Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po bolnišnicah že preko 200 covidnih bolnikov. Pogoj PCT razširjen na več dejavnosti


V soboto je bilo potrjenih 317 okužb, še naprej pa se nadaljuje hitro polnjenje bolnišnic s covidnimi bolniki. Hospitaliziranih je že čez 200 njih. Vlada z jutrišnjim dnem razširja pogoj PCT na več dejavnosti.

Širitev pogoja PCT

Vlada je z odlokom razširila izpolnjevanje pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenja ali testiranja), ki ga morajo osebe dokazovati z dokazilom o negativnem testu, z dokazilom o prebolevnosti ali z dokazilom o cepljenju. PCT pogoj morajo izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in širjenje okužb. Med drugim tudi v:

  • zdravstveni dejavnosti, dejavnosti vzgoje in izobraževanja in kulturnih dejavnostih,
  • dejavnostih ponujanja in prodaje blaga in storitev,
  • dejavnostih športnih programov, športnih tekmovanj ter športno rekreativnih dejavnostih v zaprtih prostorih,
  • javni upravi,
  • dejavnosti avtotaksi prevozov in prevozov oseb v zaprtih žičniških napravah,
  • policisti, občinski redarji in varnostno osebje,…

Sredstva za izvajanje testiranja s HAG testi za samotestiranje v tem primeru zagotavlja delodajalec.

Odlok določa tudi, da PCT pogoja med drugim ni treba izpolnjevati:

  • osebam, ki so mlajše od 12 let,
  • osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami,
  • uporabnikom storitev: trgovinske dejavnosti po predpisih, ki urejajo trgovinsko dejavnost, lekarn, bencinskih servisov, bank in zavarovalniških storitev, pošte, dostavne službe in osebnih prevzemov blaga ali hrane, servisnih delavnic,…

Učenci 7., 8. in 9. razreda osnovne šole in dijaki izvajajo prostovoljno testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega ali študijskega programa, pri čemer se samotestiranje opravi v domačem okolju.

Odlok prav tako določa, da je uporaba zaščitne maske obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Obvezna je tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5. Kljub temu, pa odlok določa tudi nekaj izjem, med njimi tudi:

  • otroke do dopolnjenega 6. leta starosti in učence v osnovni šoli do vključno 5. razreda, izključno ko so v matičnemu oddelku,
  • vzgojitelje predšolskih otrok in učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala,
  • govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra,
  • in osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metre.

Nošnja maske ni obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer se upošteva pogoj PCT.

Samotestiranje se lahko izvaja s HAG testi, ki so s strani proizvajalca namenjeni za samotestiranje in za katere je proizvajalec pridobil certifikat priglašenega organa s sedežem v EU. Testi so na voljo v lekarnah, specializiranih trgovinah in pri ostalih registriranih dobaviteljih za dobavo medicinskih pripomočkov.

Še vedno je ob vstopu v zaprt javni kraj oziroma prostor obvezno razkuževanje rok z razkužilom.

Odlok začne veljati v ponedeljek, 6. septembra 2021, njegove določbe, ki se nanašajo na teste HAG za samotestiranje pa je potrebno uveljaviti do nedelje, 12. septembra 2021.(vir: MZ)

Bolnišnice se polnijo

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 17.584 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 317 okužb, kar je 14,9 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 279 oseb.

Opravljenih je bilo 15.874 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.710 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 317 okužb z deležem pozitivnih izvidov 18,5 %.

Trenutno je hospitaliziranih 209 covidnih bolnikov oz. 20 več kot dan prej (največ po 3. juniju, ko jih je bilo prav tako 213). Od vseh jih 42 potrebuje intenzivno covid nego oz. 2 manj kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 29 bolnikov s hujšim potekom covida-19. Iz bolnišnic so odpustili 9 prebolevnikov.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 536 okuženih oseb (včeraj 531), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 317 (včeraj 314).

Včeraj v Sloveniji nismo zabeležili smrti med covidnimi bolniki. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.455 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 6.757 (včeraj 6.684).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 20 okužb (prejšnji teden 17). Največ jih je bilo potrjenih v občini Laško 4, sledijo Celje 3, Slovenske Konjice 3, Polzela 2, Rogaška Slatina 2, Šentjur 2, Zreče 2, Prebold 1, Štore 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 55,1 (včeraj 54,7).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 149,1 (slovensko povprečje 178,0), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 256,8 (slovensko povprečje 316,9).

V posavski regiji (včeraj 2 potrjeni okužbi), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 10,0 (včeraj 10,1).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 31 bolnikov s hudim potekom covida-19 (včeraj 27). 4 covidni bolniki potrebujejo intenzivno covid nego. Včeraj so sprejeli 5 novih covidnih bolnikov, odpustili so 1 prebolevnika.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 1.002.201 oseb. To je 48 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 56 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 915.994 oz. 43 % vseh prebivalcev  oz. 52 % vse odrasle populacije.

Podatke o tem, koliko potrjeno okuženih in hospitaliziranih v Sloveniji je polno cepljenih proti covidu-19, najdete tukaj.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klikSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

V Podčetrtek bo 8. 9. 2021 med 14. in 16. uro znova prišla mobilna cepilna enota. Podrobnosti tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S., foto: pixabay