Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Praznik kozjanskega jabolka 2021 v Podsredi: sejem domačih izdelkov in obrti z visoko vladno udeležbo (foto, video)


S obotno slovesnostjo so v Kozjanskem parku v družbi treh ministrov in drugih visokih predstavnikov države odprli osrednje dejanje 22. Praznika kozjanskega jabolka, sejem regionalnih produktov in obrti, ki bo obiskovalce v Podsredo vabil tudi danes. Ob tem so izbrane domače ponudnike nagradili z uporabo pravice blagovne znamke Sožitje ter ustoličili lanskega in letošnjega carjeviča, najboljšega gospodarja travniškega sadovnjaka.

Sejem ob Prazniku kozjanskega jabolka so v Podsredi priredili po letu premora. Tokrat je zaradi veljavnih ukrepov potekal v nekoliko manjši različici, v Kozjanskem parku so sprejeli 100 stojničarjev, večji del iz biosfernega območja Kozjanskega parka, nekaj pa tudi od drugod iz Slovenije.

Beležili pa so tudi lep odziv, saj so obiskovalci že v dopoldanskih urah trg v Podsredi dobesedno preplavili.

Sejem so simbolično odprli z dvigom jabolk.

Letos glavni organizator praznika, Javni zavod Kozjanski park, kjer ohranjajo kar 123 tradicionalnih in avtohtonih sort jabolk in 60 sort starih hrušk ter skrbijo za drevored 21 carjevičev, praznuje štirideset let delovanja. Direktorica zavoda Mojca Kunst je izpostavila, da praznik velja za simbol ohranjene narave, tradicije in prepoznavnosti območja, da pa z njim zaključijo tudi dogajanje preteklega leta in pričnejo snovati nove načrte. In z minulim obdobjem so v Kozjanskem parku zelo zadovoljni, saj so izvedli lepo število investicij, predvsem so v sodelovanju z Občino Kozje bolj turistično podobo dali gradu Podsreda, kjer so uredili prenočitvene kapacitete, pridobili interpretacijski center za obiskovalce, uredili trgovino lokalnih ponudnikov, na gradu pa je zaživela tudi kavarna. Kot je dejala direktorica, pa je v obnovi še »Tončkina hiša«, kamor bo Kozjanski park širil svoje prostore. Izpostavila pa je tudi, da so posodobili naravoslovno pot iz Kozjega na Veternik.

Da tovrstne investicije dosegajo svoj cilj, je izpostavila tudi županja Kozjega Milenca Krajnc, ki je dejala, da so v Kozjem letos beležili za okoli 20 odstotkov več nočitev kot v lanskem letu.

Prireditev je pozdravil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je praznik označil za eno izmed najpomembnejših okoljskih prireditev v Sloveniji. Skupaj z direktorico Kunstovo in županjo Kranjčevo so z dvigom jabolk tudi uradno odprli sejem.

Dogodek je, kot običajno, pritegnil tudi politike in druge visoke goste. Na odprtju so se mudili minister za javno upravo Boštjan Koritnik, minister za pravosodje Marjan Dikaučič, evropski poslanec Franc Bogovič, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Zlatko Ratej, poslanca Mojca Žnidarič in  Gregor Perič ter župani sosednjih občin, ob Kranjčevi tudi Franjo Debelak iz Bistrice ob Sotli in Peter Misja iz Podčetrtka.

 

Ustoličili Carjeviča

Ker lani prireditve niso mogli izvesti, je letošnja »jabka« ponudila tudi podelitve nazivov in priznanj za dvoletno obdobje.

Znamko Sožitje, ki je namenjena promociji pridelkov, izdelkov in storitev, ki so v duhu trajnostne sonaravne pridelave in predelave, so za leto 2020 podelili Marku Kuneju, ki se na kmetiji ukvarja s pridelavo in predelavo mesnih izdelkov, čebelarju Petru Kozmusu ter Karmen Gajšek, ki se pod nazivom »Kje so tiste rožice« ukvarja z nabiranjem zelišč in divjih rastlin.

Sožitje 2021 pa je šlo že tretjemu čebelarju v družini Roku Šmalčiču, ekološkemu vinogradniku in vinarju Blažu Zagmajstru. Pravico do uporabe blagovne znamke Sožitje je pridobil tudi Andrej Vodeb iz Sromelj, ki neguje nasad aronije, in Katja Sinkovič, ki se ukvarja s pridelavo in predelavo mleka v mlečne izdelke.

Ustoličili so tudi Carjeviča za leto 2020 in 2021. Naziv Carjeviča kot najskrbnejša gospodarja travniškega sadovnjaka sta si prislužila Jože Kozole z Veternika (leto 2020) ter Franc Rupert iz Kozjega (leto 2021).

Praznik vabi že celi teden

Praznik Kozjanskega jabolka so s pohodom po kozjanskih travniških sadovnjakih iz Lesičnega na Virštanj otvorili v torek, v sredo so pripravili odprtje razstave Starih sort jabolk, v četrtek so v Podsredi priredili literarni Aškerčev večer, sobota in nedelja pa minevata v znamenju sejma, ki velja za enega največjih tovrstnih dogodkov na slovenskem območju.

Sejem so popestrili s kulturnim programom, v katerem so se predstavila številna domača kulturna društva, skupine pevk in pevcev, folklorne skupine, zbori … Tradicionalno pa so se pomerili tudi v peki najboljšega jabolčnega zvitka ter v rezanju najdaljšega jabolčnega olupa. V sklopu dogodka so potekali tudi nogometni turnir, kolesarjenje in rekreativni tek.

Sejem torej obiskovalce vabi še danes do 18. ure.  Kot kaže, pa bo tudi 22. Praznik kozjanskega jabolka ne glede na nujnost upoštevanja ukrepov pred širjenjem pandemije – vstopanje lahko omogočijo le osebam, ki izpolnjujejo PCT- po sobotnem dopoldanskem obisku sodeč beležil zelo dober odziv. V Kozjanskem parku so ponudili tudi podatek, da se je na dosedanjih praznikih mudilo okoli 220.000 obiskovalcev.

 

Prisluhnite nagovorma direktorice JZ Kozjanski park Mojce Kunst in županje Občine Kozje Milence Krajnc in si oglejte kratka inserta kulturnega programa:

Vabljeni pa tudi k ogledu fotogalerije:

/

E. Š.