Občina Šentjur na predvečer praznika počastila občinske nagrajence (foto, video)

24. 9. 2021 21:15

Danes svoj praznik praznuje Občina Šentjur. Včeraj, na predvečer praznika, so se na slavnostni seji v Ipavčevem kulturnem centru s podelitvijo priznanj in nagrad poklonili najzaslužnejšim občanom in društvom, župan mag. Marko Diaci pa je v svojem nagovoru nekaj besed namenil tudi opisu minulega leta in novih izzivov, predvsem pa se je zahvalil vsem, ki premagujejo ovire v zadnjem letu in plemenitijo življenja občanov.

Letošnje leto je za občino Šentjur posebno, saj praznujejo 100 let od smrti znamenitega skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca ter 200. obletnico rojstva in 150.obletnico smrti Blaža Kocena. Omenjenih obletnic se je v svojem nagovoru spomnil tudi župan mag. Marko Diaci, ki je dejal, da zaradi trenutne situacije tega žal ne morejo proslaviti na običajen način, a so leto v Šentjurju kljub temu  zaznamovali mnogi dogodki.

Župan mag. Marko Diaci v nagovoru svojim občanom dejal, da trend priseljevanja v občino kaže, da je kvaliteta bivanja v Šentjurju dobra.

Po besedah župana se je v zadnjem letu v občini tudi veliko postorilo. Dejal je, da obilice projektov ne bo našteval, da pa se po vseh koncih nekaj gradi z namenom, da bodo infrastrukturne naložbe  izboljšale skupno kvaliteto življenja, povečale varnost in dobile tudi svojo uporabno vrednost.

Izpostavil je, da je trend priseljevanja v Šentjur relativno visok ter da je tudi povpraševanje veliko, zato si želi zasebnih vlaganj v večstanovanjske objekte. Trend priseljevanja in za okoli 10-odstotno zvišanje števila otrok v šentjurskih osnovnih šolah v zadnjih letih kaže, da je v tem mestu kvaliteta bivanja velika, da ima občina velike infrastrukturne potrebe, za katere seveda obljubljajo, da jih bodo izpolnili, je dejal.

V Ipavčevem kulturnem centru so z županom ter občinsko upravo praznovali tudi  podžupanja Občine Šentjur Silva Koželj, župan občine Podčetrtek Peter Misja, častna občana, občinski svetniki, predstavniki krajevnih skupnosti, občinskih organov, društev, javnih zavodov in drugih organizacij. Za glasbeni program je poskrbela Pihalna godba Šentjur.

 

Ipavčevi plaketi dolgoletnima prostovoljkama Albini Karmuzel in Slavi Kovačič

Najvišji podeljeni priznanji sta bili Ipavčevi plaketi, ki sta jih prejeli dve dolgoletni prostovoljki. Albina Karmuzel, ki deluje v Občinski zvezi prijateljev mladine Šentjur, si je plaketo prislužila za dolgoletno nesebično predanost prostovoljnemu delu za socialno šibkejše. Vanj vlaga nadčloveške napore, opozarja na krivice, izključenost, na okorelost sistema socialnega varstva in trka na vest družbe, organizira donatorske akcije ter poskuša izboljšati pogoje za najmanj privilegirane, s poudarkom na mladih in otrocih. Kot zanimivost velja izpostaviti, da je v dobrodelnih akcijah zbrala že preko milijon evrov. Ob njeni odsotnosti je priznanje prevzela njena dolgoletna sodelavka v zvezi prijateljev mladine Mirjana Aužner.

Slava Kovačič si je Ipavčevo plaketo prislužila za dolgoletni prispevek na področju kulturnega in družabnega življenja v Krajevni skupnosti Ponikva, za predanost poslanstvu pri ohranjanju lokalne kulturne in zgodovinske dediščine, s poudarkom na prizadevanjih za promocijo in spomin na delo ter življenje kartografa in geografa Blaža Kocena, ki je po zaslugi njenega življenjskega dela postavljen na narodni zemljevid velikih slovenskih osebnosti. Med drugim je zaslužna za spominsko obeležje in sobo Blaža Kocena na Ponikvi, mnoge razstave in tudi organizacijo simpozijev o njem. Dejavna pa je tudi v več društvih.

 

Podelili so tudi tri pisna priznanja. Čebelarsko društvo Ponikva ga je prejelo ob 100-letnici delovanja za ohranjanje tradicije, predajanje čebelarskega znanja mladim, skupno skrb za društveni čebelnjak ter za osveščanje o pomenu čebel pri ohranjanju zdravega okolja, naravnega ravnovesja in lokalni pridelavi hrane. Policijsko veteransko društvo Sever za celjsko območje, odbor za Šentjur-Dobje je pisno priznanje prejelo ob 30-letnici osamosvojitve, za zasluge in pogumna dejanja v času vojne za Slovenijo, za ohranjanje častnega spomina na medvojne dogodke in padlega policista Stanislava Straška, za skrb za zaslužne člane ter konstruktivno sodelovanje z lokalno skupnostjo. S priznanjem so okitili tudi Antona Špana za dolgoletno aktivno delovanje v lokalni skupnosti, za vodenje ter koordinacijo v Krajevni skupnosti Planina pri Sevnici, za požrtvovalno delo v številnih društvih in za angažma v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Šentjur.

Z županovim priznanjem so nagradili Gizelo Mogilnicki, ki je dejavna v Društvu upokojencev Šentjur v sekciji Klepetulje.

S pisnim priznanjem in knjižno nagrado so nagradili tudi talentirane in uspešne učence osnovnih šol, glasbene šole in Šolskega centra Šentjur. Prejeli so jih Leja Planko iz OŠ Slivnica pri Celju, Teja Gorjup iz OŠ Dramlje, Leila Vouk iz OŠ Planina pri Sevnici, Aleksandra Čander Poljšak iz OŠ Hruševec, Larisa Špur iz OŠ Blaža Kocena Ponikva, Gašper Lukanc iz OŠ Franja Malgaja Šentjur, dijak Šolskega centra Šentjur Damir Hudina Hrnić ter Matija Lakner iz Glasbene šole skladateljev Ipavcev Šentjur.

Prisluhnite nagovoru župana mag. Marka Diacija:

Še nekaj drobtinic glasbenega programa s Pihalno godbo Šentjur:

Še fotogalerija:

/

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X