Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Delež precepljenih v naših krajih nižji od povprečja. Podpora PCT pogoju narašča


Epidemija koronavirusa je ponovno v naglem porastu. Samo v sredo je bilo potrjenih rekordnih 4.515 novih primerov, ob tem se pa vedno hitreje polnijo tudi bolnišnice. V ponedeljek začnejo veljati tudi novi ukrepi, s katerimi bo vlada poskusila omejiti širjenje. Med drugimi je posledica velikega porasta okužb tudi relativno nizka precepljenost Slovencev.

Kolikšna je torej precepljenost? In kolikšen je delež cepljenih v občinah KiO v primerjavi s slovenskim povprečjem?

V Sloveniji je trenutno z dvema odmerkoma cepljenih 1.124.463 ljudi, kar je 53,3 % vseh Slovencev. Z enim odmerkom cepiv pa je trenutno cepljenih 1.195.384 prebivalcev, kar znaša 56,7 %. Kljub visokemu porastu primerov koronavirusa se število na novo cepljenih v tem tednu ni bistveno povečalo. Če se je prejšnji teden s prvim odmerkom v Sloveniji cepilo 5.526 ljudi, se je ta teden do nedelje na novo cepilo 6.926 prebivalcev.

Se je pa v zadnjem tednu drastično povečalo zanimanje za 3. odmerek, za katerega se odločajo predvsem ljudje, ki spadajo v rizične skupine. Z dodatnim odmerkom je bilo ta teden do nedelje cepljenih 38.545 oseb.

Kakšno pa je stanje v naših občinah?

Če je slovensko povprečje precepljenosti nekaj čez polovico populacije,  je ta delež v občinah Kozjanskega in Obsotelja vidno nižji. Še najbolje gre največji občini, Šentjurju, v kateri je bilo do zdaj z dvema odmerkoma cepljenih 50,3 % prebivalcev. Sledi občina Šmarje z 47,4 % polno precepljenostjo, v Rogaški Slatini pa se je ta številka ustavila na 46,8 %. En odstotek manj kot Rogaška, torej 45,8 % prebivalcev, je v celoti precepljenih v občini Bistrica ob Sotli, 45,2 % pa je precepljenih v občini Podčetrtek. Na zadnja tri mesta se uvrščajo Rogatec, Kozje in Dobje, kjer je precepljenost 43,7 %, 42,6 %, v Dobju pa komaj 41,9 %.

V zadnjih sedmih dneh smo v Sloveniji potrdili nekaj več kot 20.000 novih primerov virusa, kar je okoli 1 % vseh prebivalcev. V istem časovnem obdobju so bili v občini Dobje potrjeni trije primeri (0,3 % prebivalcev), v občini Bistrica ob Sotli pa 5 primerov (0,4 % prebivalcev). V občini Kozje je bilo potrjenih 17 primerov (0,6 % prebivalcev), v občini Rogatec pa 47 primerov, kar je 1,5% vseh prebivalcev občine. Enako število primerov je bilo v zadnjem tednu potrjenih v občini Podčetrtek, kar je 1,3% prebivalcev. V občini Šmarje pri Jelšah so bili potrjeni 103 primeri (1,0 % prebivalcev), v občini Rogaška Slatina 129 (1,1 % prebivalcev), največ primerov pa je bilo potrjenih v občini Šentjur, kjer so potrdili 196 okužb (1,0 % prebivalcev)

Kako pa je s prekuženostjo v občinah KiO? Medtem ko je delež prebolelih v Sloveniji okoli 17 % vseh prebivalcev, se ta v večini občin giblje okoli 16%. Z višjim odstotkom okužb izstopajo občina Šmarje z 17,9 %, občina Dobje z 19,7% ter občina Šentjur z 20,4 % prebolelih vseh prebivalcev.

Število precepljenih ter prebolelih po posamezni občini.
Epidemija manjša raven optimizma, vedno večje odobravanje PCT

Družba Valicon je pred kratkim opravila raziskavo o spreminjanju optimizma prebivalcev Slovenije glede na razvoj epidemije. Ugotovili so, da je raven optimizma padla na raven iz marca leta 2020, ko je bila ta najnižja. Spodbuden pa je podatek, da vedno več prebivalcev odobrava PCT pogoj. Če je tega ob koncu septembra odobravalo samo 47% anketiranih, ga sedaj odobrava 61%. Raziskava je ugotovila tudi, da je namera cepljenja v populaciji 18 – 75 let (delež tistih, ki so se še cepili ter tistih ki so odgovorili, da se bodo zagotovo cepili) 74 %.

Za izhod iz epidemije cepljenje še vedno najbolša odločitev

Če se še niste cepili ter so o tem še odločate, je sedaj skrajni čas, da to storite, venomer opozarja zdravstvena stroka. To je možno v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah, urnik si lahko preverite tukaj. Cepljenje izvajajo tudi v Zdravstvenemu domu Šentjur, katerega urnik si lahko preverite tukaj. V četrtek, 11. novembra pa se bo možno cepiti tudi v mobilni cepilni enoti, ki bo prišla v Podčetrtek. Cepili bodo s cepivom Pfizer od 14.00 do 18.00 ure. Mobilna enota se bo nahajala pred Zdravstveno postajo Podčetrtek.

Razmerje med cepljenimi in necepljenimi v intenzivni terapiji slovenskih bolnišnice od 2. avgusta do danes znaša 80:20 na škodo necepljenih.

D.K.