Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po več kot tednu dni znova porast okužb. Zaradi smrti 20-letnice, začasna prekinitev cepljenja s cepivom Janssen (video – izjava UKC LJ)


Zadnja informacija: Minister za zdravje Janez Poklukar je sporočil, da bo Slovenija po smrti 20-letnice začasno zaustavila cepljenje s cepivom Janssen. Ministrstvo je odločitev sprejelo na podlagi predloga svetovalne skupine za cepljenje.

Po poročanju več medijev so v ponedeljek v UKC Ljubljana sprejeli 20-letno žensko, pri kateri so takoj ob sprejemu prepoznali življenjsko ogrožajoče stanje (glavobol, slabost, bruhanje, motnja vida), skladno s tem se je začelo urgentno zdravljenje, a se kljub naporom stanje bolnice ni izboljšalo. Trenutno je hospitalizirana v enoti intenzivne terapije v skrajno težkem zdravstvenem stanju. Zaradi časovnega sosledja s cepljenjem z vektorskim cepivom, ki se aplicira z enkratnim odmerkom, je primer kot mogoč stranski učinek prijavljen na NIJZ-ju, ki bo opravil nadaljnje postopke pri dokazovanju neposredne povezave s cepivom. Na UKC Ljubljana sicer pravijo še, da se vzbuja utemeljen sum, da gre za vzročno povezavo med cepljenjem in zapletom.

V UKC Ljubljana so danes zjutraj potrdili, da je 20-letnica žal preminila. Ženska se sicer ni zdravila za nobeno drugo boleznijo oz. ni jemala kakršnih koli zdravil, ki bi lahko vplivala na povzročitev tega stanja. Ni pa še uradno potrjeno, ali je do tega prišlo zaradi cepiva.

Kot so sporočili z nevrološke klinike gre za drugi resni zaplet v Sloveniji, povezan s cepivom proti covidu-19. Oba sta bila pri ženskah, mlajših od 50 let, cepljenih z vektorskim cepivom. Pri prvi bolnici se je zdravljenje zapleta končalo uspešno. Zadnji podatki kažejo, da je s cepivom Jenssen, po katerem je bilo v zadnjem času veliko povpraševanje, saj zadostuje le en odmerek pri čemer cepljeni tudi takoj zadosti PCT pogojem, pri nas cepljenih 120.190 ljudi.

Zaradi tragičnega dogodka je vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović dejala, da bi bilo treba po njenem mnenju cepljenje s tem cepivom začasno ustaviti, dokler se situacija ne analizira. “Od nikjer nismo imeli kakšnih resnih opozoril, da bi morali to cepljenje omejiti. Je pa dogodek tako tragičen, da je moje osebno mnenje, da v tem trenutku ne bi več tvegali in ne bi tega cepiva več uporabljali, ne glede na drugačno mnenje tako EME kot številnih drugih držav, ki ga uporabljajo,” je dejala doktorica Beović.

V UKC Ljubljana so ob tem poudarili (izjava v posnetku spodaj), da gre za izjemno redke primere (1 na 100.000), pri čemer opozarjajo, da ob kakršnih koli hudih glavobolih, nevroloških motnjah, slabosti oz. drugih spremembah po cepljenju z vektorskimi cepivi takoj poiščejo zdravniško pomoč. Sicer na nevrološki kliniki poudarjajo, da kljub masovnem cepljenju v zadnjem obdobju ne beležijo nikakršnega povečanja števila pacientov s podobnimi zdravstvenimi stanji, zato še vedno poudarjajo smiselnost cepljenja, bi bilo pa smiselno morda razmisliti o prekinitvi cepljenja s tem cepivom za mlajše od 55 let.

Po tednu dni znova porast okužb

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 30.981 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.339 okužb, kar je 12,9 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 1.186 oseb. Po osmih zaporednih dneh padanja števila okužb, je bil včeraj znova zaznan porast.

Opravljenih je bilo 24.573 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 6.408 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.339 okužb z deležem pozitivnih izvidov 20,9 %.

Trenutno je hospitaliziranih 403 covidni bolniki oz. 16 manj kot dan prej. Od vseh jih 113 potrebuje intenzivno covid nego oz. 8 več kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 40 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 53 prebolevnikov. Včeraj so umrli 3 bolniki s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.556 bolnikov s covidom-19.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 861 okuženih oseb (včeraj 839), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 618 (včeraj 619).

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 13.095.

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 210 okužb (prejšnji teden 172). Največ jih je bilo potrjenih v občini Celje 36, sledijo Šoštanj 24, Velenje 24, Žalec 17, Slovenske Konjice 13, Šmarje pri Jelšah 13, Mozirje 11, Šentjur 10, Gornji Grad 8, Vojnik 7, Vransko 6, Zreče 5, Braslovče 4, Rogaška Slatina 4, Štore 4, Laško 3, Luče 3, Nazarje 3, Podčetrtek 3, Rečica ob Savinji 3, Kozje 2, Vitanje 2, Dobrna 1, Ljubno 1, Polzela 1, Prebold 1, Rogatec 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 112,7 (včeraj 107,3).

V posavski regiji (včeraj 42 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 27,0 (včeraj 25,0).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 34 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 39). 9 covidnih bolnikov potrebuje intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 4 covidne bolnike, odpustili so 8 prebolevnikov. V SB Celje je umrl 1 bolnik s težjim potekom covida-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.119.322 oseb. To je 53 % vseh prebivalcev Slovenije, cepljene je 63 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 994.082 oz. 47 % vseh prebivalcev (56 % vse odrasle populacije).

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Šentjur najdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik – celjski cepilni center se z 31. avgustom začasno seli v dvorano Zlatorog – več tukajSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj. Cepilno mesto je od 2. avgusta 2021 tudi v Urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje. Več tukaj. Seznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Mobilna cepilna enota 30. 9. 2021 prihaja v ZP Podčetrtek. Več tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.