Rekordno število bolnikov na covid intenzivi. Testiranje učencev in dijakov se zamika

12. 11. 2021 12:49

Glede na zadnja dognanja znanstvenikov z Instituta Jožef Stefan je epidemija predvidoma dosegla vrh četrtega vala glede na število pozitivnih testov. Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen v zadnjem tednu novembra zaradi časovnega zamika od pozitivnega testa do hospitalizacije. Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300. Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da epidemija ne bi začela spet naraščati. Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0.

Vlada je na dopisni seji sprejela odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Odlok se glede na do sedaj aktualnega spreminja v naslednjih točkah:

  • pogoja PCT ni treba izpolnjevati uporabnikom storitev uresničevanja individualne verske duhovne oskrbe, obenem pa je odpravljena izjema za verske uslužbence, da jim pri opravljanju individualne duhovne oskrbe ni treba uporabljati zaščitne maske,
  • določa obvezno izdajo potrdila v primeru presejalnega testiranja s testom HAG,
  • določi pogoje za samotestiranje za učence, dijake ter otroke in mladostnike, ki so vključeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov, pri čemer določi, kdaj se samotestiranje opravi v šoli in kdaj v domačem okolju, soglasje staršev za samotestiranje učencev ter šolanje učencev v osnovni šoli na daljavo,
  • popravi napačno sklicevanje v drugem stavku tretjega odstavka 8. člena,
  • za učence, dijake, otroke in mladostnike v zavodih za vzgojo in izobraževanje oziroma učence, ki so vključeni v posebne programe, ter za študente oziroma udeležence izobraževanja odraslih opravljen test HAG za samotestiranje, ki ga opravijo zaradi izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa oziroma študija, šteje za izpolnjen pogoj PCT za udeležbo v obšolskih dejavnostih,
  • razširja vrsto oseb pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti, ki lahko napotijo osebo na testiranje s testom PCR s tem, da se upošteva predpis, ki ureja mikrobiološke raziskave,
  • določa obvezno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede prezračevanja prostorov,
  • določa odgovorno osebo, ki je odgovorna za preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT v trgovskih centrih in na novo določa pogoje izvajanja sejemske in kongresne dejavnosti,
  • spreminja pogoje za izvajanje javnih kulturnih prireditev.

Prav tako je vlada določila, da učenci osnovne šole in dijaki z izvajanjem testiranja s testi HAG za samotestiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih pričnejo s sredo, 17. novembrom 2021 in ne 15. novembra, kot je veljalo doslej. Do takrat se samotestiranje izvaja v domačem okolju. Že včeraj so z Ministrstva za šolstvo obvestili, da bodo imeli učenci in dijaki dve možnosti: obvezno samotestiranje na šoli in nošnja mask ali pa šolanje na daljavo. Medtem se bodo lahko učenci in dijaki s posebnimi potrebami samotestirali v domačem okolju. Učenci in dijaki bodo lahko samotestiranje v šoli opravljali le ob pisnem soglasju staršev. Tisti, ki soglasja staršev ne bodo dobili, se bodo šolali od doma.

Intenzivna covid nega najbolj polna doslej

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 57.830 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 3.431 okužb, kar je 9,2 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 3.772 oseb.

Opravljenih je bilo 48.712 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 9.118 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 3.431 okužb z deležem pozitivnih izvidov 37,6 %.

Hospitaliziranih je 954 covidnih bolnikov oz. 34 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno (glede na podatke Covid-19 Sledilnika) 211 potrebuje intenzivno covid nego oz. 3 več kot dan prej. Po najnovejših vladnih podatkih pa jih je na intenzivni covid negi že 215, kar je največ od začetka epidemije v Sloveniji. V bolnišnice je bilo sprejetih 114 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 66 prebolevnikov. Najmlajši hospitalizirani covidni bolnik je star 23 let, najmlajši hospitalizirani bolnik na covid intenzivi pa je star 28 let. Včeraj je umrlo 14 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.899 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 3.140 okuženih oseb (včeraj 3.188). 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 1.938 (včeraj 1.894).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 40.869 (včeraj 39.949).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 399 okužb (prejšnji teden 613). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 64, sledijo Velenje 54, Laško 32, Žalec 29, Šentjur 26, Slovenske Konjice 24, Polzela 18, Šoštanj 18, Prebold 14, Vojnik 14, Zreče 14, Šmarje pri Jelšah 13, Nazarje 10, Rogatec 9, Šmartno ob Paki 9, Mozirje 8, Vitanje 6, Ljubno 5, Luče 5, Vransko 5, Bistrica ob Sotli 4, Braslovče 4, Rogaška Slatina 4, Podčetrtek 3, Štore 3, Dobrna 2, Gornji Grad 2, Tabor 2, Kozje 1, Solčava 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 392,7 (včeraj 423,3).

V posavski regiji (včeraj 195 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 4 okužbe), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 129,47 (včeraj 122,7).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 102 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 94). 27 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 16 covidnih bolnikov, odpustili so 7 prebolevnikov, v SB Celje je umrl 1 bolnik s covidom-19. Največ covidnih bolnikov doslej so imeli v SB Celje hospitaliziranih 28. novembra lani, ko je pomoč potrebovalo 161 obolelih za covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.204.152 oseb. To je 57 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 67 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.129.385 oz. 54 % vseh prebivalcev (63 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik.

Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X