Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Balerina z Grobelnega zmagala na prestižnem baletnem tekmovanju


Mlada slovenska baletna plesalka Antoneta Turk, ki je junija 2021 kot štipendistka Ministrstva za kulturo zaključila šolanje na Madžarski baletni univerzi v Budimpešti, je na prestižnem mednarodnem baletnem tekmovanju Ballet Grand Prix Vienna zasedla prvo mesto v kategoriji profesionalnih baletnih plesalcev. Tekmovanja se je udeležilo preko 300 tekmovalk in tekmovalcev iz celega sveta.

Antoneta Turk, balerina z Grobelnega, ki je svojo baletno kariero začela v celjskem Harlekinu, sedaj pa z velikimi koraki stopa na velike baletne odre, je svoj razkošen talent dokazala z zmago na prestižnem baletnem tekmovanju Ballet Grand Prix Vienna. Tekmovanje je potekalo preko spleta, tekmovala pa je v kategoriji ‘Pas de deux’ (ples v paru). Kot nam je povedala Antoneta Turk, se je na tekmovanje prijavila brez večjih pričakovanj. “Zdela se mi je odlična priložnost, saj je tekmovanje potekalo preko spleta, v žiriji so bile baletne zvezde o katerih sem samo sanjala, da bi jih kadarkoli spoznala, pa tudi ker se tekmovanja udeležijo plesalci s celega sveta,” je pojasnila svojo odločitev za nastop na tekmovanju.

V tekmovalni izbor je poslala dva nastopa. Enega z baleta Leseni princ, koreografa Lea Mujića, ki ga je odplesala na zaključnem koncertu v Budimpešti, ko je diplomirala ter ples v paru z baleta Romeo in Julija. “V letošnjem poletju sem imela neverjetno priložnost odplesati celotno predstavo Romeo in Julija, z odličnim plesalcem Filipom Juričem, ki mu gre velika zahvala. Hkrati tudi mentorju Antonu Bogovu. Zdi se mi, da sem v obdobju, ko sem delala z njim zelo napredovala in za to sem mu neizmerno hvaležna,” je izpostavila Antoneta Turk ter dodala, da se je velikega uspeha neizmerno razveselila. “Štejem ga kot veliko čast in dokaz, da se da, če se le hoče. Hkrati pa uspeh pomeni tudi odskočno desko za prihodnost.”

Mlada šmarska balerina poleti diplomirala na ugledni madžarski baletni univerzi

Mlada slovenska balerina je sicer svojo baletno pot začela v celjskem Harlekinu pod mentorstvom Ane Vovk Pezdir, proti koncu osnovne šole pa še pod mentorstvom Tomaža Rodeta. Že v zgodnjih baletnih letih se je začela poigravati z mislijo o profesionalni baletni poti. Svoj razkošen baletni talent se je zato odločila nadgraditi na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, od koder pa jo je trdo delo v kombinaciji z nesporno baletno nadarjenostjo hitro odneslo izven slovenskih meja. Že po dveh letih šolanja v Mariboru se ji je namreč ponudila priložnost za odhod na ugledno madžarsko baletno univerzo Magyar Táncművészeti Egyetem v Budimpešti. Pri rosnih 16. letih je tako na sprejemnem izpitu prepričala komisijo te ugledne univerze ter letos poleti na njej tudi diplomirala in postala prva slovenska diplomirana balerina. “Na univerzi Magyar Táncművészeti Egyetem sem v štirih letih pridobila ogromno novega znanja, zato bo vedno imela posebno mesto v mojem srcu, kakor tudi partner Kaszab Zoltan Bencet,” pove Antoneta Turk, ki ji je v času baletnega študija uspelo na daljavo zaključiti tudi “predčasno zapuščeno” mariborsko umetniško gimnazijo.

Po diplomi jo je baletna pot znova odnesla v Slovenijo. Letos je namreč postala tudi pogodbena sodelavka Baleta SNG Opera in balet Ljubljana. Smo jo pa imeli v Sloveniji priložnost videti že letošnje poletje. Najprej jo je lahko občinstvo občudovalo na proslavi ob Dnevu državnosti v Žalcu, kjer je takoj po diplomi gostovala s svojo madžarsko univerzo. Vrhunec poletne slovenske turneje pa je bil nedvomno balet Romeo in Julija, ki ga je Društvo baletnih umetnikov Slovenije uprizorilo v Avditoriju Portorož. Antoneta Turk je nastopila v vlogi Julije, v kateri je nasledila eno najboljših balerin na svetu Maie Makhateli, ki je bila lani na Dance Europe magazine tudi uradno razglašena za najboljšo balerino na svetu. Antonetina sposobnost stopiti v tako velike baletne copate pa le še potrjuje, da smo priča vzponu nove velike baletne zvezde.

B.S., naslovni fotografiji: osebni arhiv/Antoneta Turk