Epidemiološka slika se slabša: tokrat 1965 okužb, v bolnišnico sprejetih 65 covidnih bolnikov. Doslej umrla le ena polno cepljena covidna bolnica

22. 10. 2021 16:50

Zaradi hitrega slabšanja epidemiološke slike so na FURS-u napovedali poostren nadzor nad spoštovanjem pogoja PCT, predvsem po regijah, kjer je epidemiološko stanje slabše. Trenutno sta to predvsem obalno-kraška in goriška regija.

Po naših raziskavah 29 odstotkov ljudi, ki jih damo v karanteno, zboli. (Milan Krek na novinarski konferenci ob pozivu državljanom, da se držijo navodil določenih za osebe v karanteni)

Na današnji novinarski konferenci so spregovorili direktor NIJZ Milan Krek, vodja strokovne skupine na Ministrstvu za zdravje Mateja Logar in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Vsi so poudarili pomembnost spoštovanja pogojev PCT, ki je v začetku sicer kazal učinek, a se je ta kasneje izgubil, tudi zaradi nedoslednega preverjanja pogoja pri izvajalcih in ponudnikih. Ob tem je Milan Krek izpostavil predvsem, da je “bistveno, da PCT dejansko upoštevamo, ne pa da se mu izogibamo in iščemo take in drugačne ovinke. Nas zelo žalosti, ko dobivamo informacije, da si nekateri kopirajo QR-kode in si jih med sabo podajajo, kar je zelo neodgovorno in neetično. Če dobite QR-kodo od nekoga, ki izpolnjuje vse pogoje, vi jih pa ne, in nato nekam greste in okužite veliko ljudi, je to najmanj zavržno dejanje, če ne tudi kaj drugega. Takšna dejanja bi se lahko tudi kazensko preganjala,” je dejal.

Logarjeva pa je dodala, da je sistem učinkovit le toliko, kolikor se ga dejansko izvaja. Predlagala je tudi, da ljudje prihajajoče jesenske počitnice namenijo ožji družini in da čas preživljajo na prostem.

Beovićeva pa je dejala, kot so sicer pred časom že ugotavljali raziskovalci IJS, da bo epidemija vztrajala do spomladi, ko naj bi v stik z virusom prišli praktično vsi (po zadnjih podatkih naj bi bilo za virus dovzetnih še več kot pol milijona slovenske populacije). Pri tem je najboljši način za hitrejšo omejitev cepljenje in ne prekuževanje. “Prekuževanje nas je do zdaj stalo številna človeška življenja,” je dejala Beovičeva.

Logarjeva je sicer na novinarski konferenci izpostavila še podatek, da je bila med vsemi doslej umrlimi covidnimi bolniki le ena bolnica, ki je bila polno cepljena. Šlo je za bolnico po presaditvi solidnega organa. Tudi podatki o hospitalizacijah in okuženih govorijo v prid cepljenju.

Hitro naraščanje okužb

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 28.464 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.965 okužb, kar je 78,0 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.104 oseb.

Opravljenih je bilo 28.464 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 6.867 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.965 okužb z deležem pozitivnih izvidov 28,6 %.

Trenutno je hospitaliziranih 440 covidni bolniki oz. 19 več kot dan prej. Od vseh jih 123 potrebuje intenzivno covid nego oz. 3 več kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 65 bolnikov s hujšim potekom covida-19, kar je največ po 1. maju, ko je bilo sprejetih 73 covidnih bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 38 prebolevnikov. Včeraj je umrlo 8 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.669 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 1.429 okuženih oseb (včeraj 1.306), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 759 (včeraj 706).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 16.040 (včeraj 14.904).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 256 okužb (prejšnji teden 110). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 36, sledijo Velenje 34, Rogaška Slatina 19, Laško 15, Polzela 14, Šentjur 12, Slovenske Konjice 12, Žalec 11, Šoštanj 10, Braslovče 9, Rogatec 9, Kozje 8, Šmarje pri Jelšah 8, Gornji Grad 7, Štore 7, Vojnik 7, Mozirje 6, Luče 5, Nazarje 4, Prebold 4, Rečica ob Savinji 4, Dobrna 3, Šmartno ob Paki 3, Ljubno 2, Podčetrtek 2, Tabor 2, Zreče 2, Vitanje 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 168,3 (včeraj 147,4).

V posavski regiji (včeraj 41 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 2 okužbi), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 47,4 (včeraj 46,0).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 41 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 32). 13 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 11 covidne bolnike, odpustili so 2 prebolevnika.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.182.060 oseb. To je 56 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 66 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.109.508 oz. 53 % vseh prebivalcev (62 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se z 31. avgustom začasno seli v dvorano Zlatorog – več tukajSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

 

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X