Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Največ nedeljskih okužb po začetku leta. Ob nadaljnjem slabšanju razmer zaostritev ukrepov. Začetek cepljenja proti gripi


Epidemične razmere v Sloveniji se še naprej slabšajo. Včeraj smo tako po številu okužb zabeležili najslabšo nedeljsko statistiko po 10. januarju. Direktor NIJZ-ja Milan Krek je tako že včeraj napovedal, da ob nadaljnjem slabšanju razmer ne izključuje nuje po dodatnih ukrepih. Dodal je, da si tega nihče ne želi, a da so dali na razpolago vse možnosti, ki so trenutno na razpolago za boj proti virusu in dosledno upoštevanje vseh preventivnih ukrepov. Kot eno večjih težav je izpostavil tudi vse večje opuščanje nošenja mask: “Maske se ne nosijo več, čeprav sodišče, je treba povedati pošteno, tega ni reklo. Odprto družbo imamo lahko samo, če se zelo dobro držimo PCT-sistema, cepljenja in zaščitnih ukrepov,” je dejal Krek.

Danes se v Sloveniji začenja cepljenje proti sezonski gripi. Tudi v letošnji sezoni je brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Na NIJZ cepljenje priporočajo vsem prebivalcem, zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni.

ZAČETEK CEPLJENJA PROTI SEZONSKI GRIPI:

Zdravstveni dom Šentjur je danes, v ponedeljek, 18. oktobra 2021 pričel s cepljenjem proti gripi. Cepljenje je BREZPLAČNO in se izvaja v prostorih zdravstvene vzgoje ZD Šentjur.

Cepljenje je brezplačno za vse, ki se zanj odločijo in imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. Cepljenje proti gripi je možno opraviti sočasno s cepljenjem proti covid-19 oziroma s poljubnim razmikom.

Skupine z izrazito povečanim tveganjem za gripo z zapleti so starejši od 65 let, kronični bolniki, nosečnice, dojenčki od 6 mesecev do dveh let in izrazito debele osebe z indeksom telesne mase nad 30. Otroci, ki so prvič cepljeni in so mlajši od 9 let, prejmejo dva odmerka s presledkom štirih tednov.

Za cepljenje proti gripi so na voljo naslednji termini:

PONEDELJEK: od 7:30  do 14. ure

TOREK: od 7:30  do 14. ure

SREDA: od 7:30  do 14. ure

ČETRTEK: od 7:30  do 18. ure

PETEK: od 7:30  do 13. ure

Za cepljenje se ni potrebno naročiti.

Za dodatne informacije lahko pokličete tel. številki 051 325 440 med  8. in 12. uro ali ali pri svojem osebnem zdravniku.


Tudi Zdravstveni dom Celje danes v ponedeljek, 18.10.2021, začenja s cepljenje proti sezonski gripi. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki se želijo zaščititi proti gripi, še zlasti pa se priporoča ogroženim skupinam. To so starejši od 65 let, kronični bolniki, majhni otroci in njihovi družinski člani, nosečnice, posamezniki, ki čakajo na sprejeme na bolnišnično zdravljenje ter zdravstveni in drugi delavci, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Cepljenje je brezplačno za vse paciente, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje (krije ZZZS).

Cepljenje proti sezonski gripi se bo izvajalo:

  • ZA ODRASLO POPULACIJO (od 18 let naprej) v dvorani Zlatorog, glavni vhod, vsak TOREK od 15.00 do 17.00. Predhodno naročilo NI potrebno.
  • ZA ŠOLOOBVEZNE OTROKE se po predhodnem naročilu pri svojem osebnem zdravniku lahko cepijo na Dispanzerju za šolske otroke in mladino od ponedeljka do petka od 13.00 do 14.00.
  • PREDŠOLSKI OTROCI se po predhodnem naročilu pri svojem osebnem zdravniku lahko cepijo na Predšolskem dispanzerju od ponedeljka in petka.

Posamezniki lahko s cepljenjem zaščitijo sebe in druge posameznike v svoji okolici, kar je še posebej pomembno, če gre za bolj ogrožene skupine prebivalcev. Skupen cilj vseh mora biti dvig precepljenosti prebivalcev Slovenije, s čimer bi preprečili velik delež zbolevanja, zapletov in smrti zaradi gripe.

<<Pomembno >> Cepljenje proti gripi se lahko izvede skupaj s cepljenjem proti covidu-19 (razmik med tema dvema cepljenjema ni potreben!) S cepivom proti gripi se ne smejo cepiti osebe, ki so imele hudo alergijsko reakcijo po predhodnem cepljenju s tem cepivom ali imajo alergijo na katero od sestavin cepiva oziroma so alergične na kokošja jajca. Cepljenje je potrebno odložiti pri osebah, ki so akutno zbolele in imajo povišano telesno temperaturo.

Število okužb še naprej raste

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 7.584 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 364 okužb, kar je 93,6 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 188 oseb.

Opravljenih je bilo 6.229 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.355 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 364 okužb z deležem pozitivnih izvidov 26,9 %.

Trenutno je hospitaliziranih 418 covidni bolniki oz. 7 več kot dan prej. Od vseh jih 120 potrebuje intenzivno covid nego oz. 2 manj kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 26 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 16 prebolevnikov. Včeraj so umrli 3 bolniki s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.641 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 972 okuženih oseb (včeraj 947), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 585 (včeraj 578).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 12.401 (včeraj 12.258).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 14 okužb (prejšnji teden 10). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Laško 6, sledijo Celje 3, Polzela 1, Slovenske Konjice 1, Velenje 1, Vojnik 1, Žalec 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 103,3 (včeraj 102,7).

V posavski regiji (včeraj 8 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 30,9 (včeraj 30,7).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 35 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 38). 13 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 1 covidnega bolnika, odpustili so 3 prebolevnike. V SB Celje je včeraj umrl en covidni bolnik.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.139.505 oseb. To je 54 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 64 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.064.706 oz. 50 % vseh prebivalcev (60 % vse odrasle populacije). V državah EU je povprečna polna precepljenost med odraslimi 75 %.

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se z 31. avgustom začasno seli v dvorano Zlatorog – več tukajSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.