Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Strokovni nadzor glede opečenega dečka: Zdravnik deloval v dobri veri. Lažji poškodbi navkljub bi otroku morali zagotoviti primernejši prostor za čakanje


Interni strokovni nadzor je ugotovil, da je šlo pri štiriletniku za lažjo opeklino in sum na covid-19. Kot ugotavljajo pri obravnavi ni prišlo do strokovnih napak, bi pa moral deček na obravnavo čakati v primernejših prostorih, kjer bi bilo lažje nadzorovati bolečino.

Odločitev je sprejel dolgoletni otroški kirurg, ki zaradi preventivnih razlogov ni odredil čakanja na rezultate hitrega testa v sivi coni, kjer bi za otroka obstajala večja verjetnost, da se z novim koronavirusom okuži.

V SB Celje je necepljenih le še okoli 120 izmed več kot 2000 zaposlenih. Precepljenost v SB Celje je torej okoli 95 %.

V soboto je odmeval primer opečenega štiriletnega dečka, ki je moral na obravnavo 40 minut čakati v avtomobilu, ker ga zdravnik, zaradi suma na covid-19, ni sprejel pred dobljenim negativnim izvidom hitrega antigenskega testa. O tem smo pisali tukaj.

Zaradi dogodka je bil še isti dan odrejen interni strokovni nadzor, katerega rezultate sta danes predstavila strokovni direktor SB Celje Radko Komadina in direktorica SB Celje Margareta Guček Zakošek.

Kot sta povedala uvodoma, v Splošni bolnišnici Celje obžalujejo, da je prišlo do omenjenega dogodka. Obenem se opravičujejo za povzročeno stisko staršem in otroku.

Komisija ni ugotovila strokovnih napak, so bile pa nepravilnosti v postopku sprejema opečenega otroka

Interni strokovni nadzor, ki so ga opravili pediater, epidemiolog in plastični kirurg, je ugotovil, da je šlo pri otroku za poškodbo z 2% povrhnjo dermalno opeklino, ki po slovenskem klasifikatorju poškodb predstavlja lahko poško. Hkrati je šlo tudi za respiratorni infekt, zaradi katerega je bil podan utemeljen sum na covid-19. Zaradi slednjega je bil otroku odrejen odvzem brisa za izvedbo hitrega antigenskega testa.

Komisija je ugotovila, da pri postopku ni prišlo do strokovnih napak, obžalujejo pa, da otrok na rezultat testa ni čakal v primernih prostorih znotraj bolnišnice, kjer bi bilo tudi lažje nadzorovati bolečino. Analiza zdravljenja je pokazala, da je bil pacient sicer deležen vseh ukrepov po strokovnih priporočilih in smernicah za obravnavo opeklin. Sam sprejem mladoletnega pacienta s poškodbo pa ni bil v skladu s smernicami in priporočili Ministrstva za zdravje o načinu izpolnjevanja pogoja PCT. V bolnišnici bodo glede primera sicer še opravili dodatne analize in varnostne razgovore, tudi v izogib podobnim dogodkom v prihodnje.

Da deček ni bil poslan v t.i. sivo cono bolnišnice, kjer se zadržujejo bolniki s sumom na covid-19, je odločil dolgoletni otroški kirurg. Ocenil je namreč, da bi lahko otroka s tem, ko bi ga za čas čakanja rezultatov testa poslal v sivo cono, preveč izpostavil dejanski okužbi z novim koronavirusom. Komadina je dodal, da je dolgoletni zdravnik deloval v dobri veri za vse vpletene, poleg vsega pa se v SB Celje bojijo vnosa v t.i. belo cono, kar bi še poslabšalo razmere.

Časovni zamik ni vplival na zdravljenje otrokove poškodbe

Komisija je ugotovila tudi, da časovni zamik ni vplival na zdravljenje dečkove opekline, saj bi moral v vsakem primeru otrok pred izvedbo posega čakati šest ur. Šlo je namreč za t.i. toaleto rane (ne operacijo), ki jo je treba iz varnostnih razlogov, zaradi kratkotrajne splošne anestezije, opraviti pri teščem pacientu oz. najmanj šest ur po zadnji zaužiti hrani.

Kot je med drugim dejal Komadina, je bila bolnišnica že večkrat predmet preiskave glede tega, ali pogoj PCT dosledno preverjajo. Protokol sicer določa, da PCT ni potreben za vse nujne primere, pa tudi otroci do 15. leta starosti. Dodal je, da so o rezultatih nadzora starše že obvestili in se jim opravičili. Komadina je malemu bolniku in njegovim staršem v imenu bolnišnice izrekel še javno opravičilo v želji, da do takšnega zapleta ne bi več prišlo.

Opravičila se je tudi direktorica SB Celje Margareta Guček Zakošek. Obžaluje, da je prišlo do časovnega zamika in do kršenja protokola, ki so ga v bolnišnici dobili s strani ministrstva. Zahvalila se je tudi staršem, ki so bili pripravljeni sodelovati in se pogovoriti. Dodala je, da morajo biti kot bolnišnica tu za bolnike ko jih ti potrebujejo, ne glede na to, da je covid-19 še vedno naša kruta realnost. Guček Zakošek je tudi potrdila klic, ki ga je opravila z dečkovim očetom. Povedala je, da se sprejem ni zgodil na podlagi njenega ukrepanja, saj da je sama zgolj poklicala in preverila, kaj se dogaja ter prosila osebje, da se poskrbi za ustrezne protokole.

Svoj komentar je za Radio Slovenija dal tudi oče dečka, Matija Cigler. Ta opravičila bolnišnice ne sprejema, saj je naloga zdravnikov tudi lajšanje bolečine. “Meni je še vedno nerazumljivo, da ni prišlo do takojšnje oskrbe. Tu je šlo za trpljenje štiri leta starega otroka zaradi opeklin, vemo, da je pri opeklinah bolečina lahko huda,” je povedal.

Danes je bilo sicer v Sloveniji potrjenih najmanj okužb po 29. avgustu. Več v današnjem kovidprispevku tukaj.