Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Priložnosti krožnega gospodarstva


Razvojna agencija Sotla je že vrsto let aktivna tudi na področju mednarodnega sodelovanja, tako so njene aktivnosti pogosto povezane tudi s terenskim delom doma in v tujini. Sredi oktobra so tako v Rogaški Slatini gostili partnerje mednarodnega projekta Circular economy in practice, CE-IP (Krožno gospodarstvo v praksi), ki ga izvajajo s podporo sredstev programa Erasmus+, podukrepu 204.  Partnerji iz Italije, Španije, Nemčije in Grčije so v Sloveniji medsebojno izmenjali napredek projekta, hkrati pa spoznali nekaj praktičnih pristopov krožnega gospodarstva in seveda turistično ponudbo Obsotelja in Kozjanskega.

Izvedeno transnacionalno konzorcijsko srečanje v okviru projekta CE-IP je bilo sicer že tretje, vendar prvo izvedeno v fizični obliki. Partnerji so medsebojno izmenjali napredek v projektu, v katerem se približujejo zaključni fazi pri pripravi strokovnih podlag, ki sta jih v večinskem delu koordinirali dve vključeni univerzi, ena iz Nemčije in druga iz Španije.

Partnerji preojekta CE-IP na ogledu dobre prakse centra ponove uporabe v Rogaški Slatini.

Vsebinsko se osredotoča na krožno gospodarstvo, s posebnim poudarkom na priložnosti krožnega gospodarstva v tekstilni industriji in pripravo uporabnih modelov na tem področju. Partnerji so namreč prepričani, da krožno gospodarstvo predstavlja priložnost za odpravo neravnovesij na trgu dela in da lahko politike krožnega gospodarstva pomagajo zmanjšati negativne vplive na okolje in hkrati ustvariti nove zaposlitvene priložnosti.

Po dnevu aktivnega dela partnerjev, ki so bivali in sestankovali na Turizmu na podeželju Pomona v Rogaški Slatini, so partnerji konec prvega dne imeli še ogled primera dobre prakse: Centra ponovne uporabe v Rogaški Slatini. Ob celoviti predstavitvi ločenega zbiranja odpadkov po sistemu od vrat do vrat, ogledu zbirnega centra Tuncovec, je Marinka Vovk predstavila filozofijo prvega centra ponovne uporabe v Sloveniji. Skozi praktične prikaze so udeleženci spoznali nekatere pristope, ki zavržene izdelke naredijo ponovno uporabne, po principu zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj in popravi. Ob koncu so vsi udeleženci sodelovali še na praktični delavnici, kjer so iz odpadnega tekstila izdelali vrečko za večkratno uporabo, namenjeno nakupu sadja, zelenjave.

Gostiteljica sestanka na kmetiji Pomona je bila Razvojna agencija Sotla.
Kaj prinaša projekt?
V prostem popoldnevu so udeleženci iz drugih držav spoznali tudi turistične atrakcije.

Projekt za območje Obsotelja in Kozjanskega prinaša novost na področju uvajanja novih praks krožnega gospodarstva, v aktivnostih pa med drugim predvideva razvoj naslednjih intelektualnih outputov: e-vodnik za usposabljanje o priložnostih krožnega gospodarstva za mikro, mala in srednja podjetja, multimedijsko platformo s 360-stopinjsko spletno bazo dobrih praks inovativnih načinov podaljšanja življenjske dobe tekstilnih izdelkov in e-tečaj za trenerje krožnega gospodarstva.

Del aktivnosti bomo pilotno izvedli tudi na našem območju, predvidoma pa bomo na ravni partnerstva v projektu usposobili 60 trenerjev, vsak trener pa bo nadalje pripravil tečaj za odrasle osebe z nizko poklicno kvalifikacijo. V tečajih naj bi tako sodelovalo 180 brezposelnih, samozaposlenih ali nizko kvalificiranih delavcev.

Projekt tako predvideva zagotovitev ustreznih priložnosti na področju zaposlovanja v sektorju recikliranja ter nove, zelene in pravične priložnosti za odrasle z manj spretnostmi, vključno z brezposelno mladino.

Naslednje partnersko srečanje je predvideno spomladi naslednje leto v Grčiji, kjer bodo partnerji lahko predstavili še več konkretnih rezultatov projekta.