Zakon dopušča vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov

8. 11. 2021 16:25

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je sporočila, da je vpogled v osebni dokument ob preverjanju pogoja PCT zakonit, ni pa dovoljena hramba osebnih podatkov.

Danes je v veljavo stopil odlok, ki ob preverjanju pogojev PCT predvideva tudi istočasni vpogled v osebni dokument za namene preverjanja istovetnosti izkazanih pogojev. Kot je sporočila informacijska poolčaščenka Mojca Prelesnik je takšen vpogled zakonit.

Delodajalec ali ponudnik storitve lahko torej v dokazila (in v povezavi s tem v osebni dokument) glede izpolnjevanja pogojev PCT vpogleda, ne sme pa jih hraniti. Predloženih dokazil v papirni ali digitalni obliki torej ne sme kopirati, preslikati, fotografirati ali drugače reproducirati njihove vsebine.

Kot je še pojasnila Prelesnikova, odlok glede obdelav osebnih podatkov bistveno ne spreminja ureditve dosedanjih načinov preverjanja pogojev. O ustreznosti odlokov (oziroma neobstoja zakona) v zvezi s preverjanjem pogojev PCT pa bo presojalo Ustavno sodišče, saj je tudi informacijski pooblaščenec že vložil zahtevo za presojo ustavnosti. Dokler pa Ustavno sodišče ne bo odločilo, odloki veljajo, je poudarila. “Ne glede na to pa smo že večkrat pojasnili, da vpogled v osebni dokument za namen preverjanja točnosti podatkov dopušča že 18. oz. 82. člen Zakona o varstvu osebnih podatkov,” dodaja. Prav tako je poudarila, da informacijski pooblaščenec kot nadzorni organ za varstvo podatkov ne sme presojati kdaj je zahteva glede pogoja PCT potrebna in primerna in tudi ne, ali so odrejeni ukrepi v zvezi z omejevanjem širjenja okužb z novim koronavirusom ustrezni.

vir: IP

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X