Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Srednjeveški dan v Lembergu 2021: na ulicah vitezi, lokostrelci ter druga srednjeveška gospoda (foto, video)


Minulo soboto so v Lembergu v občini Šmarje pri Jelšah pripravili že 4. Srednjeveški dan. Dogodek je potekal od 11. do 18. ure, na njem pa ni manjkalo aktivnosti tako za najmlajše kot tudi malo starejše. Srednjeveški dan sta organizirala Turistično-kulturno društvo Lemberg ter Javni zavod za zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah.

Na prireditvi so se nahajale razne tržnice, na katerih so lokalni obrtniki ponajali različne izdelke kot so zelišča, med, spominki, glineni ter kovinski izdelki in več. Po trgu so se sprehajali lokostrelci, vitezi ter druga srednjeveška gospoda, dogajale pa so se tudi razne aktivnosti. Možno se je bilo pomeriti v različnih srednjeveških disciplinah kot so viteški boji, lokostrelstvo ter metanje sekiric. Za ogled so bila na voljo srednjeveška orožja, oklepi ter oblačila, ki izvirajo iz 13. in 14. stoletja. Na dogodku so se nahajale tudi srednjeveške skupine, za lakoto je bilo poskrbljeno iz strani srednjeveške kuhinje, k dobremu vzdušju pa sta prispevala tudi ples in glasba. Prav tako je bilo omogočeno varstvo otrok, zainteresirani pa so se lahko popeljali z srednjeveško konjenico.

Dogodek je organiziran z namenom ohranjanja vrednot starega Lemberga in kulturne dediščine, ko so jo prebivalcem zapustili predniki. Lemberg je sicer znameniti srednjeveški trg, v katerem sta cvetela srednjeveška trgovina in obrt, saj je čezenj vodila tranzitna trgovska cesta. Sedaj na bogato preteklost spominjata leta 2010 obnovljena rotovž in pranger. na Rotovžu je postavljena rastava o zgodovini trga Lemberga z originalnimi ostanki obrti in sodstva.

D.K.