Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kakšen je najboljši način uporabe zobne nitke?

Nitkanje je pomembna navada redne ustne higiene. Z zobno nitko očistimo in odstranimo hrano, ki je obtičala med zobmi, kar zmanjša količino bakterij in zobnih oblog v ustih. Zobne obloge so lepljiva plast, ki se nabira na zobeh in prispeva k nastanku kariesa in bolezni dlesni.

Čeprav si veliko ljudi dnevno umiva zobe, pa zobne nitke ne uporabljajo vsi tako redno kot ščetko. Seveda pa ni dovolj, da si zobe le nekoliko podrgnete z nitko. Pomembno je, da zobno nitko uporabljate pravilno. Nepravilno nitkanje lahko namreč celo poškoduje zobe in dlesni. Če niste prepričani, kako pravilno čistiti med zobmi in katero zobno nitko izbrati, vam ponujamo kratek vodnik po korakih, kako najbolje uporabljati zobne nitke.

Kdaj je priporočljivo uporabljati zobno nitko?

K dobremu ustnemu zdravju prispeva tudi poznavanje pravega časa za uporabo zobne nitke. Nekateri ljudje si najprej umijejo zobe in nato uporabljajo zobno nitko. Na splošno pa je priporočljivo najprej uporabiti zobno nitko in šele nato ščetkati zobe. Od 12. leta starosti dalje naj bi poleg ščetkanja uporabljali tudi medzobne ščetke ali zobne nitke kot del vsakodnevne rutine za zdravje ustne votline.

Nekateri posamezniki nimajo dovolj velikih medzobnih prostorov med zobmi za uporabo medzobnih ščetk, zato je zanje koristna alternativa zobna nitka. Strokovnjaki v zobozdravstvu vam vedno lahko pokažejo, kako najbolje očistiti medzobne prostore. Nitkanje pomaga dvigniti in sprostiti hrano in zobne obloge, ki so obtičale med zobmi, ščetkanje pa te delce odstrani iz ust. Če najprej ščetkate zobe in šele nato uporabite nitko, hrana in zobne obloge ostanejo v ustih do naslednjega ščetkanja. Priporoča se nitkanje vsaj enkrat na dan, ščetkanje pa dvakrat na dan.

Vrste zobnih nitk

Zobne nitke so na voljo v številnih različicah. Katera vrsta zobne nitke je najboljša za vas, je odvisno od vaših želja, prostora med zobmi in tega, ali imate zobni aparat ali mostičke. Nekatere zobne nitke je lažje uporabljati v širših medzobnih prostorih, medtem ko je druge vrste zobnih nitk lažje uporabljati v ožjih medzobnih prostorih.

Prva vrsta zobne nitke je širša in ravna kot trak, zato jo je lažje uporabljati, če imate zobni aparat, vrzeli ali velike prostore med zobmi. Standardna zobna nitka je tanka najlonska nitka, ki jo lahko vstavite med zobe. Na voljo je z okusom ali brez okusa ter z voskom ali brez. Če so vaši zobje stisnjeni ali bližje drug drugemu, lahko zobna nitka z voščeno prevleko olajša dostop med njimi. Super nitke pa so zobne nitke, ki se lahko uporabljajo pri zobnih aparatih, mostičkih in vrzelih. Sestavljena je iz treh delov: togega konca za nitkanje pod aparatom, gobaste nitke za čiščenje okoli aparatov in navadne nitke za odstranjevanje zobnih oblog pod dlesnijo.

Kako pravilno uporabljati zobno nitko?

Zobna nitka je tanka in mehka nit. Če se vam zdi, da je zobno nitko težko uporabljati, lahko najprej poskusite z zobnim trakom, ki je debelejši. Zobne nitke nikar ne uporabljajte preveč agresivno, saj s tem tvegate poškodbe dlesni. Glavno delovanje zobne nitke je odločno, a kontrolirano in neboleče nitkanje, ki je kot strganje zoba od zgoraj navzdol.

Nasveti za nitkanje
  • Odtrgajte približno 45 cm zobne nitke in jo ovijte okoli enega prsta vsake roke.
  • Nitko tesno držite med palcema in kazalcema, tako da je med njima približno 2,5 cm nitke.
  • Z nežnim zibanjem vodite nitko med zobmi. Nitke ne zataknite v dlesni.
  • Ko nitka doseže dlesni, jo ukrivite v obliki črke C proti zobu, dokler ne začutite upora.
  • Nitko držite ob zobu. Nežno zdrgnite stran zoba in nitko odmaknite od dlesni. Ponovite na drugi strani vrzeli, ob strani naslednjega zoba.
  • Ne pozabite na zadnjo stran zadnjega zoba.
  • Pri nitkanju se držite pravilnega vzorca. Začnite na vrhu in nitkajte od leve proti desni, nato se premaknite na dno in spet delajte od leve proti desni. Tako je manj verjetno, da boste izpustili kakšen zob.
Curaprox zobne nitke – vaš medzobni prostor vam bo hvaležen

Zobne nitke Curaprox najdete v več različicah in različnih debelinah, na voljo so tudi zobne nitke, primerne za vsadke ter zobni aparat ter povoščene zobne nitke. Kvalitetna zobna nitka Curaprox se ne trga, je gladka ter zelo učinkovita, izdelana iz PTFE traku, ki je trpežen in odporen na trganje. Prevleka zobne nitke poskrbi za gladko drsenje med zobmi in ne poškoduje dlesni.

NE le zobnih nitk, ampak vse za nego zob in dlesni najdete na specializirani spletni trgovini latoka.si.

naročnik objave: seos group d.o.o.