob vhodu objavi informacija o največjem številu strank, ki so lahko hkrati v prostoru prodajalne.

Oba danes sprejeta sklepa začneta veljati 23. 12. 2021

Vlada in strokovna skupina za covid-19 ta teden pretresata ukrepe, ki bodo uvedeni na vrhuncu božično novoletnih praznikov. Dokončno odločitev naj bi sprejeli v četrtek, je pa minister za zdravje že nakazal, kaj se lahko pričakuje. Med drugim naj bi se omejilo število ljudi, ki so lahko naenkrat v trgovinah, prav tako pa bodo verjetno prepovedana silvestrovanja na prostem, ker na tovrstnih masovnih dogodkih ni mogoče dospedno preverjati pogoja PCT. Pred prihajajočimi prazniki pristojni med drugim pozivajo k varnemu druženju, ki vključuje manjše skupine na prostem ali v prezračenih zaprtih prostorih

Raziskovalec Instituta Jožef Stefan dr. Matjaž Leskovar medtem v zadnji projekciji epidemiološkega stanja v Sloveniji ugotavlja, da epidemija upada vse počasneje, saj prekuževanje ne uspe kompenzirati vpliva predprazničnega druženja. Nadaljuje, da se bodo zaradi hitrega širjenja različice omikron krivulje pozitivnih testov predvidoma še pred koncem leta začele vse bolj strmo obračati navzgor. “Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddlekih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte. Dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da pričakovana rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje,” ugotavlja. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,90.

Celotno projekcijo najdete tukaj.

Epidemija ustvarja nekakšen plato

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 80.535 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.255 okužb, kar je 18,0 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.530 oseb.

Opravljenih je bilo 74.974 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 5.561 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.255 okužb z deležem pozitivnih izvidov 22,6 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih 1.145 okuženih oseb (včeraj 1.186). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 818 (včeraj 846).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 17.256 (včeraj 17.844).

Hospitaliziranih je 649 covidnih bolnikov oz. 16 manj kot dan prej. Od vseh jih trenutno 206 potrebuje intenzivno covid nego oz. 1 več kot dan prej. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik na navadnem oddelku je star 18 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 28 let. Včeraj je umrlo 6 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 5.518 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 111 okužb (prejšnji teden 123). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Velenje 22, sledijo Celje 15, Rogaška Slatina 9, Šentjur 7, Vojnik 7, Ljubno 6, Slovenske Konjice 6, Šmarje pri Jelšah 6, Laško 4, Mozirje 4, Braslovče 3, Šoštanj 3, Žalec 3, Nazarje 2, Rečica ob Savinji 2, Zreče 2, Dobrna 1, Gornji Grad 1, Kozje 1, Prebold 1, Rogatec 1, Solčava 1, Šmartno ob Paki 1, Štore 1, Tabor 1, Vitanje 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 95,1 (včeraj 96,9).

V posavski regiji (včeraj 74 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 54,1 (včeraj 52,9).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 52 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 60). 16 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego, sprejeli so 1 bolnika s hudim potekom covida-19, odpustili so 9 prebolevnikov.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.244.497 oseb. To je 59 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 69 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.182.326 oz. 56 % vseh prebivalcev (66 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik.

Med 20. 12. in 23. 12. 2021 bodo tudi na Kozjanskem in Obsotelju potekali Dnevi cepljenja – več tukaj

ZP Podčetrtek izvajajo brezplačno hitro testiranje, in sicer ob ponedeljek od 10. do 11. ure in ob četrtkih od 14. do 14.45 ure.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X