Podčetrtek najlepši slovenski zdraviliški kraj po izboru ljudstva, drugo mesto Rogaški Slatini

12. 9. 2021 18:00

Končano je spletno glasovanje v okviru projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga letos jubilejno 30. leto izvaja Turistična zveza Slovenije (TZS).

Slovenska mesta, kraji, tematska pot, kampi, itd. so razporejeni v 11 kategorij, spletno glasovanje pa predstavlja prvi del končne ocene. Tista mesta, kraji, tematska pot,…  ki so prejeli največ vaših glasov, so postali NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši po izboru ljudstva. Sledi še ocenjevanje državne komisije, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij.

V štirih kategorijah tekmujejo tudi destinacije s Kozjanskega. Med njimi Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah, Kozje, Rogaška Slatina,…, sicer pa je v devetih kategorijah (od skupno 11) v konkurenci kar 29 kandidatov iz savinjske regije.

Projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna je nekakšno lepotno tekmovanje slovenskih krajev in mest in poteka že 30. leto zapored. V okviru projekta ocenjujejo urejenost slovenskih krajev, skrb za okolje, kakovost turistične ponudbe ter gostoljubju lokalnih prebivalcev.

Končan je prvi del izbora v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna v kateri strokovna komisija Turistične zveze Slovenije ocenjuje, kako urejena so slovenska mesta in kraji.

Po spletnem glasovanju je v kategoriji NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj slavil Podčetrtek, ki je prejel 552 glasov in za zgolj 48 glasov premagal drugouvrščeno Rogaško Slatino. Podčetrtek in Rogaška Slatina sta bila prepričljiva zmagovalca te kategorije, saj so tretjeuvrščene Moravske Toplice zaostale za več kot tristo glasov. Kdo bo na koncu prejel to prestižno nagrado bo odločala še državne komisija, ki poda drugi del ocene. Državna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi), so v preteklih tednih obiskovali in ocenjevali posamezne kandidate v kategorijah.

V kategoriji NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši izletniški kraj je po spletnem glasovanju Olimje tretje z 244 glasovi, na šestem mestu je Kozje s 179 glasovi, Šmarje pri Jelšah je prejelo 117 glasov. V spletnem glasovanju te kategorije je prepričljivo, s 2287 glasovi zmagala Črna na Koroškem.

V kategoriji NAJ tematska pot je Emina tematska pot osvojila peto mesto z 216 glasovi, tematska pot Pravljično Šmarje je prejela 30 glasov. V spletnem glasovanju te kategorije je slavila Pot po Logarski dolini s 522 glasovi.

V kategoriji NAJ glamping je Glamping Olimia Adria Village z 283 glasovi osvojil drugo mesto. Prepričljivo je slavil Slovenia Eco Resort (Stahovica) s 714 glasovi.

V konkurenci različnih kategorij je sicer kar 29 kandidatov savinjske regije (predstavniki naše regije so navedeni v oklepaju pri vsaki kategoriji):   

 • NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto (Celje, Velenje),
 • NAJ  lepše – NAJ gostoljubnejše srednje mesto (Žalec),
 • NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše manjše mesto (Mozirje, Polzela, Vojnik, Šempeter v Savinjski dolini),
 • NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši zdraviliški kraj (Podčetrtek, Rogaška Slatina, Zreče),
 • NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši turistični kraj,
 • NAJ lepši – NAJ gostoljubnejši izletniški kraj (Šmarje pri Jelšah, Olimje, Kozje, Frankolovo, Gornji Grad, Ljubno ob Savinji, Vitanje, Žiče),
 • NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše mestno/trško/vaško jedro (Celje, Gaberke, Vojnik),
 • NAJ tematska pot (Pravljično Šmarje, Emina tematska pot Podčetrtek, Tončkova pot oz. Učna pot antona Bezenška Frankolovo, Pot treh cerkva Laško, Pot po Logarski dolini, Gozdna učna pot Gaberke),
 • NAJ kamp,
 • NAJ glamping (Glamping Olimia Adria Village) in
 • NAJ mladinsko prenočišče (MCC Hostel Celje).

Spletne rezultate v vseh kategorijah najdete TUKAJ

Končni zmagovalci bodo razglašeni na Dnevih slovenskega turizma. Dogodek bo letos potekal 13. in 14. oktobra 2021 v Postojni.

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 2,398 seconds.