Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Varovanci VDC Šentjur spoznavali dediščino Ipavcev in izdelali svoje Možičke (foto)


Varovanci VDC so se v Letu Josipa Ipavca pridružili akciji šentjurskih osnovnih šol in so v Ipavčevo hišo ob ogledu prenovljene razstave  prinesli osem lutk Možičkov iz istoimenskega prvega slovenskega baleta.

Nad njihovimi izdelki so bili navdušeni na Ljudski univerzi Šentjur, saj je pobuda nastala ob njihovem vodenem ogledu Ipavčeve hiše in tako se je oblikoval študijski krožek osmih varovancev, ki so zavihali rokave in izdelali osem prisrčnih lutk Možičkov, ki bodo krasile Ipavčevo hišo in Ipavčev kulturni center.

 

Josip Ipavec je še kot študent v Gradcu ustvaril  balet oz. pantomimo »Možiček«, s katerim je dosegel lep uspeh in se je že v tistem času v Gradcu predstavljal sedemkrat. Kasneje so »Možička« uprizorili v Mariboru, Ljubljani, Novem mestu in Celovcu.

Vlada Republike Slovenije je leto 2021 razglasila za leto Josipa Ipavca, kjer se preko številnih dogodkov spominjamo 100. obletnice njegove smrti, zato so na Ljudski univerzi Šentjur (LUŠ) posebej ponosni, da so k praznovanju pritegnili tudi varovance VDC Šentjur, ki so si v dveh delih z vodjo LUŠ, Alenko Testaniere, ogledali tudi prenovljeno razstavo v Ipavčevi hiši, ki je sedaj veliko bolj dostopna in poučna tudi za mlade in ranljive družbene skupine.