Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob trgatvi stare trte v Šmarski kleti pripravili tudi razstavo o starih kleteh (foto)


Včeraj so v društvu vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah pripravili slavnostno trgatev občinske vinske trte, potomke mariborske najstarejše trte. Ob slovesnosti so v svojih prostorih otvorili razstavo o starih vinskih kleteh.

V Šmarju pri Jelšah so vinsko trto, potomko mariborske Stare trte, pri župnišču zasadili leta 2009, letos pa so se razveselili že pete trgatve. Žal pa te zaradi ukrepov že drugo leto zapored niso mogli izvesti na star način in ob prisotnosti večje druščine.

Torkova trgatev je torej potekala v ožjem krogu vinogradnikov in ostalih vidnih predstavnikov občine in javnih zavodov. Uvodni pozdrav jim je namenil predsednik društva vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah Jani Vreže, pozdravili pa so jih tudi sedanji gospodar trte župan Matija Čakš ter enologinja Tadeja Vodovnik Plevnik.

Jani Vreže pravi, da so v splošnem vinogradniki zadovoljni z letino. Beležijo nekoliko skromnejšo bero, a se ta ponaša z zelo dobro kvaliteto.

“Po mili zimi je trta hitro vzbrstela, v pomladi je je tudi nekaj pozeblo. Sledil je hladen mesec maj, tako da je trta zacvetela šele junija in odcvetela v dobrih desetih dneh. Sledila sta izjemno vroča meseca julij in avgust, ko je trta lahko nadoknadila zamujeno. Glede na dosedanje podatke o dozorelosti, glede na zdravstveno stanje grozdja, je pred nami izjemen vinski letnik. Letos je bilo možno pridelati vse kakovosti, vse stile, vse barve,« pa je o letošnjih pogojih dejala enologinja Vodovnik Plevnikova in ob tem dodala, da imajo tudi šmarski vinogradniki letos priložnost pridelati vrhunsko vino.

Naposled je sledilo delo. Vsakdo se je lahko sprehodil do trte in odtrgal po en grozd, ki sta jih dekleti prestregli v dveh škafih. Za nadaljnje delo bodo poskrbeli šmarski vinogradniki, za kletarjenje bo odgovoren Roman Kozmus. Za dela na trti je poskrbel Ivan Turk. Pridelano vino bodo polnili v steklenice, kot je dejal Vreže, vsakoletno napolnijo od petnajst do dvajset manjših steklenic, ki jih namenijo za darila. Predsednik je z lanskim letnikom na trgatvi nagradil tudi vse zaslužne, ki pomagajo pri negi trte, med njimi tudi prvega gospodarja, nekdanjega župana Jožeta Čakša.

Po opravljenem delu so se ob kozarčku rujnega poveselili v župnijski kleti. Z pogačo »jerpačo« so zbrane pogostile članice Društva kmetic Ajda iz Šmarja pri Jelšah.

V Šmarju pri Jelšah so izjemno ponosni na svojo žametovko oz. modro kavčino, potomko trte iz Maribora, ki s svojimi 450 leti velja za najstarejšo žlahtno trto na svetu, kar so ji potrdili tudi z vpisom v Guinessovo knjigo rekordov. S svojimi potomci je razširjena marsikje po Sloveniji in tudi po svetu, denimo na Japonskem, v Franciji, Avstraliji …

Otvorili razstavo o kulturni dediščini šmarskih vinskih kleti

Po trgatvi se je dogajanje preselilo v vinsko klet šmarskih vinogradnikov, kjer je sledila otvoritev razstave »Kulturna dediščina šmarskih vinskih kleti« avtoric Lucije Čakš Orač in Andreje Mihelčič Koželj, obe konservatorki na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, območne enote Celje.

Kot je ob otvoritvi dejala arhitektka Lucija Čakš Orač, je v šmarski občini v register kulturne dediščine vpisanih štirideset vinogradniških stavb, ki so bile namenjene predelavi in shranjevanju vina in v nekaterih delih tudi bivanju. Na razstavi pa so predstavili enaintrideset kleti, saj nekaterih na terenu več niso našli ali pa so bile v preslabem stanju. Dediščino vinskih kleti avtorici predstavljata skozi fotografije in opise, kjer med drugim opišeta tipologijo, izpostavita arhitekturno vrednost, pa gradiva, namembnost … Prestavita tudi vinogradniški krajini Babna Gora in Tinska Gora.

Razstavo je celjska območna enota zavoda za varstvo kulturne dediščine pripravila v sodelovanju z zavodom za šport, turizem in mladino Šmarje pri Jelšah ter Društvom vinogradnikov in kletarjev Trta Šmarje pri Jelšah. V prostorih šmarske kleti bo na ogled postavljena do 5. novembra.

 

Oglejte si utrnike obeh dogodkov v spodnji fotogaleriji:

/

E. Š.