Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Lokalni obrtniki in podjetniki obiskali šmarske devetošolce


Osnovna šola Šmarje pri Jelšah je preteklo sredo v dogovoru z Obrtno-podjetniško zbornico Šmarje pri Jelšah organizirala predstavitev obrtnih poklicev vsem devetošolcem. Lokalni obrtniki so jim skušali približati deficitarne poklice, kateri so zagotovo pot do uspešne prihodnosti.

Učenci so se zjutraj zbrali pred šolo, kjer jih je čakala množica stojnic. Razdeljeni v manjše skupine, opremljeni s časovnim razporedom in z zemljevidom postojank ter v spremstvu krasnega sončnega vremena so se odpravili po stojnicah.

Na stojnici Steklarne Rogaška jim je bil s kratkim videom predstavljen potek dela, ogledali pa so si lahko tudi nekaj njihovih najbolj znanih izdelkov, med katerimi sta bila pokala za zmagovalca MasterChef Slovenija ter pokali za najboljše v smučarskih skokih v Planici. Na “najokusnejši” postojanki, stojnici gostilne Krpan, so jim predstavljali pripravo ene izmed njihovih jedi, posladkali pa so se lahko z »cakepopsi«, to so majhne tortice na palčkah.

Na stojnici podjetja GIC gradnje so jim prikazali objekte, ki so jih zgradili, pri podjetju AS System so prikazali izdelavo vijakov in matic, gospod Prah pa jim je predstavil poklic učitelja vožnje. Učencem je dovolil tudi voziti avto, seveda v njegovi prisotnosti. Na postojanki podjetja Vitli Krpan so si ogledali video dela v podjetju ter razstavljeno prikolico za les, pri cvetličarki Jani pa so se lahko sami preizkusili v cvetličarskih spretnostih in okrasili nagelj s travo, listi ter različnim dekorativnim materialom.

Učencem predstavljeni tudi deficitarni poklici

Zraven teh so bili predstavljeni tudi drugi poklici, nekateri med njimi tudi vedno bolj redki. Predstavili so se še monter ogrevalnih naprav, elektroinštalater, optik, frizer, izdelovalec nagrobnih napisov, avtoklepar, šivilja, orodjar, strojni tehnik, inženir strojništva, strojni tehnik ter mizar.

Petra, ki je bila ena izmed udeleženk dogodka, je ob koncu dneva zapisala: »Če na kratko povzamem, se mi je celoten dan zdel zelo zanimiv, poučen, predvsem pa vreden svojega časa, saj smo učenci pridobili kakovostne informacije neposredno od ljudi, ki so mojstri na svojem področju. Vse stojnice smo obiskovali z radovednostjo, vsaka nas je pritegnila na svoj način.«

Vabljeni k ogledu fotogalerije, ki so jo posneli na OŠ Šmarje pri Jelšah.

D.K.