Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarje turistično ponudbo širi z ribiškim turizmom (foto)


Šmarje pri Jelšah širi svojo turistično ponudbo tudi na segment ribištva in ribogojstva. Nedavno je bila namreč urejena okolica šmarskih ribnikov Zadrže.

Investicija v ribnik, ki je med drugim vključevala ureditev pešpoti, postavitev klopi in lesene hiške ter ureditev razsvetljave in prostora za piknik, je stala okoli 22 tisoč evrov, od česar je bilo 15 tisoč evrov pridobljenih na razpisu LAS Kozjansko in Obsotelje.

Prijavitelj in pobudnik projekta je bil Javni zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah (TŠM Šmarje), partnerji projekta pa so Občina Šmarje pri Jelšah, Ribiška dužina Sotla in Ribogojstvo Gospić.

Šmarje pri Jelšah bo naslednje leto bogatejše za novo turistično ponudbo – ribiški turizem. Prvi korak je bil storjen z nedavno končano ureditvijo okolice ribnikov s pešpotmi ter izgradnjo gostinsko turistične hiške in manjšega piknik prostora, kar bo omogočalo rekreativni sladkovodni ribolov, spoznavanje vodnega življa, kvalitetno preživljanje prostega časa in razvoj dodatne ponudbe. Z ureditvijo okolice ribnikov pa ne bo obogatena le turistična ponudba Šmarja temveč bo to prispevalo tudi k ohranitvi tamkajšnjega naravnega okolja in življa.

Začetne dvome zamenjal optimizem

Kot je na predstavitvi poudarila vodja projekta TŠM Špela Žaberl, je bilo na začetku kar nekaj dvomov glede možnosti za uspeh projekta, saj ribiški turizem v občini Šmarje doslej še ni bil zelo razvit. Zato je sedaj, ko je prvi del projekta uspešno zaključen, zadovoljstvo toliko večje. Obenem pa je poudarila zavedanje, da je to šele začetek ter da je pred njimi še veliko dela v smislu trženja turizma, ustvarjanja novih produktov ter povezovanja s partnerji in strokovnjaki na tem področju. “Verjamemo, da nam bo tudi to dobro uspelo,” je optimistična Žaberlova.

Optimizem pri nadaljnjem razvoju projekta je izrazil tudi župan Šmarja pri Jelšah Matija Čakš, ki verjame, da se bo razvoj ribiškega turizma odrazil tudi na razvoju ostale turistične ponudbe Šmarja.

Nekaj turističnih produktov že ustvarjenih, ponudba pa se bo z leti še nadgrajevala

Med produkti, ki bodo na ribnikih ponujeni v sklopu šmarskega ribiškega turizma je šola ribolova z vključeno tematsko potjo ter izobraževalni ogledi ribogojnice znane ribogojske družine Gospić. Vse našteto bo združeno v enega izmed produktov, imenovanega “Iz vode na krožnih”, v katerem bodo ribiški turizem prepletli s šmarsko kulinariko.

Dodana vrednost ribiških doživetij bo predstavljal prostor za piknik, kjer bodo imeli obiskovalci možnost preizkusiti tudi svoje ribje kulinarične sposobnosti. Ob ribnikih je bila postavljena tudi manjša hiška, ki bo namenjena delu gostinsko-turistične ponudbe destinacije.

Šmarski ribji turizem bo po napovedih zaživel prihodnje leto, nakar bodo iz leta v leto nadgrajevali ponudbo turističnih produktov, ki bodo usmerjeni v spodbujanje k zelenemu in doživljajskemu turizemu, »zdravi« ribji kulinariki ter ohranjanju narave in biotske raznovrstnosti.

B.S., foto: G.K.