Tako brcajo dekleta NK Šmarje pri Jelšah (foto, video)

6. 11. 2021 10:50

Po letih stagnacije je nogomet v Šmarju pri Jelšah zadnje čase v pravem razcvetu. Rezultat jasne vizije sistematičnega dela z mladimi, ki presega zgolj učenje nogometnih veščin, je rekordno število aktivnih nogometašev – v vseh selekcijah in izpostavah kluba trenira več kot 200 mladih. 

A pravilno bi bilo napisati nogometašev in nogometašic. V Šmarju namreč vzpostavljajo tudi dekliško nogometno ekipo.

Članice nogometnega kluba Šmarje pri Jelšah so tudi me krompirjevimi počitnicami, ko smo jih obiskali na treningu, pridno trenirale tisto, kar jih v prostem času zelo veseli – nogomet.  Zlahka podirajo tabu o tem, da je najbolj priljubljena igra z žogo na svetu, rezervirana le za moške. Na šmarskih zelenicah nam s  samozavestjo, predanostjo in zagnanostjo to prepričljivo dokažejo.

Dekliška nogometna ekipa je na Šmarskem marsikomu že znana, vsem pa še zagotovo ne.  Njihova zgodba se je pričela dobro leto nazaj, danes pa šteje že okoli dvajset članic. Skozi igro, druženje in zabavo so se za žogo najprej podila dekleta med šestim in devetim razredom, sedaj pa se jim pridružujejo že deklice od četrtega razreda dalje. Vsaka zase in skupaj na treningih, ki jih izvajajo dvakrat do trikrat tedensko osvajajo trike z žogo in razvijajo odnos z njo.

Njihov trener Rafael Zupanc nam je zaupal: »Priložnost za pričetek igranja nogometa pri nas ni starostno omejena. Nekatere naše članice štejejo trinajst ali štirinajst let in zdaj trenirajo šele šest mesecev. Predvsem pri njih iz tedna v teden očitno opazimo napredek. Seveda pa tudi vse ostale hitro napredujejo na kondicijskem področju, individualno kot tudi skupinsko in samozavestno stopajo na nogometno zelenico.«

NK Šmarje pri Jelšah ima za mlajše tudi nogometni krožek na podružničnih osnovnih šolah, kadetinje in mladinke pa imajo možnost treniranja še v Rogatcu. Nekatera dekleta tretje triade trenirajo tudi s fanti. V ekipi se osredotočajo na skupni napredek, »je pa ščasoma cilj tudi vključitev na kakšno tekmovanje, morda že prihodnjo sezono« pravi Zupanc.

Na odgovor, zakaj ravno nogomet, pa smo se obrnili kar na dekleta sama.

Maruša, 9. razred: »Nogomet gre v naši družini iz roda v rod. Moji bratranci igrajo v Avstriji, jaz pa sem prvo dekle v naši družini, ki igra nogomet. Sem vratarka naše ekipe, v Šmarju treniram že tri leta poleg fantov v drugi ligi U15, še pred tem pa sem igrala v Celju, tako da skupno nogomet treniram že pet let.

Imamo se super, in upam, da se nam pridruži še več deklet, ker želim dokazati vsem, ki menijo, da nogomet ni za punce, da lahko dobimo  svojo ligo in ekipo tudi v manjšem kraju, kot je naš. Punce lahko dosežemo marsikaj na kateremkoli področju, če le imamo tisto žilico in željo v sebi.«

Nija, 4. razred: »Nogomet me veseli, ker  izvajamo veliko akcije, tehnik z žogo in veliko tečemo. Treniram že šest mesecev in dobro se znajdem. Tukaj se vidim tudi v prihodnosti in se je veselim.«

Vabijo k vpisu

»Zelo veselo in dobrodošlo bi sprejeli nove članice, vse tiste, ki imajo željo in veselje po spoznavanju nogometa. V svetu je ženski oziroma dekliški nogomet vedno bolj priljubljen, zato želimo pri nas izven stereotipa, da ta šport ni za punce. Moje razmišljanje temelji na tem, če punce lahko igrajo košarko, rokomet, hokej in izvajajo smučarske skoke, ne vidim ovir, da ne bi igrale tudi nogomet. Vabljeni. « je za konec dodal trener Zupanc.

Vpis v nogometni klub Šmarje pri Jelšah poteka praktično vse leto. Če vas nogometna igra zanima, pišite na nksmarjeprijelsah@gmail.com ali pokličite na GSM 070 134 645

Vabimo vas k ogledu videa in fotogalerije.

Nuša Ozu

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X