Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dobre zimske gume poskrbijo za prijetno zimo na cesti

S koncem poletja se je treba počasi pripraviti tudi na to, da se poslovimo od letnih pnevmatik in avto preobujemo v zimske gume. Preberite, zakaj so zimske pnevmatike ključne za varno vožnjo ko se zunaj shladi in kako se, če je treba, lotiti nakupa novih.

Varnost je na cesti prva – še posebej, ko se vozne razmere poslabšajo. V Sloveniji morate tako svojega jeklenega konjička v zimske gume preobuti s 15. novembrom, strokovnjaki pa priporočajo, da zimske pnevmatike pričnemo uporabljati takoj, ko temperature padejo pod 7°C. V takšnih razmerah vozne lastnosti letnih pnevmatik namreč niso več ustrezne.

A zakaj?

Zimske gume zagotavljajo varno vožnjo ko pritisne mraz

Zato, ker optimalno varnost pri vožnji zagotavlja ravno dober oprijem cestišča, torej dober stik gume s površino. Nadzor vozila je namreč ključen element preprečevanja prometnih nesreč, kar je še posebej pomembno pri vožnji po mokrih ali poledenelih površinah.

Zimske gume so narejene iz posebne gumene zmesi, ki je namenjena vožnji v nizkih temperaturah, zimske pnevmatike pa odlikuje še ostrejši in globlji profil in lamele za izpodrivanje snega, zato zagotavljajo boljši oprijem na poledeneli ali zasneženi površini, s tem pa prijetno in predvsem varno zimo na cesti.

Zimske pnevmatike: je čas za nakup novih?

Kaj pa če novembra ugotovite, da vaše zimske gume niso več primerne za na cesto? Potem je čas za nakup novih!

Pri odločitvi kaj kupiti, zimske gume Sava, Nokian gume ali kaj drugega, vam lahko pomagajo vsakoletni testi zimskih pnevmatik, ki jih izvaja AMZS. Avto-moto zveza Slovenije s pomočjo praktičnih testov različnih pnevmatik, pa naj gre za gume 205 55 R16  ali druge, tako preverja:

  • Vozne lastnosti, varnost in zaviranje zimskih gum na suhi cesti.
  • Zaviranje zimskih gum na mokri cesti, akvaplaning in vodljivost.
  • Zaviranje in moč oprijema na snegu ter vodljivost.
  • Zaviranje z ABS na ledu ter vodljivost.
  • Hrup, ki ga pnevmatika povzroča v potniški kabini in zunanjo glasnost.
  • Porabo goriva.
  • Obrabo pnevmatike.

A ne pozabite: tako kot povsod, boste za malo denarja dobili bore malo muzike. Poceni gume tako pogosto pomenijo slabšo vodljivost na cesti, daljšo zavorno pot in hitrejšo obrabo. Najbolj pa je pomembno, da zimske gume kupite v skladu s svojimi potrebami. Tako bo najbolje, če zimske pnevmatike izberete glede na vaše vozne zahteve  in vozniške navade.

Naročnik objave: Petrol