Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

EMA odobrila dodatni in poživitveni odmerek. SB Celje išče negovalni kader


Evropska agencija za zdravila (EMA) je odobrila dodatni in poživitveni odmerek mRNA-cepiv Moderna in Pfizer-BioNTech. Dodatni odmerek je namenjen skupinam oseb s hudo oslabljenim imunskim sistemom, dobijo pa ga najmanj 28 dni po drugem odmerku cepiva. Ljudem z oslabljenim imunskim sistemom, vključno s tistimi s presajenimi organi, dva odmerka včasih namreč ne zadostujeta za tvorbo zadostnega števila protiteles. Poživitveni odmerek pa je namenjen vsem ostalim. Starejši od 18 let, ki so cepljeni s cepivom Pfizer-BioNTech, bi ga prejeli najmanj šest mesecev po osnovnem cepljenju. Medtem za cepivo Mederna še ni priporočil glede poživitvenega odmerka. Namen poživitvenega odmerka je obnova zaščite. EMA odločitev glede poživitvenega odmerka prepušča javnim zdravstvenim organom na nacionalni ravni.

Še vedno na ‘platoju’ četrtega vala

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 37.653 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 979 okužb, kar je 5,7 % manj kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.038 oseb.

Opravljenih je bilo 32.870 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.783 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 979 okužb z deležem pozitivnih izvidov 20,5 %.

Trenutno je hospitaliziranih 426 covidni bolniki oz. 5 manj kot dan prej. Od vseh jih 121 potrebuje intenzivno covid nego oz. 1 manj kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 40 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 37 prebolevnikov. Včeraj je umrlo 8 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.589 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 862 okuženih oseb (včeraj 870), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 565 (včeraj 580).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 11.965.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 190 okužb (prejšnji teden 156). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Celje 55, sledijo Žalec 19, Velenje 14, Šentjur 13, Gornji Grad 12, Mozirje 9, Vojnik 8, Vransko 8, Polzela 7, Šoštanj 7, Laško 5, Šmarje pri Jelšah 5, Braslovče 4, Prebold 3, Rogaška Slatina 3, Slovenske Konjice 3, Štore 3, Dobrna 2, Ljubno 2, Rogatec 2, Zreče 2, Dobje 1, Nazarje 1, Podčetrtek 1, Rečica ob Savinji 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 122,3 (včeraj 117,4). Medtem ko se na državni ravni širjenje okužb nekako umirja oz. ostaja na t.i. platoju, se v savinjski regiji epidemično stanje v zadnjem času konstantno slabša.

V posavski regiji (včeraj 31 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 24,9 (včeraj 25,4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 49 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 45), kar je največ po 24. maju, ko so zdravili 50 covidnih bolnikov. 12 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 4 covidnih bolnikov, odpustili so prebolevnika. V SB Celje je umrl 1 covidni bolnik.

V SB Celje se sicer soočajo z velikim pomanjkanjem negovalnega kadra. Te so zadnje dni začeli v svoje vrste vabiti tudi preko družbenih omrežij. Kot so zapisali, se zaradi trenutnih epidemioloških razmer in potreb po organizaciji dodatnih covid delovišč soočajo s pomanjkanjem negovalnega kadra. “Medicinske sestre, tako diplomirane kot srednje, ki so zaposlene pri drugih delodajalcih in so nam pripravljene priskočiti na pomoč, vabimo, da se v popoldanskem ali nočnem času pridružijo našemu kolektivu. Veseli bomo vseh, ki so nam pripravljene priskočiti na pomoč in z voljo, znanjem in srčnostjo oskrbeti naše paciente. Sodelovanje bomo uredili v obliki dela po podjemni pogodbi,” zapišejo na FB strani celjske bolnišnice.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.129.820 oseb. To je 54 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 63 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 1.011.783 oz. 48 % vseh prebivalcev (57 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se z 31. avgustom začasno seli v dvorano Zlatorog – več tukajSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.