Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koliko voznikov so v ponedeljek na radar ujeli medobčinski redarji in kakšna je bila najvišja hitrost


Minuli ponedeljek je medobčinski inšpektorat in redarstvo na območju občin Rogaška Slatina, Rogatec, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Kozje v okviru občinskega programa varnosti opravljal kontrole hitrosti z radarjem.

Poizvedeli smo, na koliko prekrškarjev so naleteli ter kako veliki so bili ti prekrški. V drugem delu članka pa si lahko preberete o številu prometnih nesreč po Sloveniji ter Kozjanskem.

Iz medobčinskega inšpektorata in redarstva so nam pojasnili, da so v ponedeljek pri kontroli zaznali 42 prekoračitev hitrosti, kar je 4,14% vseh zaznanih vozil. Največ prekoračitev je bilo do vključno 10 km/h, teh je bilo 24 ali 57 % vseh prekoračitev. 10 vozil je hitrost prekoračilo za do 20 kilometrov na uro, 7 pa do 30 km/h. Eno vozilo je hitrost prekoračilo za več kot 50 km/h. Največja izmerjena hitrost v naselju je bila 75 km/h, izven naselja, na delu ceste, kjer je omejitev 60 km/h, pa je bila največja izmerjena hitrost kar 119 km/h. Na tem delu ceste je bila najmanjša izmerjena prekoračena hitrost 75 km/h.

V letošnjem letu je medobčinsko redarstvo zaznalo 149 kršitev, v zvezi katerih so bili izdani plačilni nalogi. V enem primeru pa je bil zraven globe določen tudi odvzem vozniškega dovoljenja. Tako je bilo skupno izrečenih za 17.730 evrov glob, katere so lahko kršitelji v zakonitem roku plačali v polovičnem znesku.

Kljub večanju števila prometnih nesreč vedno manj poškodovanih

Večkratne kontrole hitrosti so sicer samo še eden izmed preventivnih ukrepov za preprečevanje prometnih nesreč na slovenskih cestah. Prometne nesreče so v Sloveniji letos do 24. oktobra terjale 89 življenj, kar je občutno več kot prejšnja leta. Lani je bilo število smrti rekordno nizko, k čemer so pripomogla tudi zapiranja zaradi epidemije, teh je bilo v enakim obdobju 77.

Če odmislimo lansko leto, ko je bilo število nesreč zaradi zapiranj veliko manjše, se število teh počasi viša, se pa tukaj pokažejo sadovi prizadevanja k večanju varnosti prometa, saj se v vedno manj nesrečah osebe telesno poškodujejo. Pri 17.931 nesrečah leta 2016 je bilo telesno poškodovanih 8.456 ljudi, leta 2019 pa je bilo pri 18.861 nesrečah poškodovanih “samo” 7.570 oseb.

Kako je s prometnimi nesrečami na Kozjanskem in Obsotelju?

V občini Šmarje pri Jelšah se je lani pripetilo 95 nesreč, prejšnja leta pa se je to število gibalo okoli 130. Leta 2016, 2017 in 2018 je vsako leto na šmarskih cestah ugasnilo eno življenje, zraven tega pa se vsakoletno v nesrečah huje telesno poškodujejo še povprečno 3 osebe. V občini Šentjur so lansko leto zabeležili 196 nesreč, prejšnja leta pa je bilo teh letno okoli 270. Lani je na šentjurskih cestah ugasnilo eno življenje, kar je primerljivo z prejšnjimi leti, razen leta 2019, ko je ugasnilo kar 7 življenj. Dodatno je v prometnih nesrečah v občini Šentjur na leto hudo poškodovanih še okoli 9 oseb.

V občini Rogaška Slatina je bilo največ nesreč v zadnjih šestih letih v letu 2019, ko jih je bilo 108. V teh se je po eno življenje izgubilo v letih 2019, 2017 ter 2016. Zraven so na leto hudo telesno poškodovani povprečno še štirje. V občini Rogatec letno zabeležijo od 15 do 20 nesreč, v zadnjih šestih letih pa ni umrl nihče. Z nič smrti v zadnjih šestih letih se lahko pohvalijo tudi v občinah Bistrica ob Sotli, Kozje in Dobje. Tudi v teh občinah število letnih nesreč ne preseže 20. V občini Podčetrtek, kjer se letno pripeti od 40 do 50 prometnih nesreč, sta leta 2016 v nesrečah ugasnili dve življenji, leta 2018 pa eno.

Število prometnih nesreč za štiri občine Kozjanskega

D.K.