Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi Podčetrtek do novih kapacitet za domovanje in oskrbo starejših


Včeraj so v Podčetrtku podpisali pismo o nameri za izgradnjo prizidka doma starejših, ki naj bi v prihodnjih letih sprejel 26 stanovalcev in 15 stanovalcev v dnevnem varstvu. Naložba po bo dosedanjih ocenah stala okoli 3 milijone evrov.

Podpisniki sporazuma o izgradnji doma starejših v Podčetrtku so bili tamkajšnji župan Peter Misja, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in direktorica doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel.

Kot je ob tem slavnostnem dogodku dejal minister Janez Cigler Kralj, je cilj naložbe, da razbremenijo dom starejših v Šmarju pri Jelšah s tremi novimi enotami, in sicer jih bodo v prihodnjih letih gradili v Kozjem, Rogatcu in Podčetrtku. Vse enote bodo delovale pod okriljem šmarskega doma. S tem bodo zagotovili višji standard namestitev, nivo namestitev bodo denimo dvignili z urejanjem eno in dvoposteljnih sob, v Podčetrtku pa standard dodatno dviguje še dnevni center, ki prebivalcem omogoča, da čim dlje časa ostajajo v domačem okolju.

Naložbo za zdaj ocenjujejo na okoli 3 milijone evrov, ki jih bo država zagotovila iz različnih virov financiranja. Občina Podčetrtek pa je že pred leti pričela s pridobivanjem projektne dokumentacije. Ob podpisu je župan Peter Misja povedal: »Veseli smo, da bo prišlo do gradnje še enega oddelka, oziroma, da se bo naš dom bistveno povečal. V Podčetrtku imamo dolgo sodelovanje s šmarskim domom upokojencev, od tam nekje 2010, ko smo spraznili prostore vrtca in smo na hitro našli rešitev za name

V Podčertku se veselijo nove podobe doma starejših, ki jo bodo v prihodnjih dveh letih uresniči z gradnjo novega prizidka.

stitev starejših v institucionalno varstvo. Mislim, da je bila ena redkih investicij v zadnjih desetih letih, ko je bil še na čelu ministrstva Andrej Vizjak. Smo pa na naši občini imeli že nekaj časa v planu to investicijo in pred tremi leti smo imeli projektno dokumentacijo delno rešeno, s tem, da smo imeli v spodnjem delu planiran zdravstveni del, torej smo imeli zraven mišljeno še nujno medicinsko pomoč, ki bo najverjetneje locirana v Mestinju, tako da smo naknadno načrt popravili in prilagodili,«

Z novim prizidkom bodo v Podčetrtku skupno zagotovili okoli 45 namestitev za starejše ter dodatnih 15 mest za dnevno varstvo. Dom naj bi s povečanimi kapacitetami pričel delovati v letu 2023.

E. Š.