Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Božično pravljico na domačem dvorišču krasijo »domače« jaslice in več kot 27.000 prazničnih lučk


Če boste v teh dneh obiskali Planino pri Sevnici, se zagotovo splača ustaviti pri družini Simler na Visočah, kjer vas na tamkajšnjem dvorišču pozdravi pravo božično kraljestvo. Ob nekoliko drugačnih jaslicah, ki razkrivajo lokalno dediščino, navdušuje tudi praznična okrasitev, ki jo sestavlja več kot 27.000 lučk.

Umetnica, ilustratorka, kulinarična navdušenka in še kaj bi se našlo, če bi hoteli opisati Klavdijo Simler, ki si je pred dobrim desetletjem z družino dom ustvarila na Visočah, nedaleč stran od središča Planine v Sevnici. Ta čas Šentjurčanka, ki je dve leti nazaj svoje jaslice razstavljala tudi v Vatikanu, sicer pa si skozi zadnja leta pridobila vrsto nagrad s področja umetnosti in kulinarike, pozornost pritegne z božičnim rajem, ustvarjenim kar na domačem dvorišču.

»Že od nekdaj so me privlačile jaslice in praznična okrasitev. Če bi lahko, bi si vse dvorišče odela v lučke,« pravi in dodaja, da je željo uresničila že lani, ko se je dvorišče pri Simlerjevih prvič zalesketalo v božični pravljici, po dobrih odzivih pa zgodbo nadaljujejo vnovič.

Tudi letošnja okrasitev pritegne nemalo občudovanja, sploh ob zavedanju, da se je štiričlanska družina na praznično okrasitev pripravljala vse leto. Osredje božičnega raja predstavljajo jaslice, ki še posebej poudarjajo lokalno bogastvo. Obrezline lesu za štalco so našli na bližnji žagi, doma jih je obdelal mož, pove Klavdija. Sama pa je bila dejavnejša pri izdelavi svete družine, za katero je na les preslikala resnične like štiričlanske družine iz Laškega, ki ob različnih priložnostih obleče kozjansko narodno nošo iz leta 1910, in tudi zibelka z detetom je narisana po originalu iz tistega obdobja. Zraven je postavila živali slovenskih avtohtonih pasem, cikasto govedo, jezersko-solčavske ovce, štajerske kokoši in kranjsko čebelo. Sveta družina je obdana s starim orodjem, prinesenim s sosednje kmetije. Kdor se odloči pri jaslicah še nekoliko postati, zagotovo ne bo preslišal glasbenih božičnih uspešnic v izvedbi šentjurske citrarke Jasmine Levičar in ostalih lokalnih glasbenikov.

Ob jaslicah pa na nekaj deset kvadratnih metrih vsak dan zagori več kot 27.000 lučk, večinoma v toplih belo-rumenih odtenkih, ki krasijo smreke, izdelane iz lesenih obrezlin, nekaj tudi v modri barvi, ki navdušuje zlasti kot »rajsko nebo«. »20.000 lučk je namenjenih za vsakega občana Šentjurja, 3.000 za lanske obiskovalce, preostali del za letošnje, tako da tudi za vas tukaj gori ena lučka,« pravi ob vodenju po božičnem kraljestvu Klavdija Simler.

V božični pravljici, ki vrata odpira vrata vsak dan od 17. ure naprej vse do 15. januarja, obiskovalce iz vitrine nagovarja tudi otroška slikanica Dežni škrat in nezadovoljni ptič, katere ilustratorka je Simlerjeva . Povabijo pa vas tudi, da se ogrejete ob žgočem ognju, ki vsak večer zagori v kaminu, pa da v nagradni igri ugibate koliko luč gori na dvorišču, in nazadnje še v pravljično pekarno, prav tako domače delo, v kateri pa Simlerjevi ob toplih napitkih ponudijo slastne in krhke krofkuše – »krofovo« pecivo, izdelano po vzoru slaščic z Madžarske in Češke, a s to razliko, da pri Simlerjevih kvašenemu testu dodajo bučno olje.

Klavdijo Simler smo prosili, da nekaj besed o Božični pravljici nameni tudi bralcem našega spletnega medija:

In še nekaj foto utrinkov:

E. Š.