Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarska karateista Tajda in Tadej Mavsar zmagovalca 24. Budapest Open (foto)


Minuli vikend je v Budimpešti potekal eden izmed najmočnejših karate turnirjev v Evropi, mednarodni turnir »24th Budapest Open«.

Prijavljenih je bilo 1309 tekmovalcev iz 214 klubov in 34 držav. Opravili so 1786 nastopov. Tekma je potekala v ledni dvorani »Ice Palace Budapest«.

V Budimpešti sta nastopila tudi Šmarčana Tajda in Tadej Mavsar, ki sicer zastopata barve konjiškega Karate kluba SEKI, in v svojih kategorijah slavila zmagi.

Tadej je tekmovanje začel v kategoriji kate U12, kjer je bilo v konkurenci 25 tekmovalcev. V 1. krogu je bil prost, v 2. krogu je premagal Stuska Samuela iz Slovaške, v 3. krogu pa za uvrstitev v polfinale še Romuna Maria Cezar. Tam je klonil s končnim zmagovalcem Galisom Kristapsom iz Latvije. Pred sabo je imel še repasažni boj za 3. mesto proti Ilčik Adamom iz Češke, a tudi tega izgubil. Tako je v ‘kata U12’ dosegel končno 5. mesto, kar je odličen uspeh, glede na to, da je letos poleti praznoval šele 8. rojstni dan.

Takoj za tem je Tadej nastopil še v kategoriji kate U10. V 1. krogu je slavil proti Fingerland Alexom iz Slovaške, v 2. krogu pa je bil suvereno boljši od Bolgara Markov Georgija in se uvrstil v finale. Tam je kljub utrujenosti z odlično izvedbo mojstrske kate Gojushiho sho premagal še Koupala Martina iz Češke in postal zmagovalec kategorije ‘KATA MALE U10’.

Tudi Tajda je nastopala v dveh kategorijah, in sicer U12 (18 tekmovalk) in U14 (29 tekmovalk). V U12 je bila v 1. krogu prosta, v 2. krogu je gladko premagala Barta Bozdo iz Madžarske. V četrtfinalu je bila boljša od Laure Klempove iz Slovaške, v polfinalu pa je izločila še Benko Szonja Lolo iz Madžarske in se uvrstila v finale. Zmago v kategoriji KATA FEMALE U12 si je nato priborila v razburljivem finalu proti Romunki Sulu Karina Mihaeli.

V kategoriji U14 je Tajda v 1. krogu opravila z Nowak Wiktorio iz Poljske, v 2. krogu pa je bila od nje boljša na koncu srebrna Linda Predanocy iz Slovaške, ki pa je Tajdo popeljala v repasažne boje za bron. Tam je premagala Bacso Kato iz Madžarske, a nato klonila v dvoboju s Kadlecajovo Viktorio iz Slovaške ter osvojila končno 7. mesto med 29. tekmovalkami v starejši kategoriji.

Tajda in Tadej sta bila edina tekmovalca, ki sta sočasno tekmovala v dveh kategorijah, vsi njuni  nasprotniki in nasprotnice so se osredotočali le na eno kategorijo in prihranili tudi veliko moči za bolj suverene nastope. Ves čas nastopov je Tajdo in Tadeja spremljala njuna klubska trenerka Seki Golač, ki je tudi sodnica, kar je bilo v pomoč pri »logistiki« obeh zlatih tekmovalcev med tatamiji njunih štirih kategorij.

Tajda in Tadej sta na slovesni podelitvi medalj na zmagovalnem odru ponosno vihtela slovensko zastavo in prejela zmagoviti pokal, zlato medaljo in diplomo.

Tadej nastopal tudi v borbah

Po podelitvi je Tadeja čakal še nastop v borbah KUMITE MALE U10 (-27 kg). V 1. krogu se je pomeril z odličnim Ukrajincem Rotar Matvijem. Po dobrem začetku in vodstvu je moral na koncu priznati premoč izkušenejšemu ukrajinskemu borcu, ki je na koncu osvojil bronasto medaljo.

Zmagi v katah na 24th BUDAPEST OPEN je največji uspeh Tajde in Tadeja doslej, glede na prikazano pa je pred Šmarčanoma še svetla prihodnost. Na krilih njunih zmag je bil tudi Karate kub SEKI najuspešnejši slovenski karate klub na tekmi. Nastopilo je 18 klubov iz Slovenije.

Tekma je sicer potekala v času “izrednih razmer”, saj je bil na Madžarskem ravno v tem času na obisku papež Frančišek, zaradi česar so bili tekmovalci in spremljevalno osebje pogosto ujetniki prometnega kaosa v Budimpešti, ki je že sicer dodobra prometno obremenjena.

Tekma je sicer štela tudi kot kvalifikacijska tekma za mnoge države (Slovenija, Slovaška, Madžarska…) za prihajajoče evropsko in svetovno prvenstvo, zato je bila konkurenca izredno močna, kar daje uspehu šmarskih karateistov še dodatno težo.

foto: KK SEKI