Kako dostopni za osebe z različnimi oviranostmi so naši kraji (zemljevid dostopnosti prostora)

11. 11. 2021 16:00

V aktivnosti projekta Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi je vključenih že 43 občin, med njimi tudi občine z našega območja.

V sklopu projekta je nastal tudi interaktivni zemljevid dostopnosti. Na njem lahko preverite, kako prijazni osebam z oviranostmi so slovenska mesta in kraji. Zajem podatkov nekatere občine še izvajajo.

Pri nas živi okoli 170 tisoč invalidov, kar predstavlja 8,5 odstotka celotne populacije, poleg tega smo tudi hitro starajoča se družba.

V okviru projekta se po standardiziranem sistemu, ki ga je razvil Geodetski inštitut Slovenije, pridobivajo podatki o ovirah v javnem prostoru, ki so podlaga za odpravo fizičnih ovir v mestih, izdelavo spletnih in fizičnih kart ter aplikacije za navigacijo. V projektu sodeluje 43 občin iz vse Slovenije, med njimi tudi Mestna občina Celje. Projekt je usmerjen v različne ranljive skupine: slepe in slabovidne, gluhe in naglušne, gibalno ovirane in starejše.

Zemljevid dostopnosti

Želja vsakogar izmed nas je, da bi lahko potovali sami, želimo biti neodvisni. Nič drugače ni z osebami z oviranostmi, zato je v okviru projekta nastal tudi zemljevid dostopnosti javnih krajev po Sloveniji (parkirišča, sanitarije, javni prevoz, javni objekti,…) ter kje se nahajajo določene vrste ovir. V projektu se tako povezujeta dva segmenta, tehnični in socialni.

Aplikacija tako preko zemljevida prikazuje točke, ki so v določenih mestih in krajih (ne)prijazne do oseb z različnimi oviranostmi (slepi in slabovidni, gibalno ovirani,…). Ti namreč za izboljšanje kvalitete življenja in bivanja potrebujejo posebno infrastrukturo. Zemljevid dostopnosti najdete tukaj.

Občiščite tudi spletno in Facebook stran multimodalna mobilnost.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 0,804 seconds.